Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Strčte si experty i krizi do uvozovek

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
10. 5. 2013
 5 354

Udělejte si legraci z mediální reality dřív než ona z vás.

Strčte si experty i krizi do uvozovek

Zastávat se katolické církve pár dnů po mši za Krtečka a Večerníčka vysílané v přímém přenosu hraničí s nepoučitelností, ale křivda je křivda. Na svědomí ji tentokrát má ČTK článkem Svatořečení Jana Pavla II. se blíží, lékaři uznali "zázrak" – včetně těch uvozovek. Nevadily by mi, kdyby se takto mrkalo „my přece víme, že to není opravdovej zázrak“ i v článku Zázrak z přírody, který dokáže omladit pleť nebo ve zprávách o překvapivých sportovních výsledcích. Jenže Četka si všechnu svou skepsi vyplácala na jeptišce, kterou po modlitbě k Janu Pavlu II. pustil neléčitelný Parkinson jako májová běhavka.

Škoda, protože mě lehce pohrdlivá hra „my přece víme, že to není doopravdy“ chytla. Když v ní nevytrvali kolegové novináři, naprogramoval jsem aspoň rozšíření pro prohlížeč Chrome. Jmenuje se „Realita“ a na českých zpravodajských webech vám bude házet do uvozovek všechno, co si v nich zaslouží být.

Postupně od „termínů“, které mě dožírají nejvíc:

„Zadarmo“. NIKDY NIC NENÍ ZADARMO, říkám vám jako člověk, který CapsLock zapnul naposledy před volbami v roce 2006. (Myslím, že to tehdy bylo ze stejného důvodu.)

„Pravicová vláda“. Kabinet Petra Nečase zvyšuje daně, tým Viktora Orbána zase zestátňuje hospodářství a zavádí nevolnictví. Nejsou to sice vlády levicové, ale pokud je chce někdo označovat za pravici, tak prosím jen v uvozovkách.

„Předražené“. Kupujou to lidi? Kupujou. Tak houby předražené.

„Expert“. Nejzoufalejší nálepka, jakou můžete v médiích získat. Užitečný idiot živých vstupů.

„Práce“. Stačilo pár desítek let, aby se tohle slovo zúžilo na pracovní poměr, případně na přípravu na něj ve škole. S prací to přitom nemusí mít nic společného.

„Nezaměstnaným“ chybí ten pracovní poměr, ne ale zaměstnání: starají se o příbuzné, lejou v hospodě, studujou v knihovnách, pomáhají na stavbách, kradou odpad, opravují sousedům počítače, vyrábějí a prodávají drogy, pěstují zeleninu nebo šlapou. Všichni, které jsem kdy znal, měli vcelku napilno.

„Peníze“. Ty uvozovky by měly zablikat pokaždé, když nějaký finanční sherlock holmes odhalí, že „bitcoiny přece nemají žádnou opravdovou hodnotu!“

„Hospodářský růst“ nejsnáze vytvoříte tak, že si lidi začnou fakturovat činnosti, které dosud dělali zadarmo. Nebo že budou vyhazovat věci, které ještě slouží, a kupovat si místo nich nové. Taky si s každými pěti procenty růstu připadáte o pět procent bohatší?

„Krize“. Planeta vcelku úspěšně živí sedm miliard lidí a Česko zažívá nejbohatší, nejsvobodnější a nejbezpečnější éru ve svých dějinách. Zatímco oplakáváte půlmilionový Kypr, miliardová Indie se má každým dnem líp. Trochu optimismu!

Evropský „prezident“. To není čutnutí do Hermana Van Rompuye, ale věcná poznámka: Rompuy je předseda Evropské rady, ne prezident.

Česká „republika“. To abychom si připomněli, že se tu některým politikům i voličům stýská po feudalismu.

Do uvozovek vám rozšíření hodí ještě pár dalších sousloví a slov, které vám nebudu prozrazovat, abyste byli při čtení zpráv trochu překvapení.

Takhle vypadá „Realita“ v akci:

 

Prohlížím si s ní web už týden. Občas zapomenu, že jsem ji vytvořil a nainstaloval, a uprostřed bezduchého hltání zpráv mě pak z falešného vědomí proberou uvozovky:

Přesně k tomu bude „Realita“ sloužit i vám. Budete si díky ní pamatovat, že „peníze“ ani „krize“ nespadly z nebe, jen jsme se dohodli na tom, že na ně budeme věřit – tak jako si Papežská kurie odhlasovala zázračné uzdravení řádové sestry. A zatímco víra v „zázrak“ Jana Pavla II. je v podstatě neškodná, slepá víra v „experty“ vás může zabolet. Bez uvozovek.

Programujete? Zdrojový kód „Reality“ si můžete stáhnout z GitHubu a upravit, jak je libo. Nejsem kamarád s JavaScriptem a rozšíření funguje pomalu – budu proto vděčný za každou pomoc s vylepšením kódu, případně za port pro Firefox.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

krizemédiamediální realitapravicerozšířenízadarmo
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo