Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Prezidentský dotazník č. 7: Klára Samková

Finmag.cz
Finmag.cz
29. 10. 2012

V dalším pokračování prezidentského dotazníku přinášíme odpovědi další dámy, která ohlásila úmysl stát se kandidátkou na prezidentku. Na rozdíl od Jany Bobošíkové, jejíž odpovědi jste mohli číst před čtrnácti dny ovšem advokátka Klára Samková nemá kandidaturu jistou. A čas neúprosně běží...

Prezidentský dotazník č. 7: Klára Samková

Do šestého listopadu musí uchazeči o prezidentské křeslo odevzdat přihlášku na ministerstvu vnitra. Do téhož data musí odevzdat 50 000 podpisů pod peticí na podporu své kandidatury, případně doložit podporu dvaceti poslanců nebo deseti senátorů. Pakliže zároveň splňují další zákonné podmínky, stanou se pak kandidáty. A teprve to začne naostro.

Klára Samková je osoba veřejně známá a mediálně... vděčná. To, že vyhlašuje prezidentskou kandidaturu své straně navzdory – TOP 09, jejíž členkou je, vysílá do boje o standartu svého předsedu Schwarzenberga – vlastně ani nepřekvapí. Aby se s ním však přímo utkala, na to potřebuje oněch padesát tisíc zmiňovaných podpisů... Zatímco je bude shánět, pojďme se podívat na její odpovědi na naši standardizovanou sadu otázek.  

Dosavadní prezidentské dotazníky:

Podpořila byste zákon o vyrovnaném státním rozpočtu?

Ano, podpořila, i když zákon samotný je jen taková berlička, nejdůležitější je vůle k vyrovnanému rozpočtu. A to je myslím to, co schází nejvíc.

Jaký je váš názor na církevní restituce?

Rozporuplný:

  • Jako člověk věřící si myslím, ba jsem přesvědčena, že církve udělaly Kristovi medvědí službu a odehnaly lidi od víry. To jim mám velmi za zlé.
  • Hluboce nesouhlasím s konfrontačním tónem, který byl církevními restitucemi nastolen. Takový zákon musí být přijímán pouze na základě společenského konsenzu. Tak, jak je zákon postaven nyní, inzultuje všechny ty občany, kterým byly komunisty ukradeny majetky – od drobných střadatelů v kampeličkách a lidových družstevníků až po velkopodniky – a kterým nebylo na základě politického rozhodnutí vlád vráceno nic. To staví církve do mimořádného postavení, které zavání zneužitím moci.
  • Současný zákon je v podstatě blanketního, tedy zcela neurčitého charakteru. Říká, že církve něco dostanou. O tom, co se bude vydávat, není známo nic. Je to rámcová norma, z jejíhož naplnění jde strach. Jakékoliv „úroky z prodlení“ pak považuji za nejen morálně, ale i právně naprosto neakceptovatelné.
  • Ačkoliv to tak bylo původně prezentováno, zákon o restituci církevního majetku neřeší odluku církve od státu...

Jste pro zavedení školného na vysokých školách?

Ne. Studenti mají studovat, nikoliv vydělávat. I tak je studium velmi drahá záležitost. Jistěže existují výjimky, kdy studenti zneužívají svého postavení a studium si rozkládají do více let. Naprostá většina však usiluje naopak ukončit studium co nejdříve.

Měly by mít děti možnost spořit v rámci povinných sociálních odvodů na důchod svých rodičů?

Hovořme o možnosti – v žádném případě ne z donucení. Protože sociální odvody jsou, marná sláva, postaveny na sociální solidaritě. A to je dle mého názoru správné.

Jste pro zavedení majetkové odpovědnosti úředníků?

V každém případě. Každý musí být zodpovědný za své činy. A jsem také pro povinné pojištění za náhrady škody jak pro jakéhokoliv podnikatele, fyzickou i právnickou osobu, tak pro jakéhokoliv úředníka...

Jste pro zákonné omezení horní hranice RPSN u půjček? Pokud ano, v jaké výši?

Bankovní sektor je pro mne velmi neprůhledná instituce, abych mohla kvalifikovaně argumentovat pro či proti. Musím proto vycházet ze svých obecných názorů, které v zásadě jsou proti umělým regulacím jakéhokoliv druhu...

Jste pro zavedení účelovosti u stavebního spoření?

V každém případě – jinak to je v podstatě výsměch. Nechápu, jak může být „stavební spoření“ neúčelové. Pokud je použito jinak než „stavebně“, vnímám to jako obcházení účelu tohoto spoření, obcházení právní normy.

Jste pro legalizaci a zdanění prostituce?

Ano, jednoznačně. Tím, že se budeme tvářit, že něco neexistuje, tak to existovat nepřestane. V některých případech nutno říci naštěstí, v jiných – jako například v případě prostituce – je nutno říci bohužel.

V každém případě je však nutné čelit realitě takové, jaká ve skutečnosti je, a nepopírat ji.

Je vám bližší Václav Klaus, nebo Václav Havel?

Ani jeden – významně ani jeden. Panu Václavu Havlovi významně scházel vhled do reality všedního dne. Přání není totiž realita. Přístup pana Václava Klause k životu nemohu charakterizovat jinak než jako ryze utilitaristický, což je pro mne rovněž zcela neakceptovatelné.

Kdo byl podle vás nejlepším polistopadovým premiérem?

Nejlepší jako nejméně škodící? Moje výhrady ke každému jednomu z nich jsou tak zásadního charakteru, že žádného z nich nemohu spojit s přídavným jménem dobrý. Petr Pithart měl alespoň jakýsi odraz vize, kam by se měl tento stát dostat, ovšem realizovat ji neuměl...

Kdo má u vás doma pod palcem rodinné finance? Víte, kolik za měsíc průměrně utratíte?

Příjmy i výdaje máme v rodině rozděleny. Nikdo z partnerů nemá nic „pod palcem“. Větší částky a způsob jejich úhrady se řeší dohodou.

Samozřejmě že vím, kolik za měsíc utratím. Mám v podstatě finanční plán a rozpočet, který je dodržován s odchylkami v řádu  tisícikorun. Finanční opatrnost mi je vlastní.

Jak si spoříte na stáří?

Chabě. Nějaké penzijní připojištění a toť vše... Stále spoléhám ještě na to, že vydělám.

Vstoupíte do 2. pilíře penzijního systému?

Domnívám se, že nikoliv.

Kolik maximálně plánujete utratit za předvolební kampaň a z čeho náklady pokryjete?

Předvolební kampaň zatím financuji výhradně ze svého výdělku, což nejsou velké peníze. V tomto směru tedy jsem připravena investovat maximálně několik desítek tisíc korun.

Čtete Peníze.cz nebo Finmag?

Čtu články na Finmagu, v podstatě všechny. Je to jeden ze zdrojů mého ekonomického vzdělání.


JUDr. Klára Samková, Ph.D.

Advokátka, aktivistka, politička. Vlastní právní kancelář, specializuje se na občanské právo (zvlášť se zaměřením na nemovitosti), občanské a rodinné právo, právo obchodná a práva lidská.

V politice působí od roku 1990, kdy byla na kandidátce Občanského fóra zvolena v rámci Romské občanské iniciativy poslankyní Federálního shromáždění, po rozpadu OF přešla nejprve do poslaneckého klubu ODS, v roce 1993 se stala její členkou a byla jí do roku 1999. V roce 2010 vstoupila do TOP 09, od téhož roku je v jejích barvách členkou zastupitelstva městské části Praha 2. Přestože TOP 09 má oficiálního kandidáta na prezidenta – předsedu Karla Schwarzenberga, rozhodla se Klára Samková ucházet se o kandidaturu rovněž.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Finmag.cz

Finmag.cz

Související témata

církevní restituceKlára Samkovápenzijní reformaprezidentské volbyprezidentský dotazníkRPSNstátní rozpočetstavební spořeníškolné
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo