Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

První politický kompas vánočních filmů

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
27. 12. 2012

Televize vychovává. A o svátcích jí vaše ratolesti dají víc než kdy jindy. Čím si vychovat malého Klause a čím Špidlu?

První politický kompas vánočních filmů

Jaké štěstí mají lidé s jasným pohledem na svět! Na volební kalkulačce pohodlně najdou prezidentského kandidáta s co největším ideovým průnikem. Dík ePortálu či Britským listům nemusí při čtení zpráv opustit svou názorovou bublinu. A sociálním sítě jim vyfiltrují vše krom příspěvků od jim podobných, nehledajících a nepochybujících.

Ale co děti? Proboha, myslel někdo na chudáky děti? Zapnete jim o svátcích televizi v nevhodný čas – a může do nich zasít semínko ekofeminismu, nebo naopak bezskrupulózního podnikání. Proto jsme si dali tu práci a vytvořili první český politický kompas vánočních filmů.

Jak jsme počítali

Vydolovat ze Šíleně smutné princezny postoj k otázce veřejnoprávních médií by žádalo symbolického analytika třídy Umberta Eca. Proto jsme plnohodnotný politický kompas upravili, aby lépe sedl na televizní pohádky a další vánoční žánry.

Naší verzi kompasu nechybí dvě tradiční osy. Na té ekonomické se snímky pohybují zleva doprava od těch nejvíc propagujících centrálně řízenou ekonomiku po ty nejvíc protržní. Klíčů bylo pět: Je ve filmu stát znázorněn jako nástroj šíření dobra, nebo zdroj útlaku? Souzní příběh s myšlenkou, že „kdyby se každý postaral sám o sebe, bylo by postaráno o všechny“? Bojuje dílo proti majetkovým nerovnostem, nebo je nechává bez komentáře? Je práce zobrazena jako prostředek zušlechtění člověka? A nakonec, propaguje film volný pohyb osob a kapitálu mezi státy?

Čím výš jsou snímky na svislé ose, tím víc straní autoritářskému vládnutí. Čím níž, tím jsou liberálnější. U všech filmů nás zajímalo, jestli v nich občané mají právo mluvit do chodu státu, jestli ukazují tvrdé tresty za zločiny, staví se kriticky k náboženství a církvi, reprodukují tradiční role mužů a žen a zda je příběh postaven na zásadě, že „blaho vlasti jest nejvyšším zákonem“.

Jak to dopadlo

Podle očekávání jsou tradiční české pohádky spíš doleva a liberální, americké rodinné filmy zas doprava a konzervativní. Na druhou stranu ale některá zjištění překvapí. České filmy z 50. let varují před centralizací moci a například Krakonoš a lyžníci napadá ochranářskou ekonomiku, když straní „pašířům“ a naznačuje, že by se v pohraničí žilo lépe nebýt celníků.

Bodování i celkové výsledky si můžete prohlédnout v tabulce, kde jsou u filmu vypsané i časy promítání (díky tv.sms.cz). Lepší obrázek si uděláte z grafu:

 

Pokud chcete ze svých dítek vychovat průrazné kapitalisty, ctící tradiční rodinné hodnoty, měli jste jim 23. prosince v 13.05 na Prima Family Sám doma. Těm odrostlejším prospějí Prázdniny v Římě na Boží hod večer. V žádném případě byste ani příští rok neměli rodinu nechat sledovat Císařova pekaře a Pekařova císaře: Werich vám během dvou a půl hodin zvládne domů nasadit malého eurokomisaře pro sociální záležitosti a zaměstnanost. Levicoví rodiče to mají v tomto světě vážně jednodušší: pekaře Matěje a spol. média nasadila přes svátky hned čtyřikrát, stačí tedy náhodně zapnout televizi.

Semínko liberalismu ve vaší drobotině zasejí Karlík a továrna na čokoládu a Šíleně smutná princezna.

Chcete dětem raději ukázat, proč by znovu měla vládnout pevná ruka dělnické třídy? Princezna se zlatou hvězdou navláká myší kožíšek každý rok, letos se jí to povedlo dvakrát: na Štědrý den a ve čtvrtek 27., pokaždé na ČT1.

Výtvarné zpracování kompasu MaComix

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
11
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

filmový průmysllevicepravicevýchova
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo