Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Hollywood chystá revoluci

Jan Majer
Jan Majer
4. 5. 2009

Před dvanácti lety natočil James Cameron, tvůrce Terminátora, druhých Vetřelců nebo Propasti, svůj dosud poslední hraný film Titanic. Dostal za něj 11 Oscarů a během jejich předávání pronesl památnou větu „I’m the king of the world!“. A dvanáct let si dal pauzu.

Hollywood chystá revoluci

Po svém triumfu točil pro iMax 3D dokumenty v hlubinách oceánu, což působilo jako zasloužený „chill-out“ po mnohaleté dřině, která ho vynesla na vrchol. Ve skutečnosti byly podmořské dokumenty jen vedlejším, testovacím produktem jeho usilovné práce na nové technologii, která v prosinci letošního roku převálcuje a navždy změní filmový průmysl.

Všechny velké kinosály světa se chystají na uvedení Cameronova sci-fi filmu Avatar. Nová technologie vyžaduje zcela nové vybavení, zato ale slibuje nečekaný obrat. Minimálně několik let bude zážitek z filmu zhlédnutého v kině jedinečný a s „takovým tím domácím koukáním“ nesrovnatelný.

Bude se víc chodit do kina a budeme ochotni zaplatit ještě víc než dnes. Pak vyházíme nedávno zakoupené plazmové a LCD televize a nakoupíme domácí 3D obrazovky, jejichž cena mezitím klesne na přijatelnou úroveň.

Dnes funguje filmové plátno jako obraz na zdi. Avatar z něj podle Camerona udělá okno do jiného světa, a to bez pomoci dosud nezbytných 3D brýlí. Režiséři Steven Spielberg, Peter Jackson a Steven Soderbergh se byli podívat na natáčení. Soderbergh se vyjádřil, že filmová historie se bude v budoucnu dělit na dobu před Avatarem a po něm.

To není film, to je revoluce, dodává britský měsíčník Total Film, a přirovnává blížící se změnu k nástupu zvukového filmu v roce 1927. Efekt 3D, který už někteří diváci okusili například v kině iMax, byl jen takové oťukávání nové dimenze. Technologie Jamese Camerona manipuluje s vnímáním očí a mozku jinak, s prostorem prý pracuje mnohem lépe než cokoli, co jsme dosud na plátně považovali za úžasné filmové triky.

Blíží se konec filmu, jak ho známe dnes. George Lucas ohlásil, že chystá 3D Hvězdné války, Spielbergovo studio DreamWorks rovnou oznámilo, že už nikdy žádný dvojrozměrný snímek nenatočí. Do výroby jdou první televize, které budou zobrazovat 3D obraz bez speciálních brýlí.

Všechna DVD, která máme doma, budou za několik let stejnou relikvií jako gramofonové desky. Budeme je milovat, budeme si je dál s láskou pouštět, ale trh je nebude podporovat. Cameron dnešní filmovou produkci přirovnává k byciklu. V prosinci nám poprvé nabídne přesednutí do pilotní kabiny.

Bude to drahé, ale zažijeme nejspíš v jiné podobě ten opojný pocit, jako když jsme poprvé usedli v kině na Krtka nebo Jen počkej zajíci. Nebo jako když mi v dětství jeden vekslák dal poprvé na uši sluchátka walkmana. Hrálo to jakoby ze všech stran...

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (6)

Vstoupit do diskuze
Jan Majer

Jan Majer

Původní profesí novinář, od roku 2001 pracoval jako finanční poradce. V dalších letech publikoval vedle poradenské činnosti články ve finančních rubrikách novin a časopisů a vedl ekonomickou rubriku týdeníku... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo