Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nejdřív práce, potom zábava

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
20. 6. 2013
 5 300

Kniha o pracovních návycích slavných majitelů velkého ducha boří romantické mýty o nezodpovědných bohémech.

Nejdřív práce, potom zábava

Digitální doba vám nadělila volnou pracovní dobu, šéfování sobě samému a taky problémy vyžadující kreativní řešení. Ještě že toho o tvůrčích lidech víte tolik z hodin literatury: celý den sedí v kavárně, z červeného vína postupně přecházejí na absint a zasněně čekají, až si přisednou múzy. To zvládne každý.

Jestli na to půjdete takhle, tak hodně štěstí. Nejen že si zhuntujete játra, navíc nejspíš nic pořádného nevytvoříte.

Novinář Mason Currey v ohromně zajímavé knížce Daily Rituals – How Artists Work popisuje každodenní zvyky 161 slavných umělců, vědců, státníků a vynálezců, od Ernesta Hemingwaye po Alberta Einsteina. Až na pár bohémských výjimek se mezi nimi objevuje několik vzorců připomínajících spíš kasárna než Montparnasse. Currey z krátkých medailonků nevyvozuje žádné univerzální závěry. Vychází totiž z životopisů a rozhovorů – a v těch o svých rutinách budou mluvit spíš ti, kteří nějaké mají. Když se ale zdržím vytrubování, že tohle je jediný správný přístup k tvůrčí práci a že to tak dělají „všichni“, můžu myslím ty vzorce prozradit:

Zaprvé: nejdřív práce, potom zábava. Zarazilo mě, kolik lidí vstávalo k psacímu stolu nebo rýsovacímu prknu brzo ráno – a jak brzo! Hemingway už o půl šesté. Přivstávali si kvůli bloku soustředěné práce bez vyrušování, obvykle byl dvou- až čtyřhodinový: „Pokud na něčem dělám déle než tři hodiny v kuse, začnu to motat. Takže po těch třech hodinách odejdu na oběd, vrátím se, pak zase tři hodiny a pak padla,“ dodává výtvarník Chuck Close.

Jen minimum lidí v Curreyho výběru začíná s prací odpoledne, natož aby ji protahovalo do noci. Francis Scott Fitzgerald například vychrňoval do jedenácti, psát začínal v pět a končil o půl čtvrté; Henry Miller psal od půlnoci do svítání. S dobrým argumentem proti noční práci se tasí Günter Grass: „V noci je všechno moc jednoduché. Ráno si to po sobě přečtu – a nestojí to za nic.“

Za druhé: tvůrčí práce může být spíš výsledkem dodržování rutiny než chaotického hledání inspirace. „Rutina je mezi inteligentními lidmi příznakem ambicí,“ říká básník W. H. Auden. Každodenní řád kreativcům paradoxně přináší svobodu: „Inspirace je pro amatéry. My ostatní prostě vstaneme a jdeme do práce,“ říká Close. Rutina nepomáhá krotit jen ducha, ale i tělo: řada medailonků se zmiňuje o pravidelném běhání nebo velmi dlouhých procházkách v pauze na oběd.

A za třetí: stimulanty porážejí opiáty. Titěrný zlomek zmíněných géniů pracoval pod vlivem čehokoliv omamného, ať už alkoholu, marihuany nebo heroinu. Nebyli svatí, rekreačních drog si ale užívali až po práci. Při ní dávají hrdinové Daily Rituals přednost kávě, čaji, kofeinovým tabletám, cigaretám, dýmkám a Ayn Randová dokonce benzedrinu.

Knížka je pečlivě zdrojovaná, čtivá a místy vyloženě humorná: popisuje třeba, jak se spisovatel Thomas Wolfe s oblibou tahal při přemýšlení za pyj, který však „zůstával povadlý a nevzrušený.“ Nedá se ale číst souvisle, medailonky jsou totiž na jedno brdo a klidně jich mohlo být o padesát míň; takhle si ale aspoň může skoro každý najít svého uměleckého favorita. Hodí se mít po ruce Google: Currey předpokládá znalost amerických reálií, takže pokud z jejich básníků znáte jen Allena Ginsberga, budete chvílemi zmatení. Ne ale tolik jako z mýtoborného objevu, že je budík pro kreativce cennější než nejnovější MacBook.


Mason Currey: Daily Rituals: How Artists Work – vydalo nakladatelství Knopf v dubnu 2013, 304 stran, 18 dolarů (e-book pro Kindle). 

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

Ernest HemingwayChuck CloseinspiracekreativitaMason Curreyplánovánípráceproduktivitaumění
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo