Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Divoká jízda s vládou „rozpočtové odpovědnosti“. Skončí Česko ve smyku?

Pavel Jégl
Pavel Jégl
6. 6. 2023
 9 452

Vláda rozhazuje a šetří zároveň, stát řídí stylem brzda-plyn. Taková divoká jízda může skončit smykem a kotrmelci. Zvládne ji ministr financí Zbyněk Stanjura?

Divoká jízda s vládou „rozpočtové odpovědnosti“. Skončí Česko ve smyku?
Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) / Zdroj: Úřad vlády ČR

Státní rozpočet propadající se do nevídaných schodků naznačuje, že je nejvyšší čas, aby vláda začala brát fiskální průšvih vážně a šetřila penězi, které vybere od lidí a firem, i s „ušlechtilými“ nápady, za co je utratit.

 

Zatímco příjmy státu vzrostly nominálně o 9,8 procenta, výdaje za pouhých pět měsíců vyskočily o 17,8 procenta.

Stanjurova hausnumera

Vláda „rozpočtové odpovědnosti“ je v prekérní situaci. Schodek státního rozpočtu za prvních pět měsíců překonal nejhorší očekávání. Dosáhl 271,4 miliardy korun, po doplnění příjmů a výdajů na evropské projekty se pak snížil na 263,7 miliardy.

Kabinet přitom počítal s tím, že bude za celý rok v minusu o 295 miliard korun. To znamená, že z deficitního polštáře odčerpal už 90 procent.

Vývoj státního rozpočtu

Co vězí za tím, že hausnumera a Stanjurovy cifry jsou jedno a totéž? „Růst daňového inkasa, dosud navýšený mimořádnými příjmy jen o 12,2 miliardy korun z důvodu jejich zákonné splatnosti, zatím nepokrývá zvýšené požadavky na výdaje státu,“ šroubovaně vysvětluje na webu ministerstvo financí.

Ze zveřejněných dat vyplývá, že zatímco příjmy státu meziročně na konci května vzrostly nominálně o 9,8 procenta (58,9 miliardy), výdaje za pouhých pět měsíců vyskočily o 17,8 procenta (141 miliard). To znamená, že výdaje překonaly inflaci, zatímco příjmy zůstaly hluboko pod ní.

Ve výdajích přitom bije do očí nárůst ve výplatách důchodů, na které stát dal o 19,4 procenta, tedy o 50,5 miliardy víc než před rokem. Tohle číslo ukazuje, že opoziční výkřiky o ožebračování či okrádání důchodců jsou vylhané.

Do budoucna se přitom vláda nechystá důchody vůči mzdám snížit tak, aby se vrátily tam, kde byly ještě před dvěma lety. Pouze lehce zmírnila jejich růst.

Neodhadli snad vývoj experti na ministerstvu financí a datoví analytici? Anebo Stanjura jejich varování ignoroval?

Šlápnout na brzdu…

Ke květnovým číslům dokumentujícím tristní vývoj rozpočtu připojuje Stanjura dávku povinného optimismu, kterým chce vyvolat dojem, že má situaci, potažmo rozpočet, pod kontrolou. „Prohlubování schodku mohutně zpomalí první příjmy z windfall tax, dividenda od ČEZ či peníze z evropských fondů,“ cituje ministra web financí.

Zbyněk Stanjura
Úřad vlády ČR

Pomohli jsme, tak plaťte! Stanjura hájí zdanění firem argumentačním faulem

Ministr financi Zbyněk Stanjura přišel s teorii, že by zvýšením firemních daní měli podnikatelé vrátit část peněz, které dostali od státu v době covidových uzávěr a energetické krize. Jenže má stát vážně zdanit hlavně ty, kterým jednou pomohl? A k čemu má sloužit vládní konsolidační balíček a daně vůbec? Odpovědi hledá v komentáři Marek Hudema.

Ve stejné zprávě ale správce státní kasy naznačuje, že ani tyhle „mohutné“ příjmy nebudou natolik „mohutné“, aby rozpočet spasily. Jak by ne, když kabinet mimo jiné musí vydat 15 miliard na červnové valorizace penzí, které v rozpočtu kdovíproč scházejí.

Poté, co vláda v polovině května představila balíček 58 opatření, která mají v příštích dvou letech rozpočet narovnat o téměř 150 miliard korun, Stanjura prozřel a hlásá, že s úsporami musí vláda začít okamžitě. „Musíme ještě letos jako vláda šlápnout na brzdu,“ upozorňuje.

Šlápnout na brzdu je nicméně přiznáním, že finance neodhadly situaci, výdaje se příliš rozjely a příjmy zaostaly za předpoklady. Neodhadli snad vývoj experti na ministerstvu financí a datoví analytici? Anebo Stanjura jejich varování ignoroval?

Platby za státní pojištěnce jsou dílkem skládačky, který dokládá, že vládu dohnaly vlastní sliby a činy.

… a zase dupnout na plyn

Tento týden doručí Stanjura na vládu návrh na úspory pro zbytek letošního roku za 20 miliard. Z pohledu na vývoj rozpočtu se dá usuzovat, že tyhle „drobné“ sotva budou stačit, a tak nemusí být poslední.

Koruny peníze
Shutterstock

Jak zastavit zadlužování Česka? Schodek rozpočtu očima expertů

Vláda plánuje pro letošní rok schodek státního rozpočtu ve výši 295 miliard korun. Většina odborníků se však už teď shodne, že deficit bude vyšší. Jde tomu ještě vůbec nějak zabránit? A jakými kroky by se dalo zadlužení státu snížit? Zeptali jsme se expertů.

K tomu ministr nachystal úspory pro příští rok, které přesahují rámec plánovaného konsolidačního balíčku představeného před necelým měsícem. Cílem je zajistit co nejrychlejší náběh úspor, které by se jinak naplno projevily až v roce 2025.

Návrh kromě pozastavení nevypsaných dotačních titulů počítá se snížením prostředků na platy zaměstnanců ve veřejném sektoru o celá čtyři procenta i se seříznutím tarifních částí platů o pět procent, informují Hospodářské noviny, které mají ministerský dokument k dispozici. Spisek obsahuje také nižší platby obcím za služby, při kterých zastupují stát při vyřizování úředních záležitostí, i míň peněz na vědu, výzkum a inovace.

Dokument dokonce navrhuje odklad pravidelné valorizace plateb za státní pojištěnce o celý rok – na 1. leden 2025. Tato valorizace přitom byla jedním z klíčových bodů programového prohlášení vlády a kabinet si ji nechal schválit parlamentem už před rokem.

Vláda by měla...

Platby za státní pojištěnce jsou dílkem skládačky, který dokládá, že vládu dohnaly vlastní sliby a činy, které – řečeno památnými slovy někdejšího premiéra Stanislava Grosse – „nebyly zasazeny do reálného ekonomického rámce“.

Kabinet zavedl k důchodům výchovné, zvýšil limit pro odvody daně z přidané hodnoty a o další část daňových příjmů se připravil zrušením EET. Zákonem zaručil dvě procenta HDP na obranu i 130 procent průměrné mzdy učitelům. V součtu tyto splněné sliby vyvrtaly do rozpočtu díru kolem 80 miliard.

Není jim přitom konec, na cestě jsou další „bohulibé“ nápady, například zvýšení rodičovského příspěvku nebo státem placené tety na hlídání dětí. Dohromady se tak brzy můžeme dostat nad stovku miliard, což se dá přirovnat k pořádnému sešlápnutí plynového (výdajového) pedálu. A do toho bude kabinet šlapat na brzdu a osekávat výdaje.

Jízda stylem brzda-plyn může na silnici skončit smykem a kotrmelci, u vlády dalšími deficity a vysokou i vytrvalou inflací.

Kam dál? Pavel Jégl na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
11
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

komentářMinisterstvo financíschodek státního rozpočtustátní rozpočetveřejné financevládaZbyněk Stanjura
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo