Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Matematika je pokračování zdravého rozumu jinými prostředky

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
9. 6. 2016
 9 707

Jordan Ellenberg ukazuje, jak se dá s pomocí matematického myšlení zdokonalit v čemkoliv, čemu se člověk věnuje – dokonce si i lépe užít četbu postmoderních románů.

Matematika je pokračování zdravého rozumu jinými prostředky

K čemu mi tohle bude? – Na tradiční otázku těch, kteří se na střední škole moří s integrály, aniž by měli v úmyslu z matematiky maturovat a dál se jí věnovat, nabízí Jordan Ellenberg nejlepší mně dosud známou odpověď:

Jordan Ellenberg: How Not to Be Wrong: The Power of Mathematical Thinking – vyšlo v nakladatelství Penguin Books v roce 2014. 480 stran, 12 dolarů (verze pro Kindle). Práva na české vydání koupily Albatros Media, překlad lze očekávat pravděpodobně ještě letos.

„Integrály se k matematice mají podobně jako posilování a kalistenika ke kopané. Pokud chcete hrát vrcholový fotbal, čeká vás spousta nudného, monotónního a zdánlivě nesmyslného cvičení. Zopakujete cviky někdy na hřišti? Nezopakujete, fotbalisté přece na trávníku nezvedají činky ani nekličkují mezi kužely. I tak ale využívají sílu, rychlost, pohotovost a mrštnost, které týden za týdnem pomalu nabývají na trénincích. […] S matematikou je to stejné. Nezáleží na tom, jestli se chcete profesionálně věnovat matematice samotné, což beztak dělá jen zlomek populace. I ti ostatní ale pracují s matematikou, třebaže by to tak sami nikdy neřekli. Matematika je totiž vetkána do našeho myšlení. Umožňuje lidem zdokonalovat se v čemkoliv, čemu se věnují. Orientovat se v matematice je jako nosit rentgenové brýle, zobrazující strukturu ukrytou pod chaotickým povrchem věcí. Matematika je věda, která učí, jak se nemýlit.“

Nebo ještě jinak: „Matematika je pokračování zdravého rozumu jinými prostředky.“

Ellenbergova kniha How Not to Be Wrong: The Power of Mathematical Thinking (Jak se nemýlit: síla matematického myšlení) tedy začíná slibně. A rovnou vám můžu prozradit, že všechny přísliby naplňuje, že jde skutečně o mimořádné popularizační dílo a že má potenciál v leckomu nepatřičný odpor k matematice zlomit.

Kde jsou letadla nejzranitelnější? Tam, kde po návratu nemají díry

Schválně píšu „k matematice“, a ne „k počtům“, protože Ellenberg rozlišuje strukturované myšlení a hru s čísly: „Když jedno číslo vydělíte druhým, tak jen počítáte. Teprve když zkoumáte, co vydělit čím, děláte matematiku.“

Ellenberg si nemohl vybrat lepší ilustraci než práci Abrahama Walda pro americké letectvo. Všimněte si mimochodem, jak čtivě autor píše: „Podobně jako tolik dalších příběhů druhé světové války, i tenhle začíná tím, že nacisté vyhnali Žida z Evropy, a končí tím, že toho litovali.“ Wald zkoumal letadla, která se vrátila z bitev, a vymýšlel, jak je konstrukčně zdokonalit. Jeho závěry nebyly úplně intuitivní: „Nezesilujte plášť na těch místech, která jsou nejhůř prostřílená. Přidávejte materiál spíš tam, kde žádné díry nejsou.“

Další čtení

Tak už mají lék na rakovinu! To tvoje dítě je podle vědců retardovaný! Plasty jsou zaručená investice!

Cha cha.

Jak lhát se statistikou

Pokud jste už někdy četli o klamu přeživšího, tak tušíte, kde byl háček. Zpátky do hangárů se dostala letadla sice poničená, ale stále funkční. Větší pozornost konstruktérů si zasloužily stroje sestřelené. Wald se dovtípil, že to byly nejčastěji ty, které schytaly trefu do některého z motorů. Právě motory tedy potřebovaly chránit, přestože je poničená letadla neměla poškozené.

Algebra, kalkulus, Pynchon, Wallace: Nerdí porno

Nepropadejte ale dojmu, že Ellenberg vrší jednu historiku za druhou. Jeho kniha pracuje s matematickými zápisy a s grafy v mnohem větší míře než třeba (taky vynikající) Jak lhát se statistikou Darrella Huffa. Například když Ellenberg počítá, jak vyhrát co nejvyšší jackpot. (Závěr počtů: 1. Nehrajte loterie, nedává to smysl. 2. Pokud musíte, tak jen když je jackpot opravdu velký. 3. Pro případ, že ho vyhrajete, je lepší mít vsazena čísla, která sází málo lidí, abyste se o něj nemuseli dělit. Proto na tiket nepište ničí narozeniny, výsledky posledního losování ani posloupnosti hezké na pohled.)

S pomocí grafů zase vysvětluje rozdíl mezi linearitou a nelinearitou:

Nebo obhajuje bonmot nobelisty Georga Stiglera, podle kterého lidé, kterým nikdy neuletělo letadlo, tráví na letištích zbytečně moc času:

How Not to Be Wrong: The Power of Mathematical Thinking je kniha o matematice, ve které se setkáte s opravdovou matematikou. Zároveň ale její autor – profesor na University of Wisconsin, který se údajně naučil číst ve dvou letech – prokazuje ohromný kulturní rozhled. A tak třeba ukazuje, jak čerstvě nabyté znalosti matematických pojmů uplatnit při přemýšlení nad postmoderními romány Thomase Pynchona a Davida Fostera Wallace.

Ellenberg tak uspokojí jak ty, kteří chtějí svoji intuici posílit „formálním exoskeletem“ a naučit se základům algebry, kalkulu a regresní analýzy, tak nerdy, hladové po intelektuálních pikanteriích, kterými se dá oslňovat na večírcích. Tyhle dvě množiny lidí mají nakonec veliký průnik. Graf si račte představit sami.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo