Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Zpátky do Afghánistánu

Owen Matthews
Owen Matthews
29. 11. 2010

Dvacet let po ponižujícím odchodu sovětské armády z Afghánistánu NATO pracuje na tom, jak Rusko do země dostat znovu. Chce, aby se zapojilo do potírání obchodu s drogami a do obnovy afghánských bezpečnostních jednotek.

Zpátky do Afghánistánu

Plán prosazuje generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussenjako součást „nového počátku ve vztazích mezi NATO a Ruskem". Moskva byměla pro afghánské jednotky i NATO dodat helikoptéry, cvičit afghánskéstátní bezpečnostní složky a piloty, pomáhat v rámci protinarkotickéhoprogramu a při zajištění bezpečnosti v pohraničí. Ruský prezidentDmitrij Medvěděv se v prosinci zúčastní v Lisabonu summitu, na kterém mápodepsat smlouvu o spolupráci.

„Nový začátek" přijde draho

Moskva ale požaduje od NATO značnéústupky. Kreml představil v prosinci 2009 návrh smlouvy Rusko-NATO, jenžpočítá s omezením rozmístění vojenských sil NATO na území celéhobývalého Sovětského bloku.

Rusko si také nárokuje, že NATO se nepokusírozmístit ve východní Evropě více než 24 letounů na déle než 42 dnív roce. Nejkontroverznější je požadavek Ruska získat možnost vetovatjakékoli rozmístění většího počtu dodatečných západních vojenských silkdekoli ve střední Evropě, na Balkáně nebo v oblasti Baltu. Kreml chcenavíc zrušit omezení týkající se ruských jednotek v separatistickéenklávě Jižní Osetie a Abcházie.

Je nepravděpodobné, že by Medvěděv dostal vše, co chce. Ale i kdyžzíská méně, bude pro Rusko spolupráce s NATO výhrou na všech frontách.„NATO představuje v Afghánistánu skutečnou sílu a brání naši jižníhranici," řekl Michail Margelov, předseda Výboru pro mezinárodní otázkyHorní komory ruského parlamentu. „Jakkoli může v Rusku panovat negativnínázor, každý uzná, že bojem proti terorismu řeší NATO od roku 2001 takénaše vlastní bezpečnostní otázky."

Neúspěch NATO v Afghánistánu by mohlznamenat nebezpečí „přesahující hranice a destabilizující StředníAsii", říká Dmitrij Trenin, ředitel Carnegie centra v Moskvě. Proto chceRusko „vyvézt vztahy s NATO z nebezpečné zóny a dostat je nakonstruktivní úroveň".

S Moskvou po boku

Co z toho plyne pro NATO, není příliš jasné. Na jednu stranu jepravda, že větší šance na úspěšné ukončení působení v západnímAfghánistánu existují spíše s Moskvou po boku nežli v patách. Zvláštěkdyž Rusko může ve Střední Asii mařit logistiku NATO. Z širšího pohleduuž je Rasmussen celý žhavý, aby obnovil vztahy s Moskvou a ukončil takpokračující hašteření mezi prorusky orientovaným Německem a Francií anovějšími členy NATO, kteří zůstávají vůči Moskvě velmi skeptičtí.

Pokud se tato spolupráce uskuteční, bude mít důležitý symbolickývýznam, ale v poli nakonec nic zásadního nezmění. Moskva se bude rádapřátelit se členy afghánské vlády a poté, co NATO zemi opustí, se zapojído výhodných rozvojových a těžebních aktivit. Dmitrij Rogozin, ruskývelvyslanec při NATO, Kábul horlivě ujišťoval, že Rusko se nehodlápodruhé v historii topit v afghánské bažině. „Někdo možná chce, abyRusko zásobovalo Afghánistán náboji," řekl Rogozin, „ale my jsmev Afghánistánu již byli a příliš se nám tam nelíbilo. Afghánští pilotinebudou cvičeni ve své zemi,"dodal.

Ministr obrany AnatolijSerdjukov ale trvá na tom, že žádné ruské jednotky nebudou bojovat po bokuNATO. Současně pak, aby si Rusko NATO trochu usmířilo, tiše uzavírábilaterální dohody s Francií, Německem, Španělskem a USA, aby umožnilopřepravu zbraní, vojenského materiálu a vojáků do Afghánistánu přes svůjvzdušný prostor.

Znovuobnovení vztahů mezi NATO a Ruskem by znamenalo vítaný konecrokům nepřátelství. Bude-li to ale za cenu, že NATO nebude schopnoochránit své nejzranitelnější východoevropské členy, je na místě otázka,zda ona cena neodporuje smyslu v NATO vůbec být.

Text Owena Matthewse a Anny Nemtsovové z časopisu Newsweek, 3. listopadu 2010, přeložila a redakčně upravila Iveta Frízlová.

Text vyšel v listopadovém čísle Revue Politka

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Owen Matthews

Owen Matthews

Vystudoval moderní historii na Oxfordské univerzitě. Působil jako nezávislý novinář v Bosně. V novinách The Moscow Times publikoval články týkající se situace v Afghánistánu a Čečensku. Nyní pracuje pro... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo