Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Čtyřhodinový kuchař Timothy Ferriss filozofuje litinovou pánví

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
13. 12. 2012
 10 386

Jak ulovit holuba, vyvrhnout jelena, usmažit hmyz nebo postavit chýši z chvojí? To vše se dozvíte v nové knize na pomezí kuchařky pro začátečníky a filozofie pro pokročilé.

Čtyřhodinový kuchař Timothy Ferriss filozofuje litinovou pánví

Dlouho jsem Timothyho Ferrisse chápal mylně. Jeho Čtyřhodinový pracovní týden jsem označil za manifest parazitů a Čtyřhodinové tělo za groteskní pokus o zkřížení Lenky Kořínkové s kyborgem. Teprve v závěrečné knize trilogie, podzimní novince The 4-Hour Chef – plným titulem v češtině zhruba Čtyřhodinový šéfkuchař. Jednoduchý návod, jak vařit jako profík, naučit se cokoli a žít dobrý život –  jsem toho filutu prokoukl. Ferriss je svérázný filozof a společenský kritik.

V nové roli kuchaře se otevřeně hlásí k metodě dekonstrukce, kterou do filozofie vnesl francouzský postmodernista Jacques Derrida: „Čichejte k jídlu jako pes. Doslova je dekonstruujte. Zapojte i jiná čidla než ta na jazyku [například na patře a v hrdle]. Izolujte základy a zkoušejte nezvyklé kombinace.“

Podobně jako Umberto Eco ve Jménu růže tady Ferriss přivádí postmoderní přístup až do krajností: zájemce o filozofii a společenskou reflexi sotva postřehne, že jde o kuchařku, zatímco začínající kuchaři si pro nával receptů a triků nevšimnou všech těch velkých pravd snesených mezi řádky z intelektuálních výšin.

A teď důležitý: kdo nemá žádný houby…

Vše, co mu přijde pod ruku, Ferriss rozmontovává na základní stavební součástky. Pak odhazuje, co není nezbytné, a zbytek přeskládává tak, abyste jakoukoli disciplínu lidské činnosti zvládli líp než většina ostatních za pár hodin a na úrovni světové extratřídy už po pár týdnech. Začíná samotným žánrem knižních kuchařek: „Kdo kdy bude vařit šest kuřecích jídel za sebou?“ ptá se. Recepty řadí tak, aby na sebe při hostinách logicky navazovaly, podobně ohleduplná je i příprava jednotlivých jídel: žádné dlouhé prostoje nebo naopak míchání dvou věcí zároveň. Důsledně nabízí dvě verze: jednu pro líné, spěchající a mizerně zásobené, druhou pro ty, kteří se s pokrmem chtějí pomazlit. To ovšem vlastně není ani zapotřebí, protože Ferriss úmyslně žene do extrému módní pohrdání pečlivostí, pomalým nabíráním zkušeností a pěstováním řemesel. „24 dovedností, které si zvládnete osvojit za 48 hodin“, nadepsal například kapitolu, ve které najdete vrhání nožů i rychločtení (na to ovšem stačí 20 minut).

Zpět k vaření: zásadní je podle Ferrisse prezentace, takže není až tak důležité, jak se vám večeře ve skutečnosti povedla. Hlavní je na talíři naskládat přílohu a maso na sebe jako v těch nejdražších restauracích, nikoliv vedle sebe. Populární vyčůránek je tu vůbec ve skvělé formě: hosty snáz oslníte jídly, která ještě nikdy nezkusili – pak totiž nevadí, že je ošidíte náhražkami. Taky teď slyšíte to vzdálené haló, haló? To na vás volá čtyřicet tisíc za výhru v Prostřeno!

Henry David Thoreau se vrátil

Oproti minulým sbírkám „rychlých návodů“ má The 4-Hour Chef mnohem výraznější sociálněkritický rozměr. Ferriss si konečně vybral stranu v třídním boji mezi jedním procentem vyvolených a zbývajícími devadesáti devíti procenty. Těm méně movitým dává řadu dobrých rad pro přežití nadcházejících dob. Dozví se, jak chytit, paralyzovat a zpracovat holuba. (Bojíte se nemocí? Prý to není tak hrozné – vždyť pokud by holubi byli skutečně plní bakterií, přece by sami umřeli!) Jak připravit hmyz. („[C]vrčci vydávají při pražení příšerné zvuky, a na pohled je to ještě mnohem, mnohem nechutnější. Udělejte tedy sami sobě laskavost a napřed je zamrazte.“) Jak ugrilovat veverku. (Včetně nákresu rožně pro jednu veverku a pro dvě, budou-li vám bozi lesoparků nakloněni.) Jak postavit přístřešek z chvojí a jak založit oheň třením za pomocí lukové vrtačky. Henry David Thoreau se vrátil: teď je navíc čínským mistrem kickboxu, světovým rekordmanem v tanci tanga a jeho koníčkem je rozdávání patnáctiminutových orgasmů.

Do kontrastu s holým bojem o přežití klade Ferriss problémy onoho jednoho nemravně bohatého procenta. S nadhledem sobě vlastním například vysvětluje, že nejlepší způsob, jak rozvinout aromata ukrytá ve víně, je zanořit do sklenice elektrický šlehač a ukázat Pinotu Noir středověk.

Vrcholem Ferrisovy zuřivé dekonstrukce je závěrečný přehled národních receptů. V tom se vysmívá našim postmoderně „tekutým“ identitám: Slovensko reprezentuje segedínský guláš, nás hovězí s kapary: „Saute .25# bacon/onion ~soft. + 1# steak cubd ~ brwn, rmv. + 2T mustrd/2T caper/1c h2o, reduce ~thick. Reheat steak in sauce.“

Jako všechny správné postmoderní hříčky i Ferrissova kuchařka s sebou nesou jisté riziko, že méně gramotní čtenáři budou její první plán brát smrtelně vážně a vše ostatní přehlédnou. To by byla škoda, ne však tragédie. Kdo mine všechna ta velká sdělení o nesmyslnosti doby, ve které žijeme, ten za svých deset dolarů získá aspoň pěkný průvodce dovednostmi, které vám Kluci v akci prostě nepředvedou. A upřímně, kdo z nás si může být jistý, že nikdy nebude muset rožnit veverku?


Timothy Ferriss: The 4-Hour Chef: The Simple Path to Cooking Like a Pro, Learning Anything, and Living the Good Life. Vyšlo v nakladatelství New Harvest 20. října 2012, 672 stran, 21 dolarů (9,99 pro čtečku Kindle).

Pozn. redakce: úvodní foto je ilustrační, Tim Ferris vypadá jinak. Ostatně i litinová pánev vypadá jinak.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

Henry David ThoreauJacques DerridaKluci v akcipostmodernasurvivalismusTimothy FerrissUmberto Ecovařeníveverka
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo