Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Dan Ťok: Korupce není jen promarněná šance. Je to obrovský problém pro budoucnost země

Martin Vlnas
Martin Vlnas
20. 8. 2011

„Každý si musí určit, jak chce dělat byznys. My jsme se rozhodli, že chceme dělat byznys čistě. Možná je to u stavební firmy protimluv, ale my to tak opravdu chceme. Na rozdíl od jiných si myslíme, že se to dlouhodobě vyplatí. Samozřejmě to však znamená, že pro některé typy lidí - hlavně zprostředkovatelů a v uvozovkách lobbistů - jsme nepříjemným hmyzem, který je potřeba eliminovat,“ říká Dan Ťok, generální ředitel společnosti Skanska v České a Slovenské republice.

Dan Ťok: Korupce není jen promarněná šance. Je to obrovský problém pro budoucnost země

Dan Ťok: Korupce není jen promarněná šance. Je to obrovský problém pro budoucnost země

„Každý si musí určit, jak chce dělat byznys. My jsme se rozhodli, že chceme dělat byznys čistě. Možná je to u stavební firmy protimluv, ale my to tak opravdu chceme. Na rozdíl od jiných si myslíme, že se to dlouhodobě vyplatí. Samozřejmě to však znamená, že pro některé typy lidí - hlavně zprostředkovatelů a v uvozovkách lobbistů - jsme nepříjemným hmyzem, který je potřeba eliminovat,“ říká Dan Ťok, generální ředitel společnosti Skanska v České a Slovenské republice.

Začněme zlehka. Na jaký váš v Česku realizovaný projekt jste byl v poslední době opravdu pyšný?

Pokud bych to bral stavebně, pak je to určitě Sazka Arena. To je pěkné dílo. Otázkou samozřejmě je, jak je stavba ekonomicky efektivní, to ale teď nehodnotím. Navzdory kritice ze všech stran se mi velmi líbí i nová část pražského okruhu. A málem bych zapomněl na novou zelenou budovu ČSOB v Radlicích. Kdesi jsem dokonce slyšel, že na tamní střechu, pokrytou zelení, občas vyráží se sekačkou také generální ředitel ČSOB Pavel Kavánek.

Tak to jsem měl trochu jiný tip. Mně se totiž velmi líbí vámi zrekonstruovaný park Grébovka.

Tak tenhle projekt se mi také velmi líbí. Jediné, co se mi na tomhle projektu nelíbí, je, že nám ho investor ještě celý nezaplatil. (smích)

Kdo vám dluží?

Americká společnost právníků. Ale dohodli jsme s nimi, že počkáme, dokud na doplacení zbytku – asi dvaceti milionů z celkové stomilionové investice – nevydělají… Čáru přes rozpočet jim udělala krize.

Jak se vám vlastně poslední dobou v Česku podniká?

Z jakého pohledu myslíte?

Zda se zlepšují podmínky pro podnikání a jaký vliv na ně mají politická rozhodnutí současné vlády?

Tady bych odlišil teorii a praxi. Verbálně se toho nadělá strašně moc, fakticky ale hodně málo. Od Nečasovy vlády jsem toho, stejně jako řada dalších lidí, čekal mnohem víc. Spousta slibů byla hozena přes palubu. Bodem obratu byla nejspíš krize. Čekal jsem, že vláda bude mnohem aktivnější. A pak už to šlo z kopce. Ekonomika, a stavebnictví obzvlášť, navíc není v dobrém stavu ani dnes. Ano táhne nás automobilový průmysl. Ten sice roste ve dvouciferných číslech – ale co zbytek? Mám takový pocit, že se vláda pokouší o kvadraturu kruhu: na jedné straně lidem snižuje příjmy, na druhé straně zvyšuje DPH a pak se diví, že lidé neutrácejí… No jo, ale když nemají z čeho, tak nemohou utrácet. Nepomáhá ani to, že vláda zásadním způsobem seškrtala státní zakázky.

Jak to?

Samozřejmě. Na první pohled to může působit záslužně. Ale v mnoha případech stojí utlumení již rozestavěných silnic nebo dálnic víc, než kdyby se dostavěly. Jasně, můžeme vést debaty, do jaké míry byly některé projekty rozumné, ale myslím si, že obecně šlo tohle „šetření“ udělat mnohem rozumněji. Když se bavím se svými kolegy ze Skandinávie (viz profil Skansky), mám takový pocit, že se tam na rozdíl od nás věci dělají logicky, nebo alespoň logičtěji. Máme krizi? Tak pojďme investovat, ať ekonomiku rozhýbeme, řekli si Švédové. U nás jsme se zadrhli. Řekli jsme si, že prostě ušetříme tolik a tolik peněz, ať to stojí, co to stojí. A já se bojím, že nás to bude v konečném důsledku stát víc, než ušetříme. To, že ekonomika stojí, nepomáhá vůbec nikomu. To je ale jen skromný názor nemoudrého… (smích)

… generálního ředitele české pobočky třetí největší stavební firmy na světě. Je mi to jasné…

„Tohle si vyškrtněte,“ vstupuje do rozhovoru Lucie Nováková, ředitelka odboru komunikace Skansky. „Tohle je nejmoudřejší generální, pro kterého jsem kdy pracovala. A že jich bylo,“ dodává zvesela.

… za jednu věc bych ale vládu přece jen pochválil. Alespoň se začalo s úpravou zákona o veřejných zakázkách. Novela navíc opravdu vykazuje jistou podobnost s tím, co jsme navrhovali, aby se v ní objevilo. Zdá se také, že by mohly zmizet největší nelogičnosti… Samozřejmě by to mohlo být veselejší, ale lepší něco nežli nic.

Ačkoliv ekonomika minimálně díky automobilkám roste, stavebnictví ještě pořád není z nejhoršího venku?

Právě naopak. Já osobně si myslím, že stavebnictví jde ještě pořád ke dnu. Že jsme od něj ještě neodrazili. A nevidím ani žádné velké náznaky, že by se to mělo v dohledné době zvrátit. Zrovna jsem četl zajímavou analýzu předpovídající, že propad skončí nejdříve v roce 2013. Podle ní nás tedy čeká ještě minimálně jeden těžký rok. Každý rok je navíc horší a těžší než ten předchozí! Kdo ví, jak to ale bude doopravdy.

Takže i letos se vám daří hůř než loni?

Určitě! Ale až v roce 2012 se opravdu oddělí zrno od plev. Teprve příští rok bude pro mnoho firem klíčový.

Mluvil jste o škrtech ve státních zakázkách, které provádí Nečasova vláda. Transparency International nedávno publikovala zajímavou studii, z níž vyplývá, že některé firmy mají ke státním zakázkám tak trochu blíž než jejich konkurence. Vše se odvíjí podle toho, kdo je právě u moci. Souhlasíte? Má každá vláda své favority?

Já bych to tak nenazval. Podle mého je to otázka výběru. Každý si musí určit, jak chce dělat byznys. My jsme se rozhodli, že chceme dělat byznys čistě. Možná je to u stavební firmy protimluv, ale my to tak opravdu chceme. Na rozdíl od jiných si myslíme, že se to dlouhodobě vyplatí. Samozřejmě to však znamená, že pro některé typy lidí – hlavně zprostředkovatelů a v uvozovkách lobbistů – jsme nepříjemným hmyzem, který je potřeba eliminovat. Nemyslím si ale, že by to přímo souviselo s politickou reprezentací a vládou, která je zrovna u vesla.

V čem vlastně děláte věci jinak?

Opravdu si myslíme, že je možné vyhrávat zakázky – a je jedno, jestli jde o stát nebo o soukromou firmu – tak, že nabídneme takovou přidanou hodnotu, která je pro klienta výhodná: velmi dobrou kvalitu, odpovídající cenu a jistotu, že neděláme žádné dodatečné, doprovodné byznysy „mimo“, které by šly přímo do zainteresovaných subjektů. Navíc si myslíme, že se má stavět tak, aby se zbytečně nezatěžovalo životní prostředí, a v rámci trvale udržitelného rozvoje. A v neposlední řadě je pro nás klíčová také bezpečnost práce našich zaměstnanců. Každý má právo přijít z práce sice víc upracovaný, ale živý a zdravý, a rozhodně by mu neměla chybět ani ruka, ani noha.

Pokud si někde někdo něco domluví, místo toho, aby se soutěžilo, je tu ale ještě jeden, možná důležitější aspekt. Ztráta konkurenceschopnosti. A to je obrovský problém pro budoucnost země. To není o ztrátě jednoho okamžiku, ale o ztrátě byznysu, který by mohl přinést nové know-how, který by vás mohl naučit jak dělat věci lépe, levněji nebo efektivněji. Možná jsme v českém prostředí opravdu tak trochu lunetici, ale já si pořád myslím, že to má smysl.

Je tedy pravda, že se v Česku automaticky přidává do rozpočtu daného projektu také mnohaprocentní všimné?

To nemohu potvrdit. Jediné, co vím jistě, je, že my nic takového v našich rozpočtech nemáme. Dnešní krize navíc přivedla řadu společností do situace, kdy takový prostor a takové rezervy prostě nemají. Když se podíváte na poslední soutěžené veřejné zakázky, tak jsou všechny hluboko pod cenou investora... Ale pozor, mluvím pouze o těch, které jsou ve veřejném výběrovém řízení. Ty, které jsou v užších řízeních, vykazují trošku jiné charakteristiky. Do nich my se ale bohužel dostáváme těžce, protože neprocházíme systémem velmi specifických kritérií…

… která většinou vymýšlejí spřátelení kamarádi nahoře. Co vy? Lze uspět i bez kamarádů?

Koho konkrétně myslíte tím kamarádem na nejvyšších místech? (smích)

Třeba někoho, kdo umí velmi dobře losovat. Dokonce tak dobře, že se mu – vem tě čert konkurence – vždy podaří vylosovat vás. Nebo někoho, kdo vám, jak jste říkal, sestaví kritéria tak, že jimi soupeři prostě neprojdou.

Já takové kamarády nemám, ale možná znám lidi, kteří by je mohli mít. Vy se ale ptáte, jestli to jde i bez toho. A já říkám, že kdyby to nešlo, tak bychom ten byznys zabalili a odešli pryč. Pracujeme zkrátka podle našeho svědomí a podle požadavků švédských vlastníků. Pro mě osobně je velmi důležité, že se mohu každé ráno podívat sám na sebe do zrcadla a jediné, co v tu chvíli řeším, je kolik mi přibylo vrásek…

„No přece žádné,“ zakončuje v tu chvíli první díl rozhovoru Lucie Nováková.

Pokračování příště…


  • Akciová společnost Skanska je českou „pobočkou“ švédského stavebního giganta Skanska AB. Je největší stavební a developerskou firmou v Česku.
    Dan Ťok (1959) je generálním ředitelem a předsedou představenstva společnosti od roku 2008. Předtím působil ve významných funkcích například ve firmách Jihomoravská plynárenská, ABB energetické systémy či Alstom.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (6)

Vstoupit do diskuze
Martin Vlnas

Martin Vlnas

Vystudoval politologii, sociologii a mediální studia na FSS MU v Brně. Rok studoval v Jižní Koreji. Během studia publikoval reportáže v Reflexu, Respektu nebo Týdnu, kariéru ale začal jako portýr. Od... Více

Související témata

137/2006 Sb.ČSOBDan ŤokGrébovkakorupcelobbingSazka ArenaSkanskastátní rozpočetstátní zakázkystavebnictvíveřejné zakázkyvládazákon o veřejných zakázkáchzvyšování DPH
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo