Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Schwarzenberg na Hrad! Labutí píseň TOP 09?

Vojtěch Navrátil
Vojtěch Navrátil
16. 1. 2013

Karel Schwarzenberg je členem nejméně populární polistopadové vlády a jeho TOP 09 v nedávných krajských a senátních volbách utrpěla debakl, od ještě katastrofálnějšího výsledku ji zachránili jen Starostové. Schwarzenbergův postup do druhého kola prezidentských voleb je i pro jeho stranu velkým překvapením, především ale povzbuzením. Může se ovšem jednat o její zcela poslední úspěch.

Schwarzenberg na Hrad! Labutí píseň TOP 09?

TOP 09 absolvovala od svého vzniku v roce 2009 prozatím čtvery volby. V těch prvních – do Poslanecké sněmovny, které se uskutečnily v květnu 2010, dosáhla nečekaně vysokého zisku 16,7 procenta hlasů a 41 poslaneckých mandátů. O několik měsíců později v komunálních volbách dokázala TOP 09 sice zopakovat květnové vítězství v metropoli, kde porazila dosavadního letitého hegemona, Občanskou demokratickou stranu, mimo Prahu ale dokázala výrazněji uspět už jen velmi omezeně. V souběžně konaných senátních volbách z jejích kandidátů uspěli jen Jaromír Štětina a Jan Horník, tedy ti, kteří už ve svých obvodech uspěli o šest let dříve v jiných barvách. V krajských a senátních volbách na podzim loňského roku TOP 09 a Starostové a nezávislí spíše jen paběrkovali, ve třech krajích se nedostali ani do zastupitelstva a v senátních volbách, uspěli jen dva kandidáti pod hlavičkou Starostů; dokonce ani v Praze nepostoupil kandidát TOP 09 ani do druhého kola. Až o několik měsíců později přichází zmíněný a nečekaný úspěch Karla Schwarzenberga v prezidentských volbách.

Za všechno může Karel

Podle šéfredaktora serveru Česká pozice Istvána Léka znamená případný úspěch Karla Schwarzenberga ve druhém kole a jeho zvolení na Hrad to, že v příštích sněmovních volbách s vysokou pravděpodobností skončí TOP 09 před ODS. Já jsem opačného názoru: pokud nedojde k totálnímu vnitřnímu rozkladu ODS (přičemž v tomto ohledu není nutno propadák nevýrazného Přemysla Sobotky přeceňovat), tak se tento scénář nezdá pravděpodobný. Spíše se do budoucna rýsuje vážnější obtíž pro TOP 09. Ta doposud výrazněji uspěla, jen pokud ve volbách přímo osobně kandidoval Karel Schwarzenberg.

Nadšení z možnosti „volit knížete“ bylo u nejmladší voličské generace dominujícím prvkem na sociálních sítích jak v květnu 2010, tak i nyní v lednu 2013. Když naopak nekandidoval, tak byť byla v říjnu 2010 i o dva roky později celá země oblepena Schwarzenbergovými portréty, TOP 09 moc neuspěla.

Kalousek by zůstal nahý v trní

Pokud se Karel Schwarzenberg dostane na Hrad, tak to TOP 09 pravděpodobně nic hmatatelného nepřinese. Nedá se očekávat, že by se ve funkci i vzhledem ke svému zdravotnímu stavu a rodinné historii choval nějak výrazněji aktivisticky, ale i kdyby ano, tak jeho podpora nevyváží jeho přímou kandidaturu.

I kdyby Schwarzenberg ve druhém kole prezidentských voleb neuspěl, TOP 09 za něj v brzké době bude muset i tak hledat náhradu, údajně deklaroval, že v příštích sněmovních volbách již kandidovat nebude. Zvolení prezidentem by tento proces jen urychlilo. TOP 09 pak může hrozit trvalá ztráta těch voličů, které Karel Schwarzenberg, pokud kandidoval, dokázal svým šarmem přitáhnout i přesto, že je jim odporná postava Miroslava Kalouska, a ztenčení elektorátu strany pouze na příznivce reforem současné vlády a ministra financí. Na tom i přes Kalouskovy schopnosti dlouhodobě existenci politické strany postavit nejde.

Úspěch v první přímé prezidentské volbě tak může být pro TOP 09 i její labutí písní.

Převzato z lednového čísla Revue Politika

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Vojtěch Navrátil

Vojtěch Navrátil

Související témata

karel schwarzenbergODSpraviceprezidentské volbySTANtop 09
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo