Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Dejte penězům sbohem

Ivan Adamovič
Ivan Adamovič
16. 2. 2010

Umíte si představit, že byste začali žít zcela bez potřeby peněz? Brit Mark Boyle, zakladatel hnutí Freeconomy, to zkusil a zjistil, že to není zdaleka tak strašné. Jen si musíte přeskládat některé priority. Jeho návod může znít šíleně, ale zkuste té představě dát alespoň na vteřinu šanci.

Dejte penězům sbohem

Před delším časem jsem se v článku Platidla v éře hojnosti věnoval představě budoucnosti, která funguje bez peněz. Pro Marka Boyla je to denní chleba. Tento absolvent ekonomie si jednou přečetl knihu od indického duchovního revolucionáře Gándhího a ta mu změnila život. V první řadě ho naučila jít příkladem ostatním. „Stupeň odcizení mezi spotřebitelem a spotřebním zbožím dosáhl takové hloubky, že si lidé vůbec neuvědomují míru destrukce a utrpení s výrobou tohoto zboží spojených,“ píše Boyle. Že vám to zní spíše jako citát z Karla Marxe?

Boyle se jen snaží hledat alternativy k současné společnosti spotřeby, která vypadá, jako by byla tím nejpřirozenějším modelem existence. Za prostředek zmíněného odcizení považuje peníze, a tak se rozhodl vyzkoušet si živobytí, v němž peníze prostě neexistují.

Začal řešit své potřeby znovu, od samých základů. Za prvé: přístřeší. Objevil komunitu Freecycle tvořenou lidmi nabízejícími zdarma věci, které už nepotřebují. Díky ní získal vyřazený karavan. Otázku, kde ho „zaparkovat“, mu pomohla vyřešit vesnická biofarma. Za zapůjčení kousku půdy na jejím pozemku zde tři dny v týdnu zdarma pracuje.

Jak na světlo a teplo? Solární kolektor byla prý poslední věc, kterou si pořídil za peníze. Brzy zjistil, že mu v pošmourném britském podnebí panel zajistí dostatek elektřiny na svícení, ale už z něj nenabije notebook či mobil, kdykoliv se mu zachce. Musel si na toto omezení zvyknout. Z vyřazených plechovek od oleje si vyrobil kamínka, dříví na otop bylo všude kolem dostatek. Naučil se pěstovat vlastní zeleninu a sbírat divoce rostoucí ovoce, ostatní potřebné potraviny si odpracuje.

Když se potřebuje někam dopravit, použije kolo. Sice tak cesta trvá déle, ale zato mu cyklojízda pomáhá udržet se v kondici. A benefity takového života? „Slyším svou duši zpívat,“ říká vzletně Mark Boyle.

Dovedu si představit, že pro takového finančního poradce či bankéře musí být život ve stylu Freekonomiky noční můrou. Ale když pro nic jiného, některé z Boylových postupů mohou alespoň posloužit jako radikální návody na únik z dluhové pasti.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (10)

Vstoupit do diskuze
Ivan Adamovič

Ivan Adamovič

Publicista a novinář původně zaměřený na kulturu. V roce 1995 spoluzaložil a řadu let řídil časopis Živel, působil také v měsíčníku Ikarie, byl šéfredaktorem webového deníku InZine.cz. Později vedoucí... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo