Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jak začít s golfem

Jan Majer
Jan Majer
28. 6. 2008

O co v golfu vlastně jde? Na velkou kouli o poloměru 6378 km položíte menší kouli o průměru 4,3 cm. Napřáhnete holí a musíte trefit ten menší objekt. Zkuste to. Jak jednou pěkně odpálíte, velmi pravděpodobně se pro vás golf stane radostí na celý život.

Jak začít s golfem

Golf je krásný od prvního dne. Když začínáte, radujete se z každého trefeného míčku. Těší vás, že vám to „letí daleko“. (Postupně dokážete hrát přesnější rány, ale poměr radosti a zoufalství při hře zůstává skoro stejný.)

Začátečník se pozná snadno – mluví o golfu, kudy chodí. Láká kamarády, aby to šli zkusit, zatvrzelé odpůrce přesvědčuje, že golf opravdu není předražená kratochvíle pro bohaté manažery, co se při hře baví o byznysu. Časem člověka tahle prvotní „délková“ a „osvětová“ fáze přejde.

Omyly začátečníků
Už v prvním odstavci jsme jeden z hlavních zažitých omylů naťukli. Golf opravdu není sport pro horních deset tisíc, jak si myslí mnozí včetně expremiéra Jiřího Paroubka, který se před časem do golfistů pěkně obul v jedné předvolební řeči. Naopak, golf je ideální rodinný sport, ne dražší než třeba lyžování nebo tenis.

Pokud někdy na golfu narazíte na někoho, kdo se nechová mile a nosí nos nahoru, pak je to hlupák, který nepochopil, o čem golf je. Netvrdím, že takové lidi v klubovně nebo na hřišti nikdy nepotkáte, ale pozor - oni jsou ti, co na golf zabloudili omylem, ne vy. Golf je sport pro slušné, chytré a tolerantní lidi, kteří mají respekt k ostatním.

Dalším omylem je, že počáteční náklady na vybavení jsou příliš vysoké. Když přijdete poprvé na cvičné odpaliště (říká se mu driving) stačí vám jedna golfová hůl. Ideálně „sedmička železo“, s tou se skamarádíte nejsnadněji. Nejlepší je samozřejmě mít kamaráda golfistu, který vám hůl půjčí a napoprvé si vás vezme do parády.

Poprvé na drivingu
Druhá možnost je vypůjčit si hůl v klubovně nebo recepci za nějakých 50 korun. Za dalších 50 až 100 korun si půjčíte košík tréninkových míčků. Pokud si nechcete jen tak „zablbnout“, domluvte si v recepci půlhodinku s trenérem. Zaplatíte mu 300 a více korun, což už vás trochu zaskočí, ale o pár týdnů později dokážete tuto investici ocenit. A nebudete litovat.

Zpočátku také budete řešit otázku vybavení. Potřebuju všechny ty hole, co nosí ostatní v bagu? Mám si koupit nové, nebo použité? A mají být rovnou dobré, značkové za dvacet tisíc, nebo stačí ty za pár korun?

Z vlastní zkušenosti radím pořídit kompletní sadu holí, ale opravdu stačí neznačkový „set“ za zhruba 8000 nebo použité vybavení třeba za 4000 i méně korun. První hole vás totiž po prvních úspěších začnou „pálit v ruce“ a budete si chtít udělat radost novými. Koupíte-li si hned na začátku drahé hole, připravíte se zaprvé o tohle potěšení (a odměnu za první úspěchy), za druhé velmi pravděpodobně sáhnete po typu, který byste si o rok později nevybrali.

Znám hodně golfistů, kteří si hned první rok pořizovali „hole na celý život“ (tím přívlastkem si ospravedlňovali jejich cenu). A neznám nikoho, kdo by je po roce nebo dvou nevyměnil za nové.

Zázračná vítězství

Ale pojďme od praktických rad k trochu polopatickému výkladu golfové teorie. Golf je geniální v tom, že mírně pokročilý začátečník může jít na hřiště s profesionálem, a oba si bezvadně zahrají. A co víc, začátečník může porazit zkušeného hráče. Kouzlo spočívá v hendykepovém systému. Profík musí určitou jamku „zahrát“ (tedy dostat míček z odpaliště do jamky) vždycky o tolik lépe, o kolik je podle předchozích výsledků lepším hráčem.

Těžko se to takhle od stolu vysvětluje. Kdyby byl takový systém zaveden v tenise, musel by zkušený hráč uhrát třeba dvakrát více vítězných výměn, aby získal jednu hru. Nebo hrát stále menší raketou. Nebo by jeho půlka dvorce byla stále větší. No nic, srovnání trochu kulhá, podstatné je, že právě začátečníci si v prvních měsících a letech užívají zázračná vítězství v turnajích. Jenže pokaždé, když se vám zadaří, snižujete svůj hendykep a v příštím turnaji musíte podat o to lepší výkon, abyste dosáhli stejného výsledku. Přísné, ale spravedlivé jako sám život.

Když budete chtít s něčím poradit, ptejte se zkušenějších hráčů v diskusi pod článkem. Nikoho asi nepřekvapí, že právě na webu pro finančníky narazíte na větší než malé množství zkušených hráčů.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (16)

Vstoupit do diskuze
Jan Majer

Jan Majer

Původní profesí novinář, od roku 2001 pracoval jako finanční poradce. V dalších letech publikoval vedle poradenské činnosti články ve finančních rubrikách novin a časopisů a vedl ekonomickou rubriku týdeníku... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo