Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Perly se rodí v hlubinách

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
6. 10. 2016
 9 383

Pokud chcete vytvořit něco hodnotného, musíte trávit víc času bez rušivých podnětů, přesvědčuje Cal Newport v knize, která se mezi kreativci může stát kultovní.

Perly se rodí v hlubinách

V roce 1967 si básník Ivan Diviš do deníku zapsal: „Vyžaduji právo na práci. Nezajímám se o zaměstnání, ale požaduji právo na práci, což v takto ustavené společnosti od let postrádám. Žádám odzvučněnou celu a ne průchozí barák, z něhož, vyhlédnu-li ven, jsem svědkem nekonečného hemžení, propojeného debilními poloinformacemi o ničem. Žádám celu a v ní právo na nerušenou práci, neboť je ve mně tolik a tolik, a tudíž se zrychluji ve zpomalování a zpomaluji ve zrychlování.“

Cal Newport: Hluboká práce: pravidla pro soustředěný úspěch v roztěkaném světě – vyšlo v nakladatelství Jan Melvil Publishing v září 2016 v překladu Kateřiny Ešnerové. 240 stran, 249 Kč (print), 219 Kč (Palmknihy). Autor článku obdržel od nakladatelství recenzní licenci e-knihy, zároveň si pronajímá místo ve sdílené kanceláři Melvil.space.

Diviš se před půl stoletím nemusel potýkat s otevřenými kancelářemi, mobilním telefonem ani sociálními sítěmi. A přece mu už tehdy v záplavě debilních poloinformací o ničem chyběl čas a prostor pro takovou práci, která je „provozovaná ve stavu nerušeného soustředění, která vás nutí využívat váš kognitivní potenciál na maximum. Taková činnost vytváří nové hodnoty, zlepšuje vaše schopnosti a je obtížně replikovatelná.“

To už cituji jinou knihu: ódu Hluboká práce: pravidla pro soustředěný úspěch v roztěkaném světě. Napsal ji třiatřicetiletý akademik Cal Newport, kterého si, alespoň doufám, pamatujete díky So Good They Can’t Ignore You. Tehdy vysvětloval, proč je bláhové postavit kariéru na osobním koníčku. V záslužném zpochybňování zaříkadel nové ekonomiky pokračuje: v novince přesvědčuje třeba o tom, že na e-maily není nutné reagovat hned, naopak je často nejlepší dělat mrtvého brouka.

Kvalitní výstupy = (strávený čas) × (intenzita soustředění)

Proč se vlastně do práce hluboce ponořit a na hodiny (nebo dny) se při tom odříznout od všeho rušivého? Důvodů nabízí Newport hned několik. Za prvé, jedině tak můžete růst. „Udržet si v naší ekonomice cenu vyžaduje osvojit si umění rychle se učit komplikované věci. A to vyžaduje hlubokou práci. Pokud si ji nebudete pěstovat, s největší pravděpodobností budete s pokračujícím rozvojem technologií zaostávat.“ A za druhé: jen ten, kdo se do své práce dovede plně pohroužit, se pak vrátí s něčím, co stojí za řeč. „Abyste uspěli, musíte produkovat naprosto nejlepší výstupy, kterých jste schopni – což je úkol vyžadující hloubku.“ Dále v knize se pak ještě zjevuje důvod třetí: hluboká práce přináší radost z kontaktu s čímsi posvátným.

Možná namítnete, že s vašimi povinnostmi a vaším rozvrhem něco takového nejde. Newport vás přesvědčí, že jde. Předkládá totiž desítky stran praktických rad, jak si může čas a prostor na soustředěnou práci udělat každý.

První nadějná zpráva: ani nejzdatnější myslitel se nedovede do hluboké práce ponořit na víc než čtyři hodiny denně, takže nemá cenu vysekat pro ni víc než polovinu pracovní doby. Druhá: když se nemůžete hluboké práci věnovat každý den, věnovat ji alespoň jedno období v roce („jako to dělá mnoho akademiků přes léto nebo o studijním volnu“) je pořád lepší než nic.

Většinu Newportových rad můžu nadšeně potvrdit vlastní zkušeností. Nespoléhejte na sílu vůle, vytvořte si pravidla a rituály, jako je pevná pracovní doba. Nereagujte na zmatené e-maily. Když něco odmítáte, třeba nabídku přednášet, buďte v odmítnutí jednoznační, ale zároveň neupřesňujte jeho důvody, aby žadatel nemohl navrhnout řešení. Soustřeďte se na prospektivní, nikoliv retrospektivní ukazatele: pokud jste akademici, nemůžete okamžitě zvýšit počet svých publikovaných článků (retrospektivní ukazatel), zato můžete okamžitě navýšit počet hodin věnovaných soustředěné práci (prospektivní ukazatel). A tím nakonec samozřejmě i zvýšit počet publikovaných článků.

Další čtení

Jak se můžete rozvíjet a zdokonalovat ve světě, kde něco neustále škemrá o vaši pozornost? Bouračky! Z takto položené ústřední otázky knihy World Beyond Your Head (Svět mimo vaší hlavu) by se mohlo zdát, že filozof a opravář motocyklů Matthew B. Crawford napsal další spisek o tom, jak zatočit s prokrastinací a realizovat svůj plný potenciálSexuálně aktivní papežové! Podařilo se mu ale něco víc.

Pozornost neudržíte pouhou silou vůle

Není všechno jedovaté, co ruší

Hluboká práce měla v originále jen ty dvě slabiny, kterým se v žánru self-help asi nedá vyhnout: zaslepenost a občasné opakování se.

Nejdřív k té redundanci: netřeba mít strach, že by Newport všechno vysvětloval napětkrát jak pro blbečky. Nicméně – například – zvyk Billa Gatese zavírat se na chalupě s horou čtení myslím nebylo nutné popsat velmi podobnými větami na stranách 12 i 104.

Důležitější je varovat, že velkopřevor mnišského přístupu k práci Newport bojuje proti vyrušování až příliš horlivě. Nabádá k odříznutí od sociálních sítí, jenže ty pro profesionály v řadě oborů opravdu nejsou jen „povrchním rozmarem“, ale místem, kde získávají zákazníky a sledují novinky z oboru. Nutkavé prohlížení facebooku sice opravdu není s hlubokou prací kompatibilní, zdravá správa sociálních sítí je ale kompatibiní s principy, které popisuje Newport: lze například pevně vytyčit dobu, kdy člověk na sítě kouká, a kdy ne.

Kniha taky radí schválně komplikovat cizím lidem cestu k vaší e-mailové adrese. Jenomže nevyžádaný mail se přece dá snadno smazat a soustředěného člověka neruší, na rozdíl od telefonátů, jejichž množství může s takovou narůst.

Newport zároveň pomíjí, že přerušování práce, vyrušování z ní a nesoustředění se na ni může být v malých dávkách přínosné. To dobře vysvětlují autoři knih Zig Zag a Trying Not to Try anebo Don Draper v seriálu Mad Men: „Usilovně nad tím přemýšlej. Pak na to zapomeň… A to, co hledáš, ti najednou vyskočí přímo před očima.“ Taky to ví každý, kdo za dvě hodiny v rušné kavárně udělá víc práce než za celý den v prázdném bytě.

Vágní realizace češtiny

Zvláštní zmínku si zaslouží český překlad. Ne že by byl nepřesný, naopak je přesný až příliš. Tolik, že by z něj šlo velmi snadno poskládat původní anglické věty; zato bylo těžké se na četbu soustředit, natož si ji užít. Nastojte:

  • „Tato kombinace odhlučněných kanceláří napojených na velké společné prostory vytváří paprskovitou architekturu inovace, která podporuje jak náhodné setkávání, tak osamělé hluboké přemýšlení. Tato dispozice zahrnuje široké spektrum, kde na jedné straně je samostatný myslitel odříznutý od inspirace a odstíněný od rozptylování, a na straně druhé plně spolupracující myslitel v otevřené kanceláři překypující inspirací, ale potýkající se s problémem, jak dospět k hlubokému přemýšlení nezbytnému pro její rozvíjení.“
  • „Sami manažeři obývají zmatený mentální prostor a vágní imperativy, kterým musejí dostát, v nich vzbuzují úzkost.“
  • „Přistupte k realizaci jako firma.“
  • On se konkrétně každé léto uchyluje na ostrůvek v Mainu, aby hluboce přemýšlel a dobil si baterky.“ – „[N]avazuje vyprávěním, jak se ona konečně rozhodla pustit z hlavy[…]“ (Zvýraznil M. K.)

Je tu samozřejmě smutná možnost, že jisté části publika – tragikomickým korporátním pěšákům pokoušejícím se myslet out of the box, i když tráví život v krabicích – bude tahle czeng směska srozumitelnější než Divišova čeština citovaná v úvodu. Ale těm zbylým žalovat musím.

Nicméně: až vám přijde automatická odpověď „mimo kancelář“ od kolegy, který je v kanceláři metr od vás a na uších má sluchátka, tak víte, která bije. A pokud jste na tuto recenzi narazili ve své pracovní době, měli byste si Hlubokou práci přečíst taky.


Deníkový záznam Ivana Diviše citovaný z Teorie spolehlivosti.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
6
+

Sdílejte

Diskutujte (5)

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo