Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Himbajs šůviks, Rusnokovy Rychlé šípy propadly

Pavel Jégl
Pavel Jégl
30. 1. 2014
 5 452

Parta premiéra Jiřího Rusnoka byla první úřednickou vládou po listopadu 89, která nezískala důvěru veřejnosti. Proč u Čechů neuspěl kabinet, který byl relativně štědrý a hlásal, že nastartoval hospodářský růst? Mimo jiné proto, že mnozí jeho členové zapomněli na dobré vychování a od stranických vlád převzali kořistnické pojetí politiky.

Himbajs šůviks, Rusnokovy Rychlé šípy propadly

V podání prezidenta to byla krystalicky čistá a užitečná výměna vlád: Rychlé šípy (morálně bezúhonní a pracovití odborníci kolem ekonoma Rusnoka) loni v červenci vystřídaly ve Strakově akademii a v ministerských sídlech Bratrstvo kočičí pracky (zkorumpované a kmotry ovládané stranické diletanty vedené Petrem Nečasem).

Profíci versus amatéři

„Je to vláda složená z profesionálů, nikoli z amatérů,“ pravil Miloš Zeman o novém kabinetu v rozhlasových Hovorech z Lán.

Zeman, duchovní otec úřednické vlády, vyběhl po Nečasově demisi s Miroslavou Němcovou, která se hlásila o Nečasovo nástupnictví s podpisy 101 poslanců. Prohlásil, že voliči si nepřejí, aby pokračovala vlády ministra financí Miroslava Kalouska, a do Strakovy akademie vyslal Rusnoka. Odvolal se přitom na průzkumy veřejného mínění, v nichž Nečasově vládě vyjadřovalo důvěru méně než 20 procent lidí.

Jenže žádná rehabilitace vládní politiky v Česku nenásledovala. Rusnok & spol. Čechy neoslnili. Sonda CVVM jim v září přisoudila 28 procent a koncem roku pouhých 24 procent preferencí.

To je propastný rozdíl proti dřívějším úřednickým kabinetům Josefa Tošovského (leden až červenec 1998) a Jana Fischera (květen 2009 až červen 2010), které si užívaly důvěru poloviny populace.

Rusnokova vláda přitom měla pohodlný start. Nastupovala po pádu neoblíbeného kabinetu a nebyla nucena zavádět drakonická úsporná opatření jako v minulých letech předsedové úřednických vlád Itálie a Řecka Mario Monti a Lukas Papadimos.

Kabinet si „naplánoval“ vyšší přírůstek HDP (1,3 %) a až na výjimky (věda) odpískal politiku škrtů. V návrhu rozpočtu přidal peníze státním zaměstnancům (na loňské Vánoce jim přispěl 180 miliony). K tomu zvýšil minimální mzdu, připravil mimořádnou valorizaci důchodů a kývl na navýšení plateb za státní pojištěnce.

Ovací se však nedočkal. Kde se tedy vloudila chyba?

STÁT SE O VÁS NEPOSTARÁ. MY ANO…

Čím dříve začnete spořit na stáří, tím lépe se budete mít.

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

Všichni prezidentovi přátelé

Jsem přesvědčen, že za špatným hodnocením vlády není to, že jí Sněmovna nevyslovila důvěru, protože důvěra veřejnosti v dolní komoru bývá nižší než důvěra v ty nejneoblíbenější vlády.

Tým ekonoma Rusnoka zato srážely klesající preference prezidenta a propadák Zemanova fanklubu (Strany práv občanů – Zemanovců) v říjnových volbách do Sněmovny. Vláda byla příliš spjata s Hradem a pět jejích členů kandidovalo za Zemanovce.

průzkumu agentury STEM/MARK pro ČT vpředvečer hlasování o důvěře označilo Rusnokův kabinet za vládu odborníků pouhých 15 procent lidí, zato 37 procent se přiklonilo k názoru, že to je spolek přátel Miloše Zemana.

Na obrazu vlády se nepochybně odrazilo i vystupování jejích členů. Často bylo v protikladu s dokumentem, který pro ministry sepsal Rusnok. Jmenuje se Mise vlády – hodnoty a pravidla naší služby a premiér ho dal vyvěsit na webové stránce vlády. Je to vlastně obdoba etických kodexů známých z firemního prostředí.

Ve spisku se mimo jiné píše: „Za všech okolností ctíme dobré mravy a chováme se vždy slušně… Na dotazy odpovídáme otevřeně.“

Na tyto zásady zapomněl (nebo je vůbec nečetl) ministr zemědělství František Koniček. „Vůbec netuším, proč bych se vám měl zpovídat, co je vám po tom. Chováte se jako hovado, to je celý,“ obořil se na zpravodajku Aktuálně.cz, která se ho ptala jeho na angažmá ve společnostech, jejichž majitelé zůstávají skryti za anonymními akciemi.

Nejznámější faux pas ale spáchal sám premiér při tlachání s ministrem obrany a správcem státní pokladny, které zachytily ruchové mikrofony ve Sněmovně. „Ty vole, teď zase zemřel Mandela,“ zoufá si Rusnok a své obavy, že mu vzhledem ke zraněnému menisku prezidenta nezbude, než letět na Mandelův pohřeb, završí povzdechem: „Tak je to v prdeli.“

Image uměřeného a uhlazeného Rusnoka (Mirka Dušína) tímto úletem dostala trhliny. Záznam poskytl také nelichotivou dokumentaci slovníku Vlastimila Picka a Jana Fischera, kteří v debatě používali stejné pubertální vsuvky jako premiér.

Jakou známku byste dali Rusnokové vládě?

Ministři a jejich ego

Pokračujme však v Rusnokově kodexu. V jeho další části se dozvíme, že vládě „... nejde o přesvědčování a vnucování vlastního názoru druhým, nebo o prosazování vlastních skrytých zájmů, ale o společné hledání pravdy… Navržené řešení musí projít co nejširší oponenturou, a to i ze strany názorových protivníků.“

Realita se těmito tezemi často rozcházela. Vládahorečně přijímala zákony a vesměs je s žádnými partnery natož protivníky nekonzultovala. Leckteré z nich přitom nebyly naléhavé, klidně mohly počkat na příští kabinet. Mnozí ministři si navíc v úřadech počínali jako jejich majitelé, jako by ministerstvo bylo jejich kořistí.

V kodexu je přitom Rusnok upozorňuje: „Smyslem našeho konání je služba občanům v tom nejvyšším slova smyslu, ne ukojení vlastního ega.“

Tato poučka minula nejméně dva ministry – Zdeňka Žáka a Jiřího Balvína.

Balvín rozrazil dveře na ministerstvu kultury a hned vyrazil náměstka a několik dalších vysokých úředníků. Potom odvolal ředitele Národního divadla Jana Buriana. Vzpouru v divadle urovnával sám Rusnok. Balvína zarazil a Burian se do zlaté kapličky vrátil.

Ministra dopravy Žáka však premiér nezarazil. Žák, ač člen vlády v demisi, se odvázal a z funkcí sesadil šéfy státních podniků – Ředitelství silnic a dálnic, Ředitelství vodních cest i Drážního úřadu. Kromě toho stihl vyměnit několik vysokých úředníků ministerstva.

Prosazoval při tom Žák „veřejný zájem“? Vzhledem k rozsahu personálních změn, které udělal, tomu nevěřím. Nemám iluze o manažerech ve státní správě a státních organizacích, nedomnívám se však, že všude dřepí diletanti, flákači nebo zkorumpovaní byrokrati.

Manuál na legraci

Pokud se textem kodexu prokousáte až k závěrečným pasážím, dozvíte se, že vláda měla šířit dobrou náladu a legraci. „Nenecháme se ovládnout špatnou náladou,“ zavazuje ministry Rusnok. „Radost, humor a nadhled nám umožňují nebrat se příliš vážně… Humor a nadhled nás chrání před tím, abychom byli příliš zarytí a naštvaní na sebe navzájem či na své oponenty.“

Snažil jsem si vybavit, kdy jsem s Rusnokovou vládou zažil radostné či humorné chvíle. Na žádnou jsem si nevzpomněl. Uniklo mi něco? V tom případě mi dejte vědět.

Každopádně mám za to, že si Rusnok etickým kodexem naběhl. Kdo ví, jaký kodex teď přinese do Strakovky Bohuslav Sobotka a zda vůbec nějaký předloží.

Pokud ano, bude zajímavé a patrně i poučné se k němu časem vrátit.

Úvodní foto isifa/MAFRA/Dan Materna

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

františek koníčekjiří balvínjiří rusnokmiloš zemanpetr nečasprůzkumy veřejného míněníúřednická vládavlastimil picekzdeněk žák
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo