Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Dělník bulváru Novotný předvádí společenskou normu, ne deviaci

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
22. 4. 2014
 15 962

Klusákův dokument hodinu štká nad životy zničenými bulvárem, ani jeden ale neukazuje. Zato nabízí portrét člověka, který se cestou do vyšší střední třídy podělal durch.

Dělník bulváru Novotný předvádí společenskou normu, ne deviaci

Pokud mají být Dělníci bulváru o drtivé moci a ohyzdných praktikách bulvárních médií, pak si dokumentarista Vít Klusák vybral špatného průvodce. Šéfredaktor Extra.cz Pavel Novotný sice od první do poslední minuty mele o tom, jaká je, nebo spíš jaká by chtěl být svině, ale charakteristika „kapitalista, židovský synek a člen ODS“ pohorší tak možná vandasovce. Může se prsit, jaké modelky může na svůj vliv ulovit i takový „koktavý zmrd“, jenže mu zůstává zevnějšek Nelsona ze seriálu Simpsonovi, sígra vzbuzujícího spíš soucit než respekt.

Nejde jen o jeho fyziognomii. Že Novotného práce spočívá v ničení lidských životů, jak ho obžalovává jeho vlastní sestra a jak vlastně tvrdí i on sám? Ale prosímvás. V Dělnících se řeší fotogalerie oběšeného psa, článek o panenství Martiny Sáblíkové nebo seznam „růžové mafie“. Všechno sliz, ale ne životy v troskách. Dna se Novotný dotkl až těsně před premiérou článkem o tom, že by se malé dcery Stanislava Grosse měly připravit na tátův skon. Napřesdržku, jistě, ale Grossovi musejí být po tolika letech štvanice už pokrytí teflonem. Zničené životy nevidím.

Že Extra.cz brnká na xenofobní nálady? Sprosťárna. Jenže se tím bohužel neliší od iDnesu nebo Novinek, které se stylizují jako seriozní politické tribuny, a u kterých mě to proto straší mnohem víc.

Zabije Novotný Ivetu Bartošovou, jak se pochlubil loni v online rozhovoru a jak to Dělníci bulváru připomněli? Neponese na tom víc viny než kdokoliv z divné partičky okolo zpěvačky anebo majitel večerky, kde si Bartošová koupí poslední lahev tullamorky.

Nechci tou relativizací Novotného omlouvat, ale to, že si rád nasazuje psí hlavu, přece ještě neznamená, že ji má. Nebo jinak: neříkám, že je Novotný dobrý chlap, ale že kdybyste seřadili osm a půl milionu dospělých Čechů, možná se nedostane ani do milionu největších sviní. Ačkoliv by se tam zřejmě rád viděl.

Dělníci bulváru — dokumentární film ČR, režie Vít Klusák, 56 minut, premiéra 16. 4. 2014.

Tohle monstrum se může stát i z vás

Pokud ovšem mají být Dělníci bulváru o morálním rozměru „dělání kariéry“ obecně, pak Klusák maskota vybral dobře a Novotného naparování patří k věci. Výřečný jarda se za hodinu stihne vědomě nebo nevědomě přihlásit ke všemu, co se tak snadno přihodí lidem mířícím vzhůru:

Novotný otevřeně pohrdá lidmi, pro které pracuje. Jenže není jediný, komu v hlavě vrní kolovrátek lidi jsou blbí, kvalitu nepoznají a nechtějí, člověk aby se o ně staral jako o haranty. Běží tam novinářům ze seriózních médií, číšníkům, kuchařům, doktorům, podnikatelům ve všech odvětvích. Někdy to vyrůstá z nenávisti, jindy z prosté zkušenosti. A Novotného vyznání, že má rád „pohodlný systém, ve kterém je jako inteligentní člověk schopný poměrně pohodlně přežívat díky tomu, že ostatní kolem jsou debilové“ není motto bulváru, ale znalostní ekonomiky obecně. Stejný byznysmodel mají oslavovaní koučové a konzultanti.

Dál se Novotný rád chlubí svou mocí a svými příjmy, což pěšáci z vyšší střední třídy zkrátka dělávají a vždy to působí komicky, až zamindrákovaně. (Jen si vzpomeňte na Radovana Kalužu.) Bez úplatků bere 90 tisíc měsíčně, o pět tisíc víc, než je průměrný plat v Dánsku. Malý byt, každý den do roboty, večery strávené onlajn přenosy z koncertu Bartošové nebo hádkami se ženou, která jeho zaměstnáním pohrdá — vysmátého člověka za vodou si představuji jinak.

Že cynik Novotný ignoruje negativní dopady své práce? Za to se dost možná bude smažit v pekle, ale s miliony svých spoluobčanů. Útěk před zodpovědností je masový sport, opět ne specialita bulváru.

A že „rezignoval na morální hodnoty“ a slovy majitele Extra.cz Jana Bárty „udržuje prostý lid v podrevolučním stavu“? Pokud si vytyčíte tak absolutní a zároveň nicneříkající měřítka namísto bolestivého hledání konkrétních hranic mezi dobrem a zlem, nemůžete ani pinglovat v cukrárně. Mlsající proletariát = ukolébaný proletariát.

Dělník bulváru Pavel Novotný zkrátka představuje spíš současnou společenskou normu než deviaci.

Klusákův dokument proto můžete brát buď jako varování: tohle monstrum se dřív nebo později stane z každého, kdo se nedovede spokojit s málem, a kdo přestane (omlouvám se za kazatelský tón) pozorně sledovat morální rozměr všeho svého konání. Anebo ten film berte jako freak show: vysmějte se pár zrůdám v čele s Novotným — a ráno hurá do kanclu udělat svět zas malinko smutnějším nebo zamořenějším, vždyť si za to můžou ti blbci sami, nemají si to, ať je to cokoliv, od vás kupovat.

Vaše volba.

Trailer k Dělníkům bulváru. Zdroj YouTube kanál Víta Klusáka; fotografie z filmu Česká televize
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (7)

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

bulvárdokumentpavel novotnývít klusákžurnalistika
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo