Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Domácí porody: ODS natrhla hráz vlastním principům, Šichtařová statistice

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
5. 9. 2014
 16 613

Při obhajobě „přirozených“ porodů není zapotřebí překrucovat statistiky. Stačí ODS připomenout její vlastní argumenty proti regulacím nebo to, že mlčela u rušení porodnic.

Domácí porody: ODS natrhla hráz vlastním principům, Šichtařová statistice

Podobně jako se alkoholici ráno napravují tím, co je večer rozbilo, ODS láká ztracené liberální voliče na to, čím je odehnala: na další omezení. Poslanec Bohuslav Svoboda navrhl postavit mimo zákon de facto všechny domácí porody, de iure jen ty bez účasti lékaře s chirurgickým vybavením. Populární ekonomka Markéta Šichtařová ho za to utřela prohlášením, že „přirozený, nemedicínský porod, bez ohledu na místo jeho uskutečnění, je nepatrně statisticky výhodnější pro zdraví matky i dítěte.“ Její článek si vysloužil čtyři tisíce lajků, částečně proto, že Svobodův návrh skutečně je střelený, částečně proto, že Šichtařová rádobyodborně (ekonomka přece musí číslům rozumět!) obhajuje nebezpečnou pověru, že vám doktoři spíš ublíží, než pomůžou. Důkaz jí pro to ale chybí.

NESPOLÉHEJTE NA NÁHODU!

Čím později si sjednáte životní pojištění, tím více zaplatíte. V tom lepším případě…

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

Moudrodilkovská demagogie: co statistiky říkají doopravdy

První signál lajdácké nebo dokonce úmyslně zkreslující práce se statistikami a studiemi bývá, že autor nebo autorka neodkazuje na zdroje svých informací. Zatímco „studii kanadských zdravotníků a lékařů z roku 2009 z provincie Britská Kolumbie“ jde dohledat, „poslední dostupná metaanalýza z Cochranovy databáze na téma přirozených (domácích) porodů z roku 2008“ už ne. Analýza vydaná v roce 2008 a upravená v roce 2009 srovnává jen výsledky péče porodních asistentek a péči lékařů, ale výslovně zmiňuje, že žádná zahrnutá studie nepopisuje jediný domácí porod (s. 16). Jiná analýza z Cochranovy databáze z roku 2012 skutečně zmiňuje i studii zkoumající domácí porody, ale na bezvýznamném vzorku jedenácti žen.

Z kanadské studie i obou metaanalýz skutečně vychází, že pokud důkladně vyšetřená zdravá žena rodí pod dohledem vzdělané porodní asistentky důkladně vyšetřené zdravé dítě, komplikací bývá méně než u kontrolní skupiny rozené lékařem. A to dokonce v případech, kdy ženy s asistentkou rodily mimo porodnici.

Šichtařová z toho všeobecně vyvozuje, že je „statisticky doloženo, že medicínský, tedy ‚pokrokový‘ porod, vede k většímu množství poranění a srovnatelné perinatální úmrtnosti než porod přirozený, tedy ‚nepokrokový‘.“

Druhý signál šejdířství: když někdo vidí jasnou příčinnou souvislost tam, kde žádná být nemusí. Statistiky totiž nijak nedokazují, že medicínský porod přímo vede k většímu množství poranění. Může to být i naopak: kdo rodí snáz, rodí doma, kdo hůř, rodí v nemocnici.

Zmíněná kanadská studie dostala do kolíbky jedno důležité, i když přirozené, pochopitelné a omluvitelné zkreslení: není randomizovaná. Účastnice si místo porodu nevybraly losem, ale podle vlastních preferencí. To, že si ženy samy rozhodly, kde budou rodit, pak pochopitelně ovlivňuje výsledky. Můžeme předpokládat, že porodnici častěji volily ty prvorodičky, které měly v rodině těžké porody, a ty druhorodičky, které už zažily komplikace s prvním dítětem. A také že do ní asi častěji šly ženy vystrašené, nesebevědomé a neurotické, které rodí hůř, a pak hlavně ty s přístupem „nějak to ze mě vytáhněte“. Naopak můžeme předpokládat, že domácí prostředí zvolily spíš ty ženy, které měly důvod čekat, že porodí „za hrnek kafe“, a které měly aktivnější, „vědomější“ přístup ke svému tělu a mateřství, a tedy rodící ve větší pohodě a snáz. Jasnou hranici mezi příčinami a následky vidí jen Šichtařová, protože ji vidět chce.

Jak lhát se statistikou

„Jeden lékařský časopis poukázal s velkými obavami na zvýšený výskyt rakoviny u lidí, kteří pijí mléko. Ukázalo se, že se rakovina vyskytuje stále častěji v Nové Anglii, v Minnesotě, ve Winsconsinu a ve Švýcarsku, kde se vyrábí a konzumuje mnoho mléka, zatímco na Cejlonu, kde je mléko vzácné, zůstává výskyt rakoviny řídký.“

Recenze českého překladu klasického dílka Darella Huffa Jak lhát se statistikou

Metaanalýza z let 2008–2009 zmiňuje jedenáct randomizovaných studií, ale přesto Šichtařovou nijak nepodporuje. Za prvé, analýza výslovně uvádí, že ani jedna ze studií nezkoumá domácí porody. Popisují jen rozdíly mezi porody, které v porodních domech a porodnicích vedly asistentky, a těmi, které vedli lékaři. Za druhé, jen v části experimentů musely ženy potvrdit účast před tím, než si vylosovaly způsob porodu, s čímž navíc souhlasila maximálně pětina oslovených rodiček (s. 12). To je další zkreslení, kvůli kterému prostě nemůžeme říct, že by medicínský porod vedl k většímu množství poranění než nepokrokový. Aspoň ne z těchto statistik.

Metanalýza z roku 2012 zmiňuje jedinou studii srovnávající dvě náhodně určené skupiny žen: šest jich rodilo doma, pět v porodnici. Autoři metaanalýzy sami uvádějí, že bychom pro jasné závěry potřebovali vzorky stovek, nebo ještě lépe tisíců rodiček. Ale shánějte účastnice, které na takovou loterii kývnou.

Ještě připomeňme, že kanadská data jsou deset až čtrnáct let stará a zmíněný ojedinělý randomizovaný pokus se uskutečnil v roce 1996. Medicína se ale vyvíjí, a dá se předjímat, že pod tlakem podobných studií a doporučení se za víc než dekádu „zpřirozeněly“ i porody v porodnicích: ve zmíněné Kanadě například od roku 1997 do roku 2008 ubylo nástřihů hráze o 60 procent.

Ačkoliv o sobě Šichtařová tvrdí, že podporuje „jedinou věc: svobodné šíření informací“, místo samotných informací šíří jen svůj názor na ně. Straší ženy porodnicemi a doktory. Bez důkazů haní práci všech porodníků, i těch, kteří se snaží dělat svou práci dobře, šetrně, citlivě. Takhle nepřesvědčují ekonomky, takhle přesvědčují moudrodilky. Šichtařová tím škodí rodičkám nadvakrát. Jednak jim zatajuje informace potřebné pro zodpovědné rozhodnutí, jako že 13 procent kanadských prvorodiček, které si naplánovaly porod doma, nakonec rodilo císařským řezem. Jednak obří popularita jejího článku v důležité debatě znevažuje všechny, pro které klystýr není forma pozdravu.

Co si myslíte o domácích porodech?

ODS si nevidí do zákazů

Šichtařová tímhle nešťastným, kontraproduktivním způsobem bohužel hájí zrovna přesvědčení, které je ohromně sympatické a které paradoxně kdysi měla ODS aspoň naoko za své. Tedy že nejlepší rozhodnutí dělávají ti, kteří mají svou kůži ve hře, v tomto případě matky. A že stát by takové lidi měl v jejich volbách podporovat, ne s nimi bojovat. Zákaz domácích porodů znamená přesun části rodiček do porodnic, ale zároveň části do šedé zóny, už bez „oficiálních“ asistentek a s důvodem rozmyslet si přivolání sanitky, když přijdou komplikace. Právě proto si myslím, že je návrh střelený, přestože bych nikdy nikomu domácí porod nedoporučil: na rozdíl od Šichtařové si totiž myslím, že nebezpečný je.

Svoboda jako navrhovatel zákona musí co nejpřesvědčivěji vyložit, jak moc jsou domácí porody zdravých matek pod dohledem vzdělaných asistentek časté, jak jsou nebezpečné, a co nejlíp uklidnit nás, kteří se bojíme, že totální zákaz přinese víc tragédií než současný stav. Což ostatně samotná ODS chce skoro pokaždé, když v opozici protestuje proti regulacím, které navrhuje ČSSD. A že Svoboda podle Echo24 posílá ženy rodit do porodních domů, to je trochu chucpe: v Česku totiž nefungují, ačkoliv jim mohl dát zelenou třeba už ministr za ODS Tomáš Julínek, ale neudělal to.

Z čísel samozřejmě kvůli té proklaté randomizaci nemusíme nikdy přesně a definitivně dozvědět, jak velké riziko porod s asistentkou přináší. Dávají ale tušit, že masakry neviňátek, kterými se zaklínají odpůrci asistentek, se spíš nedějí, než dějí. Navíc si na riziko porodů bez lékaře a na argument i kdyby jen jediným zachráněným dětským životem mohla ODS vzpomenout dřív. Třeba když její koaliční kolegové rušili porodnice.

Rodina kalkulaček

Rodičovské počty

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
4
+

Sdílejte

Diskutujte (10)

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

bohuslav svobodamarkéta šichtařovámateřstvíodspravicerodičovstvísvobodazdravotnictví
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo