Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Co se z Ranče U Zelené sedmy nedozvíte

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
26. 9. 2013

K neuvěření: vyšla kniha o ekologickém zemědělství, která je… úplně jiná, než cokoliv jste kdy četli o ekologickém zemědělství.

Co se z Ranče U Zelené sedmy nedozvíte

Forrest Pritchard vystudoval anglistiku, ale před životem v knihovně dal hned po škole přednost práci na rodinném statku pár desítek kilometrů od Washingtonu. I na tak nečekaném místě nakonec naplnil své spisovatelské ambice. Vzpomínky na první léta farmářských trhů Gaining Ground: A Story of Farmers’ Markets, Local Food, and Saving the Family Farm se čtou jako román, až ve vás párkrát hrkne: No jo, ale on toho chlápka zastřelil doopravdy!

Nechci vám prozrazovat zvraty, jen jsem chtěl ukázat, že se kniha nepodobá ničemu, co jste kdy mohli číst o ekologicky šetrném zemědělství. Chybí ji sluníčkovost časopisu Sedmá generace i laskavost seriálu Ranč U Zelené sedmy. Neznamená to, že se nad ní nebudete smát, jen vás přitom zastudí, jako kdyby vám někdo k páteři přiložil šrutku mraženého jehněčího. Třeba až se dozvíte, že…

gaining groundPrasata jsou nebezpečná. Třeba dvousetpadesátikilový pašík Blackie: „Musel mě slyšet. Náhle se otočil a rozběhl se za mnou se zuřivostí medvědice chránící své mladé. Hluboko z jeho hrudníku vycházel ryk: děsivý prvotní zvuk. Z koutků rypáku se mu valila pěna. Starý farmář mi poradil hloupost: stál jsem teď nechráněný uprostřed pastviny a neměl kam utéct. Stromy! Stromy byly moje jediná naděje. Valil se ke mně.“ Rozuzlení vyslepičit nemůžu, ale neudržím se s tímto: „Nikdy jsem nepozřel ani sousto Blackieho. Když tohle výjimečné čuně nesnědlo mě, neměl bych jíst ani já jeho. Karma.“

Práce s lidmi je ještě těžší než s dobytkem. Třeba když po řezníkovi chcete, aby vaše rozčtvrcená jehňata nechal deset dnů vyzrát a zabalil je do neoznačených vaků. To vám pak ten idiot volá za čtyři dny… a; už teď jsem prozradil moc.

Kozy mají úžasnou osobnost. Dobře, tohle moc mrazivé není, ale zaujalo mě to.

Zemědělství je příšerná dřina za neuvěřitelně malé peníze. A to i v případě, že cílíte na relativně luxusní trh, tedy biovýrobky, a dokonce je prodáváte přímo koncovým zákazníkům, ne řetězcům. Pritchard ekonomické výsledky rodinné farmy nijak netutlá. Snad nepadnou do rukou kubánské propagandě.

Zákazníci jsou jelimani. Všichni mají plnou pusu zdraví a podpory místních podnikatelů i trvale udržitelného zemědělství. Jenže pak se diví, že to maso nestojí dva dolary za kilo. A že se nedá koupit ve stejném hangáru jako toaletní papír a aviváž. Takže smolík, farmáři – ale mocinečky vám držíme palečky.

Technologické firmy by se mohly učit principy „štíhlého byznysu“ od zemědělců. Uznávám: ani tohle není mrazivé, navíc hrubě zevšeobecňuji. Nad celou knihou jsem ale žasl, jaký intuitivní smysl má Pritchard pro to, co desítkami tisíc slov popisují Eric Ries nebo Brant Cooper a Patrick Vlaskovits. Tedy: osekejte svůj podnik o vše, co nevydělává peníze, často experimentujte a držte se té nejvýdělečnější cesty.

Nebudu zastírat, že mě dojalo, jak široce Pritchardova rodina vnímá koncept výdělečnosti. Když jim zákazníci píšou e-maily, jestli jim můžou Pritchardovi maso – chovají krávy, vepře, kuřata, ovce i kozy – poslat poštou, farmáři odpovídají: a už jste zkusili najít dodavatele ve svém okolí? Ne? Tak šup: podpořte své místní podnikatele.

Gaining Ground je sice tvrdá, cynická zpráva o stavu lokálního zemědělství v globální éře, ale právě proto si Pritchard může občas dovolit čtenáře dojmout, aniž knížka klesá ke kýči. Vážně: přečtěte si ji. Pokud pracujete v zemědělství, aspoň vás zahřeje, že v tom nejedete sami. Pokud kdekoliv jinde, patrně za svou práci poděkujete nebesům – tím spíš, pokud tenhle článek čtete v pracovní době, pěkně u kafíčka, v kanceláři vytopené na dvacet dva stupňů.


Forrest Pritchard: Gaining Ground: A Story of Farmers’ Markets, Local Food, and Saving the Family Farm – vydalo nakladatelství Lyons Press v květnu 2013, 336 stran, 13 dolarů.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

biozemědělstvíekologické zemědělstvíEric RiesForrest Pritchardlean businesspotravinyUSAzemědělství
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo