Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Rozpojené království se nekoná, Skotové odmítli nezávislost!

Dominik Hejbal
Dominik Hejbal
19. 9. 2014

Nemáme ještě definitivně sečteno, zatím víme, že v 31 z 32 skotských volebních okrsků je výsledek 1 914 187 ku 1 539 920 hlasů. Ministerský předseda Skotska a šéf Skotské národní strany Alex Salmond uznal porážku. My ale na chvíli vraťme předvolební atmosféru, jak ji zachytil objektiv studenta žurnalistiky Dominika Hejbala.

Rozpojené království se nekoná, Skotové odmítli nezávislost!

Ve čtvrtek 18. září, tedy včera se ve Skotsku konalo referendum. Otázka, na kterou skotští voliči vybírali odpověď, byla jednoduchá – chtějí pro svou zemi nezávislost? YES znamená odtržení Skotska od Spojeného království, NO setrvání. Hledání odpovědi nebylo jednoduché. Nakonec zněla NE a jeden ze symbolů starých časů, britská monarchie, zůstal zachován. Šéf separatistů ovšem v projevu, ve kterém se před výsledky lidového hlasování sklonil, také podotkl, že politika se podle něj už nikdy nevrátí do starých kolejí...

Předvolební průzkumy hlásily velmi vyrovnaný stav, zároveň v nich ale figuroval vysoký počet nerozhodnutých – kteří snadno mohli zvrátit výsledek na tu či onu stranu. A jakkoli se z debat i komentářů mohlo zdát, že rozhodující jsou ekonomické otázky – na Finmagu o nich referovali v komentářích Pavel Jégl a Pavel Kohout – snímky Dominika Hejbala (zvětšíte je kliknutím) vypovídají o silných emocích, kterými Skotsko ve dnech před referendem žilo.


Referendum je logicky v popředí zájmu místních médií. Zabírá titulní stránky novin...

... obsadilo většinu vysílacího času v rozhlase. Jen v posledních dnech jejich pozornost částečně odpoutala pozornost poprava skotského humanitárního pracovníka Davida Hainese islamisty.


Přestože podle průzkumů mělo být referendum velmi vyrovnané, fasády skotských domů mnohem častěji opanovala výzdoba pro odtržení. Jak v hlavním městě Edinburghu...

... tak také v městě největším, tedy v Glasgow. Tři největší města – Glasgow, Edinburgh a Aberdeen – měla být podle expertů pro výsledek rozhodující, žije v nich ostatně čtvrtina obyvatel Skotska.


Nejen domy se zdobí. K dispozici jsou samozřejmě i klasické placky...

... i samolepky. Ty s nápisem Unie potřebuje TEBE jsou pochopitelně pro nepůlenou Velkou Británii. Kromě Královny Alžběty II. existuje také například verze s hercem Danielem Radcliffem v roli Harryho Pottera.


„Britská vláda chce pomocí lsti privatizovat NHS, Národní zdravotnickou službu. Volím ANO, protože chci, aby Skotsko mělo své zdravotnictví pod svou kontrolou,“ vysvětluje muž u stánku s propagačními předměty.


Glasgow, Charlesovo náměstí. Shromáždění zastánců odchodu z unie.


A druhá strana mince – patnáct tisíc lidí v pochodu za setrvání Skotska pod Union Jackem, vlajkou Spojeného království – která je mimochodem nejen graficky vyváženou koláží vlajky anglické, irské a skotské.


Edinburgh, hlavní město Skotska, je v popředí zájmů médií.

Veřejnoprávní BBC ale skotští separatisté nemůžou přijít na jméno...

...je podle jejich názoru neobjektivní a kope za unionisty.


Názor mají i pouliční umělci...

... otevřené kytarové pouzdro snad tentokrát ani neznamená prosbu o drobný příspěvek, ale svého druhu plakátovací plochu.


Volily by i děti – jen na to mít roky. Volit se ovšem ve Skotsku mohlo už od patnácti let, prosadili to separatisté, kteří zřejmě počítali, že u mladých najde jejich myšlenka pochopení. Propočet to byl ostatně dobrý, přesto ani vysoká účast prvovoličů hlasujících YES nakonec misku nepřevážila.


Yes: Skotská budoucnost ve skotských rukou.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (4)

Vstoupit do diskuze
Dominik Hejbal

Dominik Hejbal

Student oborů mediální studia a žurnalistika (se zaměřením na fotografii) na Fakultě sociálních studií Univerzity Karlovy.

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo