Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Darujte k Vánocům šamanský tanec, karikaturu nebo Welšana ve slipech. Za stovku

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
30. 11. 2012

Neradi svým blízkým nadělujete zbytečné lapače prachu, ale zároveň se vám nedostává na drahé wellness pobyty? Stačí mít na účtu stovku a naklikáte zážitek, na jaký obdarovaný nezapomenete.

Darujte k Vánocům šamanský tanec, karikaturu nebo Welšana ve slipech. Za stovku

Služba Fiverr dělá to, co napovídá její název. Spojuje lidi, kteří chtějí utratit pět dolarů, s těmi, kteří by si je rádi vydělali. Poprvé jsme o ní psali před dvěma lety.

A jde zřejmě o jediný projekt svého druhu, který zůstal životaschopným. Nevím, jak moc ji lidé využívají pro najímání laciných korektorů, grafiků a věštců. Já na ní utrácím za kašpárky. Za magory s webkamerou a bez soudnosti, ochotné sehrát výstup podle vašich představ. A že takových na Fiverru je! Ukážeme si proto krok za krokem, jak si nechat natočit přání, která budou obdarované ještě dlouho budit ze sna.

Vykořisťování? Neřekl bych, ale záleží na vás

Hned na začátek musím říct, že jsem u některých nabídek přemýšlel, jestli nejsou za hranou. Opravdu je správné, aby mi za stokorunu tančil a zpíval Welšan ve středním věku ve slipech – znuděnému floutkovi bez starostí? A neuráží někteří lidé svými výstupy svou kulturu nebo zemi?

Beru to nechutně pragmaticky: fiverroví kejklíři měli volbu nic nenabízet. Možná nebyla extra svobodná, daná ztrátou práce nebo nemocí v rodině, ale sami si zhodnotili, že budou spokojenější se čtyřmi dolary (jeden bere Fiverr jako provizi) než bez nich, stejně tak i jak se k nim dobrat. Zkusil jsem si představit, že jsem v jejich situaci – a raději bych v ní chtěl zakázky než lítost. Jestliže jste sami na vážkách, můžete si například připlatit za extra práci a jednu zakázku tak ohodnotit víc než pěti dolary. Nebo nejapné výstupy ignorovat úplně a platit raději fiverrovým kreslířům a karikaturistům. Promyslete si to i kvůli obdarovaným – pokud se chcete zalíbit kamarádce z Člověka v tísni, s videem, které si dělá srandu z imigrantského přízvuku, u ní asi moc nezabodujete. A nejen u ní.

Umíte si koupit jízdenku? Zvládnete i tohle

Co je dobré vědět hned na začátku? Potřebujete platební kartu, alespoň minimální základy angličtiny (to zkusíme obejít) a dárek musíte řešit několik dnů dopředu, ideálně aspoň týden. Jinak je to celé o dost jednodušší než koupit jízdenku na webu Českých drah.

Katalog umělců najdete na hlavní stránce Fiverr.com a tipy na některé šikovné na konci článku. Teď začneme s Ironic_Funfo, Indem, který v džungli natáčí bizarní videa, ve kterých v různých pózách a přestrojeních fanaticky vykřikuje, co mu řeknete. Na jeho profilové stránce najdete všechny nabídky, s ukázkovým videem a popisky. Pokud se vám některá líbí, klepněte na Order Now ($ 5). Já se naposledy rozhodl pro „démona, který velmi hlasitě vykřikuje názvy značek a webů nebo blahopřání k narozeninám“.

démon

V druhém kroku si musíte vytvořit uživatelský účet nebo se přihlásit přes Facebook.

fiverr registrace

Hned potom vás Fiverr přesměruje na platební bránu PayPal, kde Fiverru pošlete pět dolarů. Rozhraní je bohužel opět anglicky, je to ale velmi jednoduché; detailní návod jsme přinesli loni. Peníze posíláte Fiverru, který je přepošle kreativcům teprve ve chvíli, kdy dodají svou práci.

fiverr platbička

PayPal vás přesměruje zpátky na Fiverr, na kontrolní panel zakázky. Dole vidíte panel už dodané práce, ale nenechejte se zmást – vypadá celou dobu stejně, postupně krok za krokem do něj přidáváte instrukce a naopak získáváte informace od dodavatele.

V prvním poli vás Fiverr ujistí, že platba proběhla v pořádku.

Nejdůležitější je pole druhé, nadepsané „X. Y. requires the following information…“ – tady musíte dodavateli poslat instrukce. Bez toho samozřejmě nic nenatočí. Jde-li o takovéto video, prostě napište, co má říkat nebo komu popřát. Tomuto pseudodémonovi postačí vzkázat jméno, které má opakovat. Jde-li o něco složitějšího, třeba Jeronýma nebo Bartoloměje, přidejte odkaz na video nebo MP3, odkud se může dozvědět českou výslovnost. Případně to zjednodušte: na „Kristýně“ by asi pohořel, tak jsem zkusil „Kiki“. Karikaturisté mají v tomto bodě jednoduchý formulář pro odeslání fotografie vašeho portrétovaného – stejný jako znáte z e-mailu.

Po odeslání podkladů budete několik dnů čekat, odhadovaná doba dodávky bývá vyvěšená hned nahoře na profilové stránce, vedle základních informací o výstupu. Koupil jsem tu celkem šest kejklí od různých umělců, ani jedna nebyla doručená pozdě.

Až bude vše hotové, přijde vám e-mail a na panelu se zároveň objeví pole s odkazem na stažení výsledku. Ten byste měli ještě okomentovat – je-li vše v pořádku, stačí napsat „cool, thank you“. Není-li, máte samozřejmě právo na reklamaci, s tím už ale radit nemůžu, byv vždy spokojený.

démon

Jak to nakonec dopadlo?

Novinka: Hippiebabička

S kým mám ještě dobré zkušenosti? Welshbloke je oplácaný chlápek ve středním věku, který zazpívá happy birthday, nebo cokoliv mu napíšete. Bude přitom jen v tangách s motivem britské či welšské vlajky. Přesně na něj jsem myslel v pasáži o tom, zda už to celé není ponižující – ovšem zdá se, že ho tahle práce docela baví.

Karikaturisté tu jsou všelijací, ovšem kresbička od Yuniree z Filipín byla roztomilá.

Djemotion je další divný chlápek, který bude zpívat v přestrojení. Měl jsem pocit, že u toho byl namol opilý, ale vlastně proč by nemohl být.

Pokud chcete potěšit někoho se zálibou v cestování na východ a nemáte na zájezd, zkuste Arjunrocks. Váš vzkaz vyřídí před královským palácem kdesi v Indii.

A nakonec nevyzkoušený objev, o který jsem se stejně musel podělit: hippiebabička Oldbittygrandma vyřídí za pět dolarů čtyřicet slov. Pospěšte si s objednávkou, chce na to celé dva týdny.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

fiverrmikroslužbypaypal
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo