Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Konspirační teorie: Geneticky modifikované potraviny

Bohumír Žídek
Bohumír Žídek
28. 8. 2014
 10 588

Konspirační teoretik nemá chvíli oddechu. Sotva přeběhne přes ulici zamořenou jedy z „chemtrails“ a nastříká se octem, aby se před jejich působením ochránil, v supermarketu na něj číhají další nástrahy. Třeba otrávené jídlo.

Konspirační teorie: Geneticky modifikované potraviny

Ale pěkně od začátku. Jde o potraviny obsahující geneticky modifikované organismy (GMO). Takové jídlo jistě není přirozené – a to je přece svinstvo. Průměrnému novodobému disidentovi je jasné, že něco takového lidem musí škodit.

Zůstává samozřejmě otázkou, jestli jde o další program zlovolných elit, podobně jako dřív zmíněné chemtrails, nebo jen o chamtivost zlovolných korporací, které chtějí vydělat za každou cenu, i kdyby u toho měli zabíjet své zákazníky. To dá přece rozum, zabíjet vlastní zákazníky se vyplatí. V obou případech nám ale někdo něco tají…

Dva tisíce studií potvrzuje nezávadnost GMO

Prý neexistují žádné nezvratné důkazy, že je bezpečné GMO (geneticky modifikované organismy) jíst. Ačkoliv je u takové nepřirozené věci opatrnost na místě, nikdo ji údajně nikdy pořádně netestoval. Škoda jen, že jde o mystifikaci.

Ve skutečnosti je bezpečnost GMO testována co chvíli. Existuje víc než dva tisíce studií z celého světa, které potvrzují jejich bezpečnost. Jejich hysteričtí odpůrci to nevědí. Nebo nechtějí vědět. Nebo – a to je pro konspiračního teoretika typické – si asi myslí, že i takové (jakékoli) množství studií může být zmanipulováno.

Ze všech nejděsivější je společnost Monsanto. To ona na tomto jedovatém byznysu nejvíc vydělává. Nejspíš si koupila všechny vědce. Kupuje si prý dokonce i politiky, kteří by jejich vražedné rejdy mohli zakázat. Však to znáte: Pokud někdo nesouhlasí, je zaplacený. Čímž neříkám, že se firma proti snahám poškozovat její podnikání nebrání.

Nevěřím studii, kterou si sám nezfalšuji

Ale to jsme se nedostali k hlavnímu trumfu v rukách odpůrců genetických modifikací. Jedna – slovy jedna - studie poukazující na údajnou škodlivost GMO potravin přece jenom existuje!

Bojovníci proti GMO vzali pár laboratorních potkanů Sprague-Dawley, u kterých je vysoká pravděpodobnost vzniku nádoru (podle studie z roku 1979 se za dva roky nádor vyvinul u 72 procent samic) a – jak tvrdí – krmili je potravou obsahující geneticky modifikované organismy. A světe div se, u 70 procent samic se za dva roky vyvinul nádor. Aha!

Takže v debatách o škodlivosti geneticky modifikovaných organismů v potravinách nemůžou chybět fotografie těchto nebohých zvířat: Podívejte se, co nám to zlé Monsanto dělá! Jestli nechcete dopadnout jako krysy, musíte se těm jedům vyhnout.

Radši umřít než se nechat otrávit

A geneticky modifikované organismy v potravinách by se samozřejmě měly zakázat. A když ne, tak aspoň povinně značit. Což je velmi chytré. Přesto, že jsou tyto potraviny naprosto neškodné, pokud by se začaly povinně označovat, hysterici bojující proti nim by se už postarali, aby se lidé báli je kupovat.

To, co jsem dosud napsal, může vypadat jako velká legrace. Bohužel, někdy to má velmi smutné důsledky. Představte si situaci: Miliony lidí hladoví a hrozí jim, že zemřou mučivou smrtí. Můžeme je nakrmit geneticky modifikovanými rostlinami. A prezident jejich lidí řekne: Ne! Nebudeme přece jíst jed.

Zase taková legrace to není.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (6)

Vstoupit do diskuze
Bohumír Žídek

Bohumír Žídek

Ekonomický novinář. Spolupracuje s Forbes BrandVoice. Pět let působil jako ekonomický redaktor serveru Novinky, odkud odešel do týdeníku Ekonom. Absolvoval bakalářskou němčinu a religionistiku na Filosofické... Více

Související témata

gmohladomorkonspirační teoriemonsantověda
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo