Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Prázdné pláže, plný odpad

Ivan Adamovič
Ivan Adamovič
8. 10. 2009

Kypr se nachází v eurozóně, a přestože je to země malá a ještě nedávno víceméně rozvojová, ceny tam jsou vyšší než u nás, což Kypřané svádějí právě na přijetí eura. Ještě nedávno tu chodili po ulicích oslíci zapřažení do vozíků, dnes tu jen stěží objevíte cokoliv připomínajícího chudobu. Města procházejí zuřivou urbanizací a vesnice jsou jako vymalované, některé mají dokonce uprostřed pěší zónu plnou lákavých krámků.

Prázdné pláže, plný odpad

Jelikož je Kypr silně závislý na turismu, světová krize sem dolehla razantně, byť místní si to neradi přiznávají. Pocítíte to spíše opět jako turista. Již v září je řada přímořských kaváren zavřená a některé hotely letos ani neotevřely. Na mnoha letních domech vybudovaných podél pobřeží visí nápisy Na prodej. Prázdné pláže vyvolávají teskné surrealistické pocity.

„Je po sezóně,“ argumentují někteří. Což nechápu. Srpen bývá v těchto končinách vražedně horký, naopak září je z hlediska počasí téměř ideální. Kyperská vláda se rozhodla místní cestovní ruch podpořit tím, že méně movitým občanům nabízí příspěvek na dovolenou. Pokud si koupíte zájezd nebo pobyt od místní cestovní kanceláře, stát vám k tomu něco přidá. Takže namísto šrotovného – cestovné.

Drobnou svízel představuje na Kypru, ale i v dalších zemích těchto končin, návštěva toalety. Uživatelé jsou vybízeni k tomu, aby použité toaletní papíry odhazovali do koše, nikoliv do mísy. Pokud neposlechnete, můžete očekávat nepříjemnou potopu. Problém není jen v tom, že odpadové potrubí není tak dimenzované jako naše. Mít k domu zavedenou kanalizaci je totiž na Kypru luxus.

V takových chvílích doceníte vymoženosti života ve střední Evropě. Například voda z vodovodu pitná není, z čehož těží prodejci balených vod. Nejenže není pitná, ale nikdo vám ani nezaručí, že poteče v kteroukoliv denní či noční dobu. Proto je prakticky každý dům vybaven na střeše rezervoárem vody, který výpadky překlene.

A ještě gastronomická poznámka: nikde jsem zatím nezažil takovou nabídku v oboru pekárenském. Ani ta nejlepší česká cukrárna či pekárna se nemůže srovnávat s tím, co nabízí zejména segment sladkých pečiv a orientálních cukrovinek v kterémkoliv průměrně zásobeném obchůdku. Utěšovat se můžeme tím, že my máme naopak jeden z nejlepších chlebů na světě. Častou prosbou Čechů žijících delší dobu v zahraničí je právě zásilka poctivé domácí Šumavy.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ivan Adamovič

Ivan Adamovič

Publicista a novinář původně zaměřený na kulturu. V roce 1995 spoluzaložil a řadu let řídil časopis Živel, působil také v měsíčníku Ikarie, byl šéfredaktorem webového deníku InZine.cz. Později vedoucí... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo