Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Prezidentský dotazník č. 1: Karel Schwarzenberg

Finmag.cz
Finmag.cz
17. 9. 2012

Peníze.cz a Finmag si proklepnou všechny prezidentské kandidáty. Chceme znát jejich názory – a to nejen ekonomické. Kdo jsou lidé, kteří by chtěli usednout na Hrad? Co si myslí a jak zacházejí s penězi? První jde s kůží na trh a pravdou ven Karel Schwarzenberg.

Prezidentský dotazník č. 1: Karel Schwarzenberg

V lednu příštího roku nás čekají první všelidové prezidentské volby. Je to vlastně už za příštím rohem a médii už pěknou chvíli poletují jména kandidátů. Jde ovšem zatím pouze o kandidáty potenciální. Oficiálně se ještě žádný uchazeč o místo na Hradě nad Vltavou neregistroval. Nejzazším termínem, ke kterému tak musí učinit je první listopad. Ale předtím musí mít v kapse padesát tisíc podpisů lidí, kteří jeho kandidaturu podpoří. Nebo ho musí navrhnout dvacet poslanců či deset senátorů (známe na Peníze.cz kurzy lecčeho, včetně bangladéšské taky, zambijské kwači a dalších exotických měn, netušíme ale, jestli se poslanci na senátory dají volně převádět podle kurzu 2 : 1, a zda tedy je možné být navržen třeba šestnácti poslanci a dvěma senátory a podobně).

Billboardy s Janem Fischerem a Milošem Zemanem už jsou k vidění dlouho, skutečný předvolební boj ale teprve začne. Někdo bude útočit jen dobře přepudrovanou tváří, jiný bude slibovat. U kandidátů druhého typu je dobré si uvědomit, že toho fakticky prezident zase tolik neudělá. Spíš než mužem či ženou velkých činů, bude prezident člověkem, který silou své osobnosti spoluutváří náladu společnosti a snad trochu i tvář politiky – ovšem jen tehdy, pokud půjde o opravdovou silnou osobnost.

Z potenciálních kandidátů jsme vybrali – jakkoli jsou si v našich očích rovni – ty potenciálnější, kteří mají spíš šanci do prvního listopadu získat dostatečnou podporu. A položili jsme jim patnáct nezáludných otázek, abychom trochu poznali nejen ekonomické smýšlení uchazečů o prezidentskou standartu.

Odpovědi zveřejňujeme ode dneška každý týden.

Sadu otázek jsme volili pro všechny stejnou – přestože je jasné, že u kandidátů, kteří žijí sami, je asi irelevantní otázka, kdo drží rodinnou kasu (i když nevylučujeme překvapení – třeba se o některém z kandidátů dozvíme, že dítek ani ženy nemá, o finance se mu ale dobře stará maminka).

Dnešního kandidáta také asi nebylo třeba se ptát, zda bude vstupovat do fondů druhého pilíře penzijního systému: Ale aspoň víme, že ho Karel Schwarzenberg podporuje.

Prezidentský dotazník Karla Schwarzenberga

Podpořil byste zákon o vyrovnaném státním rozpočtu?

Rozpočtová ukázněnost je jedním z pilířů odpovědné politiky a strana, kterou vedu, prosadila řadu opatření na snižování schodků státního rozpočtu.

Jaký je váš názor na církevní restituce?

Jsem vždy pro to, aby to, co bylo ukradeno, bylo i navráceno. Jen tak se zlodějna, kterou udělal minulý režim, může napravit. V žádném případě se přitom nedotkne tento zákon tzv. Benešových dekretů. Do zákona bylo včleněno ustanovení, že věci zabavené na jejich základě se nevydávají. Rozhodně se tak neotvírají velká odevzdávání státního majetku.

Jste pro zavedení školného na vysokých školách?

Chceme-li, aby naši lidé obstáli v cizině a měli dobré vzdělání, musíme jim takové poskytovat. Je více než jasné, že současný stav není dlouhodobě udržitelný a že univerzity nemají tolik peněz, kolik potřebují – jak na výuku, tak akademický výzkum. V nějaké podobě budeme muset školné zavést, ale ne tak, aby se stalo překážkou, ale spíše příležitostí, jak získat vzdělání.

Měly by mít děti možnost spořit v rámci povinných sociálních odvodů na důchod svých rodičů?

Ano. Je to možnost jak rodičům poděkovat za jejich výchovu.

Jste pro zavedení majetkové odpovědnosti úředníků?

Ano, ale jen pro případ prokazatelné zlovůle nebo korupce.

Jste pro zákonné omezení horní hranice RPSN u půjček? Pokud ano v jaké výši?

Samotné zavedení takové hranice nic neřeší, protože největší nebezpečí se skrývá ve smluvní dokumentaci, pokutách, zajišťujících směnkách a podobně. Regulace musí jít tímto směrem, což se již děje.

Jste pro zavedení účelovosti u stavebního spoření?

Ano.

Jste pro legalizaci a zdanění prostituce?

Souhlasím se zavedením pravidel v této oblasti, ale stát nemá těžit z prostituce, a tudíž mít zájem o prostituci. Prezident Masaryk byl mezi svými příznivci nazýván pastýř. Chceme snad, aby budoucí hlava státu byla pasákem?

Je vám bližší Václav Klaus, nebo Václav Havel?

S Václavem Havlem jsem se znal již před rokem 1989 a po celé jeho prezidentské období jsem mu byl nablízku.

Kdo byl podle vás nejlepší polistopadovým premiérem?

Nejvýraznější byl asi Václav Klaus.

Kdo má u vás doma pod palcem rodinné finance? Víte, kolik za měsíc průměrně utratíte?

Děti mám již odrostlé, s manželkou se nevídáme každý den, a tak sám si spravuji prostředky.

Jak si spoříte na stáří?

Jsem zajištěný člověk, což je výhoda, nepodléhám žádnému tlaku.

Vstoupíte do druhého pilíře penzijního systému?

Podporuji tuto variantu, byť pro mě to není aktuální.

Kolik maximálně plánujete utratit za kampaň a z čeho náklady pokryjete?

Budeme maximálně transparentní. Financování je naprosto otevřené, budeme jednotlivé přispěvatele pochopitelně zveřejňovat. Ve chvíli, kdy se budou prostředky sbíhat, budeme o všem veřejnost informovat.

Čtete Peníze.cz nebo Finmag.cz?

Omlouvám se, ale ne.


Občan Schwarzenberg

„Karl Johannes Nepomuk Josef Norbert Friedrich Antonius Wratislaw Mena, kníže Schwarzenberg, vévoda krumlovský, hrabě ze Sulzu a lankrabě kleggavské,“ se narodil 10. prosince 1937 v Praze. Poté, co moc v Československu v únoru 1948 převzali komunisté, i s rodinou odešel do zahraničí.

Používání většiny uvedených titulů je v Česku fakticky ilegální. „Kdo v tisku někomu dává zákonem zrušený titul šlechtický,“ praví zákon, bude potrestán pokutou od 50 do 1500 korun. Vyhazovat byť padesát korun jen tak pro nic, to bychom nebyli správný server o penězích. Proto dáváme tituly do uvozovek, že to s nimi nemyslíme vážně. Prostě občan Schwarzenberg.

Studoval práva a lesnictví, kromě toho se věnoval správě rodinného majetku zejména v Bavorsku a Rakousku. Působil jako prezident Mezinárodního helsinského výboru.

V letech 1990 až 1992 působil ve funkci kancléře tehdejšího československého prezidenta Václava Havla. Od roku 2004 byl po šest let senátorem, zvoleným za již zaniklou Občanskou demokratickou alianci (ODA). V kabinetu Mirka Topolánka zastával jako nominant koaliční Strany zelených úřad ministra zahraničních věcí (2007–2009). Do úřadu se vrátil roku 2010 ve vládě Petra Nečase už jako předseda nově vzniklé strany TOP 09.

S manželkou Theresou má dospělého syna a dceru. 

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (13)

Vstoupit do diskuze
Finmag.cz

Finmag.cz

Související témata

církevní restituceKarel Schwarzenbergpenzijní reformaprezidentské volbyprezidentský dotazníkRPSNstátní rozpočetstavební spořeníškolnéTop 09
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo