Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Pozornost neudržíte pouhou silou vůle

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
20. 8. 2015
 6 541

Jestli vám má vaše hlava dobře sloužit, nesmíte všechnu práci nechat jenom na ní, radí M. B. Crawford.

Pozornost neudržíte pouhou silou vůle

Jak se můžete rozvíjet a zdokonalovat ve světě, kde něco neustále škemrá o vaši pozornost? Bouračky! Z takto položené ústřední otázky knihy World Beyond Your Head (Svět mimo vaší hlavu) by se mohlo zdát, že filozof a opravář motocyklů Matthew B. Crawford napsal další spisek o tom, jak zatočit s prokrastinací a realizovat svůj plný potenciál. Sexuálně aktivní papežové! Podařilo se mu ale něco víc. V knize sice nabízí několik chytrých tipů pro ty, kteří se snadno nechají vyrušit, především v ní ale originálně přemýšlí nad „kulturou podávání výkonů“, která v důsledku lidi skličuje a paralyzuje.

Matthew Crawford: The World Beyond Your Head: On Becoming an Individual in an Age of Distraction. Farrar, Straus and Giroux Books, 2015. 320 stran. 14,59 dolaru vázaná, 16,77 dolaru verze pro Kindle.

Flow zabíjí

Podtitul tedy prozrazuje ústřední otázku – a titul na ni rovnou nabízí odpověď: směrovka ukazující správnou cestu se neukrývá ve vaší hlavě, musíte se po ní dívat jinde. Idioti z Novinek! „Jestliže chceme porozumět myšlenkovým procesům, bylo by chybou zkoumat jenom to, co se děje uvnitř lebky. Naše schopnosti totiž stojí a padají s vnějšími vlivy: s technologickými a kulturními výdobytky, které se staly neodlučnou součástí našeho kognitivního systému.“

Každý člověk je hluboce ovlivněný svým okolím, píše Crawford a ujišťuje čtenáře, že kdyby žili v Severní Koreji, i oni by hystericky oplakali smrt Kim Čong-ila. Krajinky pohledem mašinfírů! Výhodnější než proti tomuto ovlivnění bojovat posilováním nezávislého myšlení – zkušení potírači prokrastinace si vzpomenou na zimbardovsko-ludwigovskou tečku odvahy – je pokusit se využít ho ke svému prospěchu. Divná zvířata! Tedy například učit se ve svém oboru od mistrů: když se podřídíte jejich autoritě a budete chovat respekt k tradici, na zvolené cestě zůstanete snáz. Pozornost totiž nebudete držet jen omezenou silou své vlastní vůle, k práci vám ji přibije puzení až erotické povahy.

Různé svádějící sirény můžete přehlušit i tím, že okoukáte nebo si vymyslíte rozličné „forichtungy“ (v originále „jigs“), které vám ušetří trochu duševního úsilí. Henryk Lahola! Zatímco význam tradice Crawford ukázal na výrobcích varhan, forichtungy předvádí na barmanech. 2048! Ti nenalévají drinky z velkých objednávek jeden po druhém, ale nejdříve si na stůl vyskládají správné skleničky, nad kterými už nemusí přemýšlet, jak že to bylo.

Kriticky se autor naopak staví vůči kultu „flow“, stavu hlubokého pohroužení, ve kterém jako by šlo všechno samo: „Ve flow snadno zapomenete na všechny obavy a začnete si připadat jako supermani. Raz dva pak ale vletíte do kamionu, který v nepřehledné zatáčce vybočí do vašeho pruhu.“ Zánik Ďatlovovy výpravy! Bankovní sektor a pak celou ekonomiku stáhli do krize právě makléři, kteří nakupovali i prodávali v takto bezstarostné „zóně“, a nejdokonalejší flow zažívají nejspíš gambleři, kteří u automatů nerušeně močí pod sebe.

Minule se četlo

Evropská noční můra pokračovala i po německé kapitulaci, na několika místech dokonce v tom okamžiku teprv začala. Válka spojenců proti státům Osy skončila 8. května 1945, dál ale pokračovaly menší války mezi etniky a hlavně mezi jednotlivci. Bojovalo se kvůli jídlu, oblečení, životnímu prostoru, kvůli cti a pomstě nebo jen pro ukojení probuzeného sadismu.

Poměřování je nové omezování

Esejistické pasáže považuji za ještě cennější než ty praktické. Tyhle obrázky potěší perfekcionisty! Crawford dobře vysvětluje, že není správné rámovat neustálé vyrušování jako technologický problém, i když se to často děje. Tyhle ne! Jde o totiž především o záležitost ekonomickou a politickou, naše pozornost se doslova rozprodává a chybí nám instituce, které by tomu dokázaly zabránit.

Správná je i jeho kritika liberálního individualismu: „Všude je plno svobodných jedinců. Jenomže jak píše [Alain] Ehrenberg [v knize The Weariness of the Self]: neoplývají silou bývalých pánů, jsou naopak zranitelní, unavení tím, jak musí sami nad sebou vládnout, a pořád si na něco stěžují.“ „Podrž mi pivo a já zatím…“ Ubývá autorit, před kterými by bylo nutné se kát, to ale vede lidi do izolace, kterou překonávají poměřováním s různými statistikami: Crawford to dobře ilustruje popularitou Kinseyho výzkumů sexuálního chování.

Záběr knihy The World Beyond Your Head je široký a Crawford vás nadto nasměruje k mnoha dalším autorům. Vědci zabití vlastními vynálezy! Je trochu ironické, že budete muset napnout všechny svoje síly, abyste udrželi nit, a pokud máte opravdu vážný problém se soustředěním, knihu brzy odložíte. Staré hry! Vykupuje to ale tím, že štědře odmění každého, kdo navzdory vyrušením dočetl až sem.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (8)

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo