Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nejlepší knížky roku podle Kašpárka. Co rychle dokoupit pod stromek?

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
20. 12. 2012
 5 255

Česky letos vyšlo několik skvělých knih. Zachrání vás i na poslední chvíli čtyřiadvacátého prosince: darujte je jako e-book.

Nejlepší knížky roku podle Kašpárka. Co rychle dokoupit pod stromek?

Ani letos jsme se nedočkali zázračné knížky, která by vysvětlila, jak zbohatnout bez práce, proslavit se bez riskování a zmoudřet bez úsilí. Kdo je do toho ale ochoten vložit aspoň trochu své energie, ten se může těšit na bohatou literární nadílku.

Jestli se letos v nějakém žánru opravdu urodilo, byly to:

Knihy o lidské mysli

Česky vyšlo Myšlení, rychlé a pomalé a Chyby se staly, ale ne mou vinou. Pro mě knihy roku. Renomovaní experimentální psychologové v nich vysvětlují, jak dobře (nebo spíš jak zle) umí lidská mysl klamat sama sebe. Je na vás, jak s tím naložíte: buď se můžete ušklíbnout, že jsou lidi blbí jak dlabaný necky, anebo se sami zkusit vyvarovat aspoň některých svých chyb.

Člověka, který se chce počínaje Novým rokem v jakémkoliv ohledu polepšit, můžete podarovat Sílou zvyku, bohužel jen v anglickém originále. S výtkou k úrovni překladu se dá doporučit i Ticho, které nešťastným introvertům ukáže, že nejsou nijak rozbití. (Recenze vyjde na Finmagu příští týden.)

Americký matematik Nate Silver velmi dobře předpověděl výsledky prezidentských voleb; shodou okolností mu na podzim v zámoří vyšla chytrá kniha o tom, proč některé tipy vycházejí a jiné ne. Potěší hlavně ajťáky a matematiky, ale nejen ty.

Knihy pro podnikatele a tvůrčí lidi

Krásnou malou obrázkovou knihu Kraď jako umělec jsem nerecenzoval jen proto, že jsem ji sám překládal. Austin Kleon v ní píše o „deseti věcech, které vám zapomněli říct o kreativitě“. Celou dobu, co jsem na ní pracoval, mi bylo líto, že nevyšla dřív. V pubertě by mi ušetřila zoufalé přemýšlení nad tím, jestli vůbec psát a kde brát inspiraci. Skvělá je i kapitola o tom, jak je důležité nerozkutálet peníze a proč hned zběsile neodcházet z práce za nějakým pomateným snem. (Pokud by vás to zajímalo: můj honorář s jejími prodeji nijak nesouvisí, dostal jsem zaplacenou jednu fakturu a mohlo by mi to být jedno. Ale není, protože se mi ty myšlenky vážně líbí.)

Jednoznačně nejlepší ryze podnikatelskou bichlí je The Lean Startup. Pravda, Eric Ries v ní mohl být míň ukecaný, i tak ale skvěle vysvětluje, proč a jak máte neustále podstupovat nějaká malá rizika. Na český překlad bohužel pořád čekáme. To platí i u motivačního spisku The Flinch. Ten sice zaostává za úrovní Godina („nakopávací“ sešit Poke the Box letos mimochodem vyšel česky pod názvem Kopni do té bedny) nebo Pressfielda. Zato jej Amazon nabízí v elektronické verzi zdarma. Tip na čípácký dárek!

Knihy o politice a společnosti

Nassim Nicholas Taleb před pár týdny vydal první knihu od kultovní Černé labutě. Čekání se vyplatilo, pro mě byla Antifragile jedním z největších zážitků sezóny. Chce to ale dobrou angličtinu nebo trpělivě vyhlížet český překlad.

Dál už si naštěstí vystačíte s mateřštinou. V Pasece letos konečně vyšla ona Černá labuť – pozor, je myšlenkově hutná a čtenářsky nepříliš stravitelná. Torst vydal trpké publicistické texty Karla Kryla ze začátku devadesátých let, sešit stojí jen dvě stovky. Vladimíra Dvořáková napsala velmi chytrou knihu o tom, kde je Česko a jak se sem dostalo. A v Academii dotiskli úžasně obsáhlou, chytrou a přitom čtivou knihu Fareeda Zakarii o minulosti a budoucnosti lidské svobody.

Čemu se vyhnout?

Nahé pravdě, přestože boduje ve všemožných žebříčcích. Je to blábolivý „výbor z blogů“, plný věcných chyb, rozporů, argumentačních faulů, rádobysenzačních pseudoodhalení a laciného strašení. Nadšený jsem nebyl ani ze Skoncovat s krizí nobelisty Krugmana anebo Seniora – zákazníka budoucnosti, ovšem pochybuji, že by o téhle knize někdo přemýšlel jako o dárku.

Nemáte víc tipů?

Máme, spoustu jsme jich nabídli loni před Vánoci.

Do háje, je 24. odpoledne a v knihkupectví je zavřeno. Co teď?

Pokud máte v rodině čtečku nebo tablet, okamžitě vytáhněte platební kartu a darujte e-book! O tom, že anglické originály snadno pořídíte na Amazonu pro Kindle nebo v iBookstore pro iPad se nemá cenu zmiňovat. V elektronické podobě můžete ale věnovat i některé české publikace. Myšlení, rychlé a pomalé vyšlo pro Wooky (439 korun) a v iBookstore (18 eur). Ticho pro Wooky stojí 279 korun a v iBookstore 11 eur, Kraď jako umělec 199 a 8. Černou labuť mají na Palmknihách k dispozici pro Kindle, iPad i jako PDF, a to za lidových 199 korun.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

e-knihyEric RiesKarel Krylknihyknižní recenzeNassim TalebNate SilverSeth GodinSteven PressfieldVladimíra Dvořáková
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo