Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Od podnikání po kuchařku. Vánoční tipy podle Kašpárka

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
13. 12. 2013
 15 128

Váš oddaný průvodce ekonomickou a společenskou literaturou i před letošními svátky odděluje zrno od plev.

Od podnikání po kuchařku. Vánoční tipy podle Kašpárka

Další rok přinesl dalších padesát knižních (a filmových) recenzí na Finmagu. Protože si asi před svátky neurvete odpoledne na jejich klidné prostudování, projdeme si ty nejzdařilejší kousky, které jako vánoční dárek neudělají ostudu.

Všechny zmíněné české knihy koupíte v každém jen trochu větším knihkupectví. Anglické publikace chodí do pěti pracovních dnů z bookdepository.co.uk, kde navíc nedoplácíte za poštovné do Česka. Pokud se chcete vyhnout frontám na poště a obdarovaný má elektronickou čtečku, můžete knížku darovat i jako e-book z českých internetových obchodů nebo od Amazonu, není to těžké.

Čtete knihy?

Podpořte svého místního spisovatele

Do recenzentských pracek se mi letos dostaly čtyři nové původní české knihy, které se vymykají z průměru. Dvě jsou pro každého, dvě odbornější.

Konec prokrastinace má jen dvě mouchy. Tou první je místy podivná čeština pojednávající o „emocích typu meaning“ a podobných zrůzdnostech. Druhou pak reálná možnost, že ji obdarovaný nebo obdarovaná už má doma. Až na ten sloh totiž knížka nijak nezaostává za svým vynikajícím marketingem a navíc je pro každého: pro maturanta i podnikového ředitele. (349 korun, e-book za 259 korun)

V pravém slova smyslu úderná novela Národní třída vypráví příběh hospodského rváče. Bez sentimentu popisuje život na okraji okraje, bez hysterie a dramatu vykresluje polistopadovou deziluzi. První próza Jaroslava Rudiše, která není katalogem životního stylu hipsterů. (225 korun, e-book 145 korun, audiokniha 269 korun)

Marketérům, podnikatelům, ale klidně i zapáleným úředníkům s klidem darujte Skvělé služby. Stručná, pěkně udělaná příručka jim pomůže najít způsoby, jak nadchnout zákazníky — ať už se starají o restauraci, internetový obchod, nebo třeba městskou knihovnu. (249 korun)

Ještě menší, ale o to vděčnější publikum má Ekonomie přírodních národů. Nad populárně-antropologickou publikací čtenář žasne, jak rafinované a vynalézavé jsou ekonomické systémy takzvaných divochů. (698 korun, e-book za 248 korun)

Pozoruhodné zahraniční knihy, které letos vyšly česky

Čtyřhodinovému šéfkuchaři jsem se v loňské recenzi originálu posmíval jako knize, která pohrdá „pečlivostí, pomalým nabíráním zkušeností a pěstováním řemesel.“ Jenomže když překousnu svoje hodnotové spory s Timothym Ferrissem, musím uznat, že jde o prima univerzální dárek. Nezáleží na věku ani na pohlaví, návody na rozvinutí buketu vína elektrickým šlehačem nebo na vyvrhnutí a ugrilování veverky si přece musí užít každý. (799 korun)

Ekonomika Hollywoodu je svěží čtení ve stylu sobotních novinových příloh a hodí se jak pro filmové fandy, tak pro čtenáře fascinované ekonomií. Zaujme i toho, kdo jednomu z těch dvou oborů nerozumí. (249 korun)

Big $hort naopak vyžaduje ekonomický přehled aspoň na úrovni prvního ročníku vysoké školy. Takového čtenáře ale odmění poutavě vyprávěnými příběhy spekulantů, kteří stáli u rozjezdu americké finanční krize. (350 korun)

Adaptujte se. Proč úspěchu vždy předcházejí nezdary srozumitelně a zábavně vysvětluje, jak v ekonomice funguje princip evoluce a jak toho využít ve svůj prospěch. (365 Kč)

Jak lhát se statistikou dejte komukoliv, koho baví přemýšlet. Krátké, jednoduše napsané a na bizarních příkladech postavené kapitoly odhalují, jaký binec mají novináři, vědci i zákazníci v docela prostých počtech. Varování: „doporučují čtyři z pěti zubařů“ po přečtení už nikdy nebude znít útěšně. (349 korun)

Síla zvyku přináší spoustu informací o tom, jak si lidé budují svoje návyky a zlozvyky a jak toho využívají chytří marketéři. Vhodné pro každého, kdo se snaží začít žít „lépe“ — a nejde mu to. Ideální doplnění Konce prokrastinace. (299 korun)

Startup za pakatel mě loni v originále mile překvapil. Bez velkohubých keců vypráví příběhy lidí, kteří se slušně živí tím, co je baví, aniž by do podnikání vrazili majlant. Dobrý dárek pro někoho, kdo zvažuje podobnou změnu kariéry. Mnohem střízlivější, věcnější a naopak méně sluníčková kniha než Peníze, nebo život? Tomáše Hajzlera. (319 korun, e-book od 216 korun)

Čtete anglicky?

Pro angličtináře

Kdo čte moje články pravidelně, ví, jak často se v nich vracívám k To Save Everything, Click Here. Jevgenij Morozov totiž napsal objevnou, jedovatou a hlubokou obžalobu doby, které vládnou geekové, kluci od počítačů. Není v ní sice úplně fér ke svým oponentům a občas si pomáhá argumentačními fauly, ale sper to čert. Komu přijde divný svět, ve kterém se lidé musí k dobrým skutkům motivovat mobilními aplikacemi, ten to nadšeně přelouská ještě přes svátky. (470 korun na Book Depository, 20 dolarů jako e-book pro Kindle)

Román The Circle se zabývá podobným tématem: tím, jak vyhledávače, sociální sítě a mobilní telefony ze světa odstraňují neurčitost, zároveň ho ale zbavují kouzel. Nejde o těžkou prózu: poradí si s ní každý, kdo musí přečíst anglickou knížku k maturitě nebo státnicím. (391 korun na Book Depository, 19 dolarů jako e-book pro Kindle)

So Good They Can’t Ignore You je jedna z nejlepších knížek s kariérními radami, co jsem kdy četl. Cal Newport v ní ukazuje, jak blbě můžou skončit ti, kteří jdou bez rozmyslu za svou vášní — a naopak jak kvalitní život mohou mít nakonec lidé, kteří se kousnou do rtu a zůstanou v náročném povolání. Znamenité doplnění ke Startupu za pakatel. (465 korun na Book Depository, 11 dolarů jako e-book pro Kindle)

Daily Rituals: How Artists Work potěší příznivce žánru, kterému říkám „produktivní pornografie“. Tedy ty, kteří se ukájejí pozorováním a studiem práce jiných lidí. Tenká knížka podrobně popisuje denní rytmus a pracovní návyky desítek slavných umělců. Čekáte bohémské poflakování? Budete překvapení tím, jak tvrdí na sebe spisovatelé a estéti ve skutečnosti byli. (444 korun na Book Depository, 14 dolarů jako e-book pro Kindle)

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

adaptujte sejaroslav rudišknižní recenzetimothy ferrissvánocezdeněk justoň
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo