Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Je těžké být ekonomickým prorokem

Ivan Adamovič
Ivan Adamovič
29. 10. 2009

Pavel Kohout na nedávné autogramiádě své knihy poznamenal, že neklamné příznaky krize viděl již řadu let před tím, než vypukla. Jenže Pavel Kohout se o tom nešířil, a jestli ano, tak s příliš velkým předstihem. Ono není snadné pustit si ústa na špacír a stát se prorokem. Zvlášť když se proroctví vyplní. Zač je toho loket si na vlastní kůži užil třicetiletý dálkový student ekonomie Park Dae-Sung z Jižní Koreje.

Je těžké být ekonomickým prorokem

Večery trávil střídavě hraním simulační strategie Capitalism II a psaním blogů na korejský diskusní server Daum Agora. Na Agoře si v březnu 2008 zvolil přezdívku Minerva podle řecké bohyně moudrosti a o svá drobná moudra z oblasti ekonomiky se začal podílet s ostatními čtenáři. Stalo se ovšem něco nečekaného. Minerviny předpovědi téměř vždy cílily do černého. Na základě informací z otevřených zdrojů Dae-Sung doporučoval, kde investovat, zda se vyplatí měnit korejský won za dolary, nebo zda je lepší se z finančních trhů docela stáhnout.

Jeho předtuchy blížící se ekonomické krize vyvrcholily v srpnu 2008 článkem Předehra k finanční válce 2008: Nyní apokalypsa v Koreji. Ten text tvrdě zaútočil na plán Korejské rozvojové banky koupit značný podíl v bance Lehman Brothers. K nákupu nakonec nedošlo pouze proto, že se jednání o prodeji komplikovalo. O několik týdnů později Lehman Brother padli. A z tajemné Minervy se definitivně stal korejský ekonomický guru číslo jedna. Později to vysvětloval tím, že jen využil všeobecně známá fakta. „Podíval jsem se na trh s hypotékami v Americe, na trh s ropou, prostudoval jsem ekonomický cyklus a oběh kapitálu. Všechno jsem to zanalyzoval a došel k těmto výsledkům.“

Přezdívka tajemného proroka plnila stránky novin, ale Park Dae-Sung si slávy příliš neužíval. Naopak jediné, na čem mu záleželo, bylo, aby nebyla jeho totožnost odhalena. Lidé začali věřit Minervě více než vládním expertům – a to se zřejmě přestalo líbit korejskému ministru financí. Spekuluje se, že to byl právě on, kdo nařídil dohledat anonymovu identitu. Dae-Sung při registraci své přezdívky netajil svou IP adresu, takže s pomocí provozovatele serveru šla policie téměř najisto.

Skandální bylo, že s bloggerem bylo nakládáno hůř než s teroristou. Při domovní prohlídce mu byla zabavena veškerá technika a on sám si pobyl ve vyšetřovací vazbě přes sto dní. Obvinění ze špionáže a podněcování paniky na finančních trzích bylo nakonec staženo a emocionálně nalomený ekonom amatér propuštěn na svobodu – na rozdíl od jeho počítačů, které dál zůstaly v majetku policie.

Krom jasné újmy spojené s vězením navíc blogger prožívá ještě krizi osobnosti, neboť se mezitím se svou alternativní identitou až příliš ztotožnil a bez ní, se svým skutečným jménem, je opět pan Nikdo. Své předpovědi sice píše dál, ale nyní, když je známé jeho skutečné jméno, je prý mnohem opatrnější… a méně zajímavý.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Ivan Adamovič

Ivan Adamovič

Publicista a novinář původně zaměřený na kulturu. V roce 1995 spoluzaložil a řadu let řídil časopis Živel, působil také v měsíčníku Ikarie, byl šéfredaktorem webového deníku InZine.cz. Později vedoucí... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo