Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jak vyřešit nelegální výrobu alkoholu? Kaucí!

Martin Žufánek
Martin Žufánek
20. 9. 2013

Víte, že naše nejlepší vláda v demisi stihla v posledních měsících své existence vyřešit problém, který nevyřešila žádná předchozí porevoluční vláda? Nelegální výrobu a prodej nezdaněného lihu! A jaký že je ten zásadní hřebíček do rakve všem nelegálním míchačům? Kauce! Logické a samozřejmé, že?

Jak vyřešit nelegální výrobu alkoholu? Kaucí!

Jako doplněk k dnešnímu komentáři Michala Kašpárka přinášíme krátký text Martina Žufánka z rodinného lihovaru Žufánek, postiženého novým geniálním protipančovacím zákonem...

Jejich logika je následující. Minulý rok v září jedna skupina výrobců autochemie namíchala smrtící směs z čistého etanolu a čistého metanolu. Tu prodala garážovým míchačům vodek a tuzemáků a ti ji uvedli do prodejní sítě v podobě falšovaných lihovin oficiálních výrobců. Aby se to už nikdy neopakovalo, vláda schválila návrh zákona, který mimo jiné zavedl povinnou kauci pro každého výrobce a distributora alkoholických nápojů. Doufají v to, že všichni ti nelegálové bez koncesí vylezou ze svých sklepů a dílen, přijdou zlegalizovat svoje podnikání, zaplatí kauci a začnou sekat dobrotu. Aby o tu kauci nepřišli, logicky.

Moment. WTF?

Ano, náš stát ve své slavné a cílené podpoře podnikání zavádí povinnou kauci, bez které vám nepovolí další výrobu a prodej alkoholických nápojů. Ta kauce je odstupňovaná podle počtu odebraných kolků, respektive podle počtu lahví, které výrobce ročně vyprodukuje. Do 25 000 kusů kolků je to kauce půl milionu a nad 25 000 kolků pět milionů. Kauci můžete dostat nazpět, jen když ukončíte podnikání v tomto oboru. A je to!

Takže všichni oficiální výrobci jsou potrestaní kaucí, která je v případě malých lihovarů (i nás) buď likvidační, anebo neskutečně problematická. Ne, opravdu nemáme na hotovosti pět mega, které bychom navěky poskytli státu jako výpalné za to, že můžeme podnikat.

Unie výrobců a distributorů lihovin, spolek největších hráčů na trhu, ráda upozorňuje na fakt, že můžeme namísto hotovosti použít bankovní jistinu. Cha. Zkuste zajít do banky a požádat o úvěr na pět mega s tím, že bude použit v alko průmyslu. Buď vás okamžitě zamítnou, anebo budete platit úrok. Vysoký úrok. A o ten úrok bude muset výrobce zdražit, aby na něj vůbec vydělal. Naopak žádné náklady či úroky nebudou mít ti největší hráči. Z veřejných informací akciových společností je vidět, že pět milionů korun je leckdy jejich půldenní obrat na spotřební dani. Takže na kauci vydělá dopolední směna. Mrknutím oka.

Malý výrobce buď rovnou ukončí činnost, nebo bude muset zdražit. Zdražením přijde o zákazníky. Zákazníci začnou nakupovat konzumní lihoviny velkých výrobců a malý nic neprodá. Ukončí činnost. Trh byl vyčištěn.

Stejně tak nelegálové. Ti zvysoka kašlou na kauci a daně, žádné na ně nedosáhnou. Dál budou míchat ty svoje patoky a dál jimi budou zásobovat hospody nižších skupin, večerky a bistra na nádražích. Nehrozí jim žádný trest!

Celá ta metanolová kauza se obrátila proti oficiálním výrobcům a hlavně proti nám, malým lihovarům.

Začali jsme od nuly. Rozhodli jsme se pro zcela jiný koncept. Vyrábět pouze z toho, co sami dokážeme vypěstovat. Jako jeden z mála lihovarů jsme v té době zpracovávali pouze vlastní ovoce (naše první šarže slivovice měla asi 700 litrů). Vyrábíme jen to, co bychom si sami kdykoliv koupili a za co se nemusíme stydět. Když něco vyrobíme, tak to okamžitě zdaníme. Stát nám neustále hází klacky pod nohy: v podobě rostoucí spotřební daně, jistin na spotřební daň, nemožnosti prodávat na jarmarcích, farmářských trzích, vánočních trzích. Kvůli naprosto kreténskému zákonu, za kterým stojí unikátně chorý mozek, nemůžeme ani prodávat firmám tak, aby si nákup daly do nákladů. Tato výsada náleží pouze vínu.

Neprodáme firmám, kvůli kauci nemusíme prodat nikomu. Půjdeme na pracák a natáhneme ruku.

Jsme v Česku.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (5)

Vstoupit do diskuze
Martin Žufánek

Martin Žufánek

Lihovarník

Související témata

alkoholbuzeracebyrokraciekaucelíhmetanolvýpalnézákon o povinném značení lihužufánek
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo