Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Konspirační teorie: Ještě jednou jedenácté září

Bohumír Žídek
Bohumír Žídek
2. 12. 2014
 10 002

Konspirační teorie o jedenáctém září není jedna. Je to spíš jakési „teoretické pole“ s centrem a periferií. Jádro jsme začali popisovat už minulý týden, dnes budeme pokračovat. Ale dojde i na opravdu bizarní podteorie z okraje.

Konspirační teorie: Ještě jednou jedenácté září

Ze začátku šlo jen o hledání nesrovnalostí. Řešilo se, jestli vláda a zpravodajské služby udělaly dost. A pak se to zvrtlo. Velmi rychle se objevila nesmyslná „fakta“. Třeba že v sutinách obchodního centra nezemřel jeden jediný Žid. Absurdní npravda byla opakovaně vyvrácena. Ale začala žít – a žije – svým životem. Po antisemitských a konspiračních webech se šířila ještě několik let jako zaručená informace.

A pak se nabalila spousta lidí, kteří se snaží vydělávat na „odhaleních“ zaručených senzací. Po půl roce v Evropě vyšel první bestseller na téma všechno je jinak. Kde jinde, než v kolébce nenávisti vůči všemu americkému, ve Francii. Autorem byl Thierry Meyssan, novinář pracující v ruských médiích. Právě z jeho knihy mnozí konspirační teoretici budou v následujících letech vycházet.

Zatímco v Evropě byly podobné teorie od začátku poměrně populární, v Americe byly zpočátku považovány za produkt evropského antiamerikanismu. Zlom přišel až s invazí do Iráku. Ta byla zejména mezi americkou levicí velice nepopulární. Zejména nesmyslná snaha některých vládních představitelů najít za každou cenu spojitost mezi Irákem a 11. září 2004 vyvolala novou vlnu spekulací, zda celé 11. září nebylo od začátku jeden velký podvod. 

Nicméně ačkoliv se konspirační teoretici často tváří, že v Americe běžnému výkladu 11. září skoro nikdo nevěří, ve skutečnosti je to poněkud jinak. V průzkumu z roku 2007, kdy ještě v Bílém domě dlel nenáviděný Bush a popularita konspiračních teorií o 11. září dosahovala vrcholu, přes 63 procent dotazovaných Američanů uvedlo, že bezvýhradně věří verzi, podle níž za 11. září stojí islamističtí extremisté. 26 procent uvedlo podezření, že vláda o přípravách útoku věděla a umožnila jeho uskutečnění. Jen necelých pět procent uvedlo, že vláda útoky aktivně plánovala nebo se na nich přímo podílela.

Kde byla protivzdušná obrana?

Podle mnohých konspiračních teoretiků Severoamerické velitelství protivzdušné obrany vydalo rozkaz, aby letectvo nepodnikalo žádnou akci, případně stíhačky vyslalo úmyslně příliš pozdě, aby únosci měli dostatek času nerušeně dosáhnout cíle.

Podle této teorie bylo velitelství protivzdušné obrany schopné vyhledat a zastavit unesené letouny včas. Že tak neučinilo, má být příznakem úmyslného napomáhání teroristům a poukazuje na účast vlády na spiknutí s úmyslem umožnit realizaci útoků.

Přitom první věcí, co únosci udělali poté, co se letadel zmocnili, bylo vypnutí palubních transpondérů. Letadla tak nemohla být jednoznačně identifikována a jejich sledování bylo do značné míry znemožněno.

Řízená demolice

Jak bylo zmíněno v úvodu, velmi populární je teorie, že se věže nezřítily v důsledku nárazu dvou boeingů, ale v důsledku explozí předem nastražených výbušnin. Ty tam měl kdosi zcela nepozorovaně umístit v předvečer útoku.

Konspirační teoretici se domnívají, že nárazy letadel a následné požáry by nedokázaly samy o sobě konstrukce budov natolik oslabit, aby došlo k jejich zhroucení. Teplota požáru by neměla stačit k roztavení ocelové konstrukce. Za pádem budov mají tedy stát výbušniny, o jejichž přítomnosti svědčí údajná přítomnost termitu a nanotermitu v troskách obchodního centra.

Oficiální zpráva Národního institutu standardů a technologie však netvrdí, že byla ocel roztavena, ale že byla oslabena požárem a dopady letadel. A toto oslabení v kombinaci s působením gravitace způsobilo kolaps budov. Tento scénář byl potvrzen simulačním modelem. Tvrzení o nálezu termitu a nanotermitu se ukázala být nepodložená.

Pravda pod hologramem

Asi nejbizarnější teorie o 11. září není tolik známá, jako ty dosud uvedené. Někteří konspirační teoretici jdou tak daleko, že podle nich v útocích 11. září žádná unesená letadla vůbec nefigurovala!

Je prý fyzicky nemožné, aby boeingy pronikly ocelovou konstrukcí budov. Je tedy jasné, že na místě vůbec nebyly. A pochopitelně je tedy k budovám nepilotovali únosci. Ve skutečnosti do věží narazily dvě řízené střely, překryté hologramy letadel. Co se stalo se zmizelými letadly? Možná byla sestřelena. A také je možné, že cestující, posádky i únosci-neúnosci dnes společně žijí někde v Jižní Americe nebo na Havaji, kde společně popíjejí koktejly s Elvisem a Marilyn Monroe.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (9)

Vstoupit do diskuze
Bohumír Žídek

Bohumír Žídek

Ekonomický novinář. Spolupracuje s Forbes BrandVoice. Pět let působil jako ekonomický redaktor serveru Novinky, odkud odešel do týdeníku Ekonom. Absolvoval bakalářskou němčinu a religionistiku na Filosofické... Více

Související témata

11. záříislámkonspirační teoriespiknutí
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo