Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Dušičkový briefing

Jan Majer
Jan Majer
1. 11. 2008

Před pár lety touhle dobou jsme šli s manželkou a tehdy šestiletým synem procházkou navštívit na hřbitov prababičku. Cestou jsme sbírali kaštany.

Dušičkový briefing

U hrobečku jsme postáli, zavzpomínali, poklidili, zapálili svíčku. Kluk vedle svícnu naskládal nasbírané kaštany. Při odchodu se ještě otočil, ukázal na ně a směrem k náhrobku pronesl přísně: „A nesněz si to všechno najednou!“

Se ženou jsme neovládli smích, kluk se urazil a od té doby se odmítal k věci vracet. Nevíme tedy, proč v jeho dětských očích měla dušička moudré a podnikavé prababičky schopnost plánovat spotřebu asi tak na úrovni roztomilého štěněte.

Stáří sice podle mě neprovází kdovíjaká moudrost, jak se tradičně tvrdí, ale v úsporném životním stylu jsou myslím dnešní důchodci skutečnými přeborníky.

Zeptal jsem se tří ekonomů: Umějí důchodci dobře hospodařit s penězi? Dokázal byste vyjít s průměrnou penzí?

Jiří Rusnok, ING

"S průměrným důchodem, tedy čistým příjmem okolo 9000 Kč, jistě není lehké vyjít celý měsíc. Nicméně jak ukazuje realita všedních dnů velká skupina českých důchodců si s tím dokáže poradit. To myslím nejlépe svědčí o tom, že naši senioři ve velké většině umí velmi dobře a efektivně hospodařit.
Klíčové jsou náklady na bydlení a s ním spojené služby. Potvrzuje se tak stará pravda, že každá rozumná investice do vlastního bydlení a snížení jeho energetické náročnosti jsou dobře vynaložené peníze. Kdyby nebylo zbytí, myslím, že bych si i s touto situací dovedl poradit."

Tomáš Skřivánek, E15

"Myslím, že umějí vyjít velmi dobře. Ve svém okolí znám několik babiček a dědečků, kteří i s průměrnou či podprůměrnou penzí dokáží ještě spořit svým dětem a vnoučatům. Současní důchodci mají výhodu v tom, že se jedná o předválečnou či válečnou generaci lidí, kteří dokáží žít velmi skromně.
Problém bude mít v penzi spíše generace dnešních padesátníků až šedesátníků. Jedná se o generaci, která si v aktivním věku zvykla užívat, ale ještě neměla dostatek příležitostí investovat soukromé peníze na penzi. Nebyli na to na trhu ani vhodné produkty."

Tomáš Sedláček, ČSOB

"Umějí, protože musí. Rozhodně hospodaří lépe než stát, protože průměrný důchodce se zadlužit moc nemůže, zato průměrný stát má v dluhu více než celý svůj ročni příjem z dani. Důchodci tedy nezbývá nic moc jiného než vyjít. Tedy kromě varianty nevyjit...
Já osobně bych z průměrného důchodu nevyšel ani z bytu. Ale to si myslím, že je přirozené. Mladý (sic!) člověk má přeci jen násobně vyšší náklady než důchodce (zabezpečení nové rodiny, bydlení, pracovní náklady atd). Kvaltováni mladého človeka je přeci jen nákladnější."

Jak to vidí čtenáři Finmag?

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Jan Majer

Jan Majer

Původní profesí novinář, od roku 2001 pracoval jako finanční poradce. V dalších letech publikoval vedle poradenské činnosti články ve finančních rubrikách novin a časopisů a vedl ekonomickou rubriku týdeníku... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo