Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Europoslanec Pyrrhos Mach

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
30. 5. 2014
 45 841

Pro stranu, která se navenek projevuje vulgárně a dogmaticky, je jeden mandát strop.

Europoslanec Pyrrhos Mach

Milí svobodní, zisk jednoho křesla v Evropském parlamentu je šálivý úspěch. Na jednu stranu jste poprvé překročili pětiprocentní klauzuli. Sice jsem se na tom svým hlasem nepodílel, ale mám z toho radost, protože protržní strany do parlamentů patří. Na druhou před pěti lety oslovila ODS s podobným programem ve stejných volbách devětapůlkrát víc voličů. Navíc tenkrát protiunijní síly tříštila Jana Bobošíková, jejíž Suverenita pořád získala o dvacet tisíc hlasů víc než letos vy.

Takže buď můžete oslavovat svůj první mandát a plácat se po ramenou, jací jste MACHři, nebo můžete zkoumat, proč jste dobyli jen tak málo z obrovského prostoru, který teď na pravici je. Moje omezená zkušenost napovídá, že tentokrát to nelze jednoduše svést na nedostatek peněz nebo strach z propadnutí hlasu. Od nikoho z mých váhajících exmodrých známých jsem už neslyšel: „ty neznám“ nebo „stejně se tam nedostanou“. Od všech ale v různých formách: „Když oni jsou nějací divní.“ Za což nemůže nějaké spiknutí levicových médií — každá strana vám ostatně může závidět podporu, jakou máte třeba v Reflexu — ale jen a pouze vy a chování vašich členů.

Petr Mach u nás

Petr Mach

Petra Macha jsme jakožto volebního lídra zpovídali nejen v našich dotaznících budoucího europoslance, ale také ve volebních dotaznících před parlamentními volbami:

Bývá také častým hostem našich anket:

Matematičtí olympionici ve čtvrté cenové

Vaše veřejné vystupování se dá často popsat čtyřmi slovy: vysoké IQ, nízké EQ. Solidní schopnost kritického myšlení spojená s naprostou neschopností zachovat dekorum. Jako matematičtí olympionici, kteří se poprvé seznamují s alkoholem.

Váš předseda udělal v nejdůležitější předvolební debatě svému sousedovi v jeho závěrečném vystoupení parohy (1.01.02). Člen republikového výboru Roman Kříž zaplatil ubohé billboardy Rompyj není sexy, vyvedené ve stranických barvách. Pardubický lídr loňských voleb a pětka z letošní kandidátky je notorický troll a podobně jako spousta dalších členů důsledně skloňuje Brusel podle vzoru prdel, pokud zrovna nejede zmrdy a blby.

Je to o to větší problém, že na každou libertariánskou stranu se zákonitě nabalí podivíni, kteří mají problémy s pravidly. Jasně, všichni jsou dospělí a svobodní a vy nemůžete za způsob, jakým se chovají vaši příznivci v on-line i off-line diskusích. Jenže pokud chcete být hlavní stranou na pravici, o to důležitější je neustále vysílat signály, že aspoň lidé na volitelných pozicích nejsou tlupa mačistických postpuberťáků, gun freaks a konspiračních teoretiků. Že nejste divní.

Nápověda: pětadvacetiletí „rurální IT mogulové“, jak vaše myslitele kdosi pronikavě označil v jedné diskusi, vzbudí důvěru leda u dvacetiletých rurálních IT mogulů.

Chcíplej pták

„S autenticky pravicovým programem skončíme na třech procentech jako Strana svobodných občanů, varoval na kongresu Mirek Topolánek, který jediný berany zmínil. Uzavřel tak kruh nepochopení,“ psal Michal Kašpárek v roce 2012. 

Je vidět, že ho nikdo z ODS ke své škodě a ke škodě partaje nečte. Takže žaludskou devítku, přezdívanou mariášníky chcíplej pták, jsme k článku vybrali správně:

Ideologie je vítaná, dogmatismus ne

Zatímco čtení Friedricha Hayeka nebo Tylera Cowena přináší potěšení z nepředpojatého přemýšlení, u vás se dá snadno nabýt pocit, že se někde na ústředí rozdávaly taháky se síťovým diagramem o dvou, nejvýš třech milnících:

Co může za války na Ukrajině, v Kosovu, v Egyptě? Je to jednoduché. Konflikt vzniká tím, že „EU na dovoz zboží ze států za hranicí uvaluje cla a jiné bariéry. Slibuje jim mlhavou perspektivu členství v EU, když přijmou všechny evropské regulace od zákazu žárovek přes regulaci hlasitosti vysavačů po kvóty na počet žen v dozorčích radách firem,“ píše Petr Mach. Jeden by věřil, že má stěnu polepenou novinami a ty vysavače a kvóty z nich na něj v noci září.

Proč Evropa (údajně) zaostává za zbytkem světa? „Kdyby si evropský myslitel objednal knihu z USA, zaplatil by za ni v důsledku politiky EU na rozdíl od přemýšlivého Pákistánce clo větší, než je cena knihy. Proto raději čte jen evropské knihy.“ Přemýšlivý Evropan Jiří Payne nezná celní sazby (v Evropě nula, v Pakistánu deset procent) a patrně ani internet.

A pak to „poškození“, rozuměj docela krotký rozhovor v Lidovkách, při kterém zvládla sama sebe znemožnit kandidátka do Evropského parlamentu Tereza Sladkovská: „TS: Ve straně jsem se seznámila s klasickými ekonomy a ti mi řekli, že když spolu státy obchodují, tak spolu neválčí. (…) LN: Balkánské státy měly společný trh a sedm let spolu válčily. TS: To nevím, jak to bylo s tím Balkánem. Ale věřím tomu, že když státy mají ze vzájemného obchodu velký výnos, chovají se jinak.“ Takže tahák se ve straně přece jen rozdává, ale bohužel, na porozumění komplikovanému světu očividně nestačí.

Vzpomínáte, jak trapní jsou komentátoři, kteří všechny svoje texty krkolomně vedou k závěru „může za to Klaus?“ Tak stejně trapné jsou tyhle konstrukce. Nikde ve vašem programu nestojí, že si trh vyřeší vše. Ostatně není tam téměř nic, co by dřív nenabízela ODS nebo TOP 09.  Tak proč tak často vystupujete jako dogmatici srovnatelní s těmi komunistickými?

Jste rádi, že jsou Svobodní v europarlamentu?

Na rasisty se nepomrkává, stejně utečou za jinými

Mnohem víc životů než zákaz edisonek v Česku i Evropě omezují předsudky a otevřená či skrytá diskriminace. Někde v srdci libertariánské ideologie je přitom přesvědčení, že lidé mají být hodnoceni podle svých dovedností a své práce, ne podle svého původu.

Se svým protiochranářstvím stejně nikdy nebudete přitažliví pro šedé skráně požadující „práci pro naše“ a maloměstské hodnoty povinné pro všechny. Tak proč pořád tak hloupě pomrkáváte na rasisty a homofoby, když vám je stejně přetáhne Úsvit a KDU-ČSL? Proč ten vyhýbavý přístup k registrovanému partnerství? Proč váš oficiální facebookový účet oglosoval Prague Pride „(…) ta neskutečná touha se projevovat ostentativně o něčem vypovídá. A takovému chování fandit nebudeme(…)“? (Hlavně, že „provolávání hanby“ na José Manuela Barrosa ostentativní není.) Proč jste z tisíců dotovaných organizací vytáhli na plakát právě Romeu?

Petr Mach přece taky napsal, že „Romové mají jako každá jazyková menšina těžší situaci než většina,“ což by si momentálně lajzlo jen málo jiných pravicových politiků. Vyberte si už jednu z těch dvou poloh a držte se jí. Chápu, že nemůžete beze zbytku přijmout zeleně-liberální doktrínu, protože pak už byste nebyli libertariáni, ale zkuste se někdy začíst třeba do toho Cowena. Ukazuje, že docela dobře jde být protržní a přitom nebýt zapšklý testosteronem poháněný maloměšťák.

Buď divní, nebo úspěšní

Můžete si nechat program, jen změnit styl, mít brzy patnáct procent, podílet se na vládě, rušit daně a vyhlášky, mluvit do mezinárodních smluv. Nebo můžete brát šálivý úspěch Petra Macha jako potvrzení toho, že máte zůstat sví, a dál čelit oprávněnému výsměchu i od lidí, kteří jsou pro nízké daně a štíhlý stát. — Je to vaše svobodná volba.

Polemika

Na vzkaz Michala Kašpárka reaguje na Finmagu Petr Hampl:

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (70)

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

euroskepticismusevropský parlamentjana bobošíkoválibertariánstvíodsPetr Machpravicerasismusstrana svobodných občanůvolný trh
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo