Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Na lovu „ptáků hrabivců“ s šéfem „korupční cestovky“

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
29. 9. 2012

Může korupce přinést i něco dobrého? Co třeba rozvoj cestovního ruchu? Přinášíme rozhovor s Petrem Šourkem, který založil celosvětově první cestovní agenturu, která provádí turisty výhradně po „korupčních pamětihodnostech“.

Na lovu „ptáků hrabivců“ s šéfem „korupční cestovky“

Kdy vás napadlo, že byste si mohl založit cestovní agenturu, která bude lidi provázet po místech spojených s korupcí?

V České republice často navštěvujeme památky. Spojujeme si je s určitým historickým obdobím, událostí nebo osobou. Máme tu také místa, která připomínají skandály, nevyjasněné a nikdy nedořešené korupční kauzy. Začal jsem si představovat, jak by to vypadalo, kdyby po těchto korupčních „památkách“ prováděl turisty skutečný průvodce. Když jsem o tom zhruba před dvěma lety poprvé uvažoval, panovala poněkud jiná společenská situace. Média a po nich všichni všude vsouvali ochranné slůvko „údajně“. Postupně to gradovalo. Když jsem na jedné renomované rozhlasové stanici slyšel, že existuje „údajné podezření z údajné korupce“ na ministerstvu, tak mi to přišlo vážně absurdní. To už jsem do toho šel. Rozhodl jsem se angažovat turistického průvodce, který slovo „údajně“ nemívá ve svém slovníku a dovede vás na místo, kde můžete leccos vidět na vlastní oči.

Šlo především o recesi, nebo jste v tom už od začátku viděl podnikatelskou příležitost?

Myslím, že se to od sebe zcela neoddělilo. Spousta zajímavých podnikatelských nápadů, které dnes živí řadu lidí, byly na začátku vtipy. Podívejte se třeba na některé vynálezce, kteří si jen tak pro zábavu vyráběli něco žertovného a pak zjistili, že by to mohlo vážně dobře fungovat. Někdy jsou zkratka a nadhled ti nejlepší poradci. A to platí u vynálezců, manažerů i podnikatelů.

Jak dlouho trvalo, než se vám podařilo proměnit prvotní nápad v reálný fungující projekt?

Rozhodli jsme se, že všechno spustíme na veletrhu cestovního ruchu Holiday World, kde jsme si objednali stánek. Samozřejmě jsme počítali s tím, že si bude spousta lidí myslet, že nejde o nic reálného, že to je hoax. Devátého února jsme začali oficiálně fungovat a dvanáctého jsme už vypravili první autobus. To by samozřejmě žádná normální cestovka neudělala. Ale poměrně rychle se to nastartovalo. Měli jsme totiž výhodu, že to bylo mimo turistickou sezónu, kdy se nekoná moc exkurzí.

Samotné spuštění projektu jste ale museli připravovat dlouho.

To máte pravdu. Pracovali jsme na tom v úzké skupince lidí víc než rok. Jenom trasy prohlídek jsme dávali dohromady minimálně půl roku. Chtěli jsme mít hned na začátku alespoň čtyři perfektně připravené. Všechny trasy jsme s průvodci na zkoušku projížděli, dokud to nebylo ono. Každá túra musí být něčím originální a jiná. Někdo nám říkal, že jsme měli začít jen s jednou. My jsme si ale chtěli už na začátku vyzkoušet, co v jakém kontextu funguje.

  • Na co Corrupt Tour láká turisty?
    Česká republika má v oblasti korupce co nabídnout jak domácím, tak zahraničním návštěvníkům. Malá země v srdci Evropy nabízí pestrou škálu turistických cílů od betonových monumentů až po prázdné schránky falešných firem. Korupční prostředí je v České republice mimořádně stabilní s mírným růstem. Stabilní korupční prostředí vytváří vhodné podmínky pro rozvoj korupční turistiky.
    Naše krédo zní: poznání je zábava. Svět kolem nás je plný zajímavých věcí a my vám je rádi ukážeme. S námi se dozvíte, co znamená openkrást, proč manažeři velkých firem bydlí v uzavřených koloniích a na co se ve státních nemocnicích používá bílý šum. Nebudete se nudit ani rozčilovat. Naši průvodci jsou vždy pozitivně naladěni a rádi se s vámi podělí o vtip či lidovou anekdotu.
    Zdroj: Corrupt Tour 

Nebál jste se, že se nepřihlásí žádní klienti?

Víte, že ani ne? Samozřejmě, že jsem nečekal tak velký zájem. Ale člověk musí věřit tomu, do čeho se pouští a čemu věnuje energii. Myslím, že to je v Česku velký problém. Lidé tu nepracují s nadšením. Jsou příliš konzervativní a radši zůstávají u něčeho, co je vlastně ani nebaví. V práci si to nějak odsedí a jdou domů. Přitom když člověk dělá něco, co ho opravdu baví, tak je to úplně o něčem jiném.

Jaké korupční túry v současnosti nabízíte?

Chceme, abychom zájemcům mohli doporučit to, co je bude skutečně bavit a zajímat. Někdo dá přednost pěší túře Prahou, jiný zase radši pojede autobusem někam dál. Snažíme se udržovat všechny túry, které jsme měli v nabídce už na začátku. Postupně ale přidáváme i další místa. Teď máme tři túry po Praze – Pražské safari, Nemocnice na kraji zákona a Tři pražská nej. Nejznámější z nich je asi Pražské safari, při kterém navštěvujeme hnízda pražských ptáků. Turista si tak může například prohlédnout, kdo obývá tzv. Bémovo dvojče nebo kde se nachází nejhonosnější manažerská kolonie. Při exkurzi Tři pražská nej se začíná u Škodova paláce, pokračuje se k tunelu Blanka a třetí místo pravidelně obměňujeme. Měli jsme tam rautovou přípravu olympiády v Praze a také Rathovu Hostivici.

A túry, které jsou mimo Prahu?

Na exkurzi Hustý Ústí předvádíme největší korupční památky severočeské metropole. Novinkou je také túra s názvem Spa and Badness do Karlových Varů, které jsou z hlediska korupčního potenciálu jistě pozoruhodné, ještě o nich hodně uslyšíme.

Nabízíte ale i cizojazyčné túry. Je o ně zájem?

Máme pěší i autobusové túry v angličtině a němčině. S německou túrou to bylo zajímavé. Není totiž adaptací žádné české túry, vznikala samostatně. Když jsme ji dokončili a vodili lidi na jaře kolem ministerstev vnitra a obrany, měli jsme dojem, že většina kauz mediálně dávno spí a my jdeme proti proudu času. Najednou ale všechno na obraně a vnitru vystřelilo, jako kdybychom si ty kauzy vytvářeli sami.

Jak často se výpravy konají?

Vždycky vypíšeme několik termínů na webu, kam se nám postupně hlásí zájemci, takže se nám kapacita většinou zaplní. Nemá cenu toho vypisovat zbytečně moc. Naše síla je v tom, že dokážeme flexibilně reagovat na poptávku turistických skupin. Teď, když už o nás lidé vědí, tak se nám ozývají zahraniční skupiny nebo třeba firmy, které chtějí vypravit zájezd pro své zaměstnance.

A o kterou túru je největší zájem?

VlastaJednoznačně o Pražské safari. To je asi mediálně nejznámější. Myslel jsem si, že by ho brzy mohla na čele nahradit exkurze Tři pražská nej, ale zatím ještě pořád ztrácí. Safari je zkrátka vždycky plné. Jde tam především o popisy objektů a různých zákulisních machinací. Když máme štěstí, tak někdy můžeme narazit i na nějakého ptáka hrabivce, jak míří do svého hnízda. Jsme rádi, že je všechno ptactvo na svobodě a poletuje volně kolem a my je můžeme pozorovat.

Dají se vaši zákazníci nějak charakterizovat, nebo se o výpravy zajímají všichni?

Tohle pro nás bylo největším překvapením. Cestovky mají většinou svoje výpravy zaměřené na různé cílové skupiny. Nám se ale opravdu hlásí lidé napříč celou populací. Od školních výprav přes partu chlapů z hospody až po skupinku německých studentů nebo holandských dam. Chování jednotlivých skupin se pak dost liší a je vždycky zajímavé to pozorovat. Na Safari nám například jezdí většinou chlapi. Pak ale máme najednou autobus plný žen a celková atmosféra je úplně jiná. Zatímco muži vše pojímají hodně akčně – fotí, počítají cenu majetku a tak podobně, ženy přemýšlejí o tom, jak se asi v tak velkých domech žije a kdo jim tam uklízí. Nádherné je také to, jak se ve skupinách mezi sebou baví o politice lidé, kteří by se spolu dali v tramvaji jen těžko do řeči.

Nemáte strach z toho, že by se vás nějaká cestovní agentura mohla pokusit kopírovat a nabízet své vlastní korupční túry?

Ono je s tím hrozně moc práce a výsledek nemusí být vůbec jistý, takže se do toho asi běžná cestovka jen tak nepustí. Tuším, že někdo nabízí přelety nad domy slavných a bohatých, ale to je úplně něco jiného, než děláme my. Takovéhle výlety fungují už velmi dlouho ve Spojených státech, a když o nás psal Wall Street Journal, tak nás k nim dokonce přirovnal. Zároveň ale psal, že jde o českou odpověď na tento formát. Nám samozřejmě nejde o to, abychom si prohlíželi nějaké celebrity z bulváru. V Americe tomu chybí parodický rozměr, který je u nás velmi důležitý.

Stalo se vám někdy, že by si na vás někdo stěžoval?

Nikdy nešlo o nic zásadního. Když už si někdo stěžuje, tak je to spíš komické. Třeba v Karlových Varech ukazujeme turistům divadlo, které bylo zrekonstruované za hodně peněz z evropských dotací. Jednou na nás vyběhla jeho ředitelka s tím, že říkáme, že se tam ročně koná jen jedna premiéra, a přitom oni dělají dvě. Nás podobná interakce jenom těší. Když nás někdo opraví a chce nám nějakým způsobem oponovat, tak samozřejmě dostane prostor. Například tiskový mluvčí Metrostavu při túře Tři pražská nej vždy předstoupí před naše klienty a řekne jim svůj pohled na věc.

Příště: Rath je moc snadný terč...


Petr Šourek

Studoval filozofii a klasickou filologii v Praze a Berlíně, divadelní vědu v Athénách a nová média na Georgia Institute of Technology v Atlantě. Tvoří, píše a překládá. Publikuje v českých médiích. V poslední době se podílel na koncepci nových expozic Židovského muzea v Praze nebo výstavě Adolfa Wölfliho v domě U kamenného zvonu, napsal úvodní esej Datatlantis do katalogu mezinárodního festivalu nových médií Enter 5, teď mu ale většinu času zabírá mezinárodně úspěšný projekt první korupční cestovky Corrupt Tour.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

cestovní ruchCorrupt Tourkorupcepetr šourekturismus
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo