Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Dotační mejdan končí. V pořádku, vláda by měla škrtat ještě víc

Pavel Jégl
Pavel Jégl
12. 5. 2023
 9 439

Pokud konsolidační balíček vlády něčím překvapil, byly to škrty v dotacích. Jsou totiž citelné, zařídí víc než dvě třetiny úspor ve státních výdajích. K takovému kroku ale už byl nejvyšší čas.

Dotační mejdan končí. V pořádku, vláda by měla škrtat ještě víc
Vláda Petra Fialy (ODS) představila balíček úsporných opatření na ozdravení státních financí. / Zdroj: Úřad vlády ČR

Ve státě s ekonomikou nadopovanou dotačními steroidy, který je rozdělen na ty, co čerpají a ty, co jim to platí, by měla nastat podstatná změna.

Vláda oznámila, že výdaje na národní dotace příští rok sníží o 54,4 miliardy korun, z toho 45,6 miliardy připadne na dotace neinvestiční. (Celkové úspory vládních výdajů jsou plánovány na 78,3 miliardy korun.) Sektor průmyslu a obchodu přijde o dvacet miliard korun, zemědělství o deset miliard, doprava ztratí šest miliard, školství dvě miliardy…

V Česku se dotace rozbujely do takové míry, že začaly likvidovat tržní ekonomiku.

Proč dotovat tučné kocoury?

Tolik základní cifry. Dosud není známá detailní podoba škrtů. Až ji vláda oznámí, bude následovat úpění těch, kteří zjistí, že právě oni přijdou o pravidelný dotační příděl. Budou upozorňovat na prospěšnost dotačních peněž, argumentovat tím, že úředně přidělené finance mohou nakopnout ekonomiku nebo pomoci té či oné skupině obyvatel.

Jistě, dotace mohou leckomu prospět. O tom není pochyb. A některé z nich mohou být dokonce společensky užitečné – pokud nejsou zneužity nebo „prožrány“.

V Česku se však dotace rozbujely do takové míry, že začaly likvidovat tržní ekonomiku, což ostatně nedávno připomněl předseda Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Miroslav Kala upozornil, že ekonomika se stala závislou na pravidelném přísunu dotací. A tohle memento, drazí liberálové, vyslovil sociální demokrat!

Kdo ví, co ministra financí Zbyňka Stanjuru a nakonec celou vládu nakoplo k tomu, že se odhodlala k tak razantnímu seškrtání dotací. Zpráva NKÚ, která popisuje ekonomiku prolezlou dotační hydrou? Informace o stočtyřicetiprocentním růstu zisků štědře dotovaných zemědělských podniků? Anebo prohlubující se schodek státního rozpočtu, který v dubnu dosáhl 200 miliard korun?

Šetříme na státu a dotacích

Dotace grafČeská televize

Tak či onak, řezání dotací je krok správným směrem. A stát se přitom nemusí vzdát podpory byznysu.

Není však nutné, aby to dělal nevratnými dotacemi, jejichž využití není schopen kontrolovat a které se často stávají podhoubím korupce. Může poskytovat třeba záruky na úvěr, anebo také přímou finanční pomoc, kterou je firma povinna splatit – i s úroky.

Copak ale má smysl dotovat z peněz daňových poplatníků firmy se stamilionovými zisky?

Škrty v národních dotacích by nemusely a ani neměly s tímto konsolidačním balíčkem skončit.

Škrtat se může dál

Samosebou nemá smysl škrtat dotace bezhlavě. S dotační vaničkou bychom neměli vylít i dítě.

Souhlasíte s vládním plánem na seškrtání dotací?

Některé dotace dávají smysl. Například ty, které pozvednou chudší regiony. Ponechat je na holičkách by mohlo vést k jejich vylidňování.

Seškrtány by neměly být ani všechny dotace zemědělcům. Bez některých by ztratili schopnost konkurovat v Evropské unii. Deset miliard, které vláda z tohoto sektoru stáhne, je necelá třetina národních dotací do zemědělství. Už teď je nicméně jasné, že se dají očekávat traktory před Strakovou akademií nebo ministerstvem zemědělství.

Tak či onak, systém stovek dotačních titulů, přes které se rozdělují stovky miliard korun, je rozbujelý. Škrty v národních dotacích by proto nemusely a ani neměly s tímto konsolidačním balíčkem skončit.

Kam dál? Pavel Jégl na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
26
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

dotacekomentářstátní rozpočetveřejné financevládazadlužení
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo