Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Vyšší daně místo úspor. Vláda se na své idealistické cestě ztratila

Pavel Jégl
Pavel Jégl
18. 4. 2023
 23 504

Češi chtějí úspornější stát, ukazuje sonda Kantaru. Vláda ho chce taky. Ujišťuje o tom ve svém programu. Tak proč ho, k čertu, ještě nemáme? Protože zbývá rozhodnout, kdo si utáhne opasek.

Vyšší daně místo úspor. Vláda se na své idealistické cestě ztratila
Premiér Petr Fiala (ODS) / Zdroj: Úřad vlády ČR

Nová data ukazují, že výdaje na obsluhu státu a sociální dávky se vzdalují daňovým příjmům. Vláda přesto žádná opatření, která by státní finance navedla na udržitelnou trajektorii, dosud neoznámila, natož aby je zavedla.

Bojí se snad hněvu ulice? Nová sonda naznačuje, že takový postup by nemusel být v příkrém rozporu s míněním veřejnosti.

Padesát sedm procent obyvatel téhle země sdílí přesvědčení, že letošní schodek státního rozpočtu měl být nižší.

Vox populi: Hledejte úspory

Veřejný dluh státu loni narostl o 429 miliard korun. A jde především na vrub vlády, protože kraje a obce hospodařily s přebytkem. Výdaje na obsluhu státního dluhu vzrostly o 7,5 miliardy korun na 49,7 miliardy. A za letošní první čtvrtletí se deficit státního rozpočtu propadl už na 166 miliard.

Tahle čísla by si žádná vláda nemohla dát za rámeček. Natož vláda, která si do preambule programového prohlášení vepsala větu: „Chceme stát, který nežije na dluh“. A mezi své priority na první místo dala stabilizaci veřejných financí.

Podstatná část voličů nemá s takovým cílem problém. Padesát sedm procent obyvatel téhle země sdílí přesvědčení, že letošní schodek státního rozpočtu, který je plánován na 295 miliard korun, měl být nižší. A pouze čtvrtině by nevadil vyšší schodek, pokud by vláda směrovala peníze „k lidem“.

Tato data vyplývají z průzkumu agentury Kantar TNS, zveřejněného v neděli v České televizi (46. minuta záznamu). „Víc než polovina populace si myslí, že by se schodek měl nějakým způsobem redukovat, zejména hledáním úspor ve státním rozpočtu,“ řekl k sondě v ČT jeden z autorů průzkumu Pavel Ranocha.

Schodek grafČeská televize

Jistě, není jasné, zda zmíněná „většina pro úspory“ by zůstala většinou poté, co by se úspory dotkly jejích teplých míst ve státních službách, jejích příjmů od státu včetně důchodu, dotací pro její firmy, anebo služeb, které jí stát zatím poskytuje bezplatně. Heslo „stát musí šetřit na sobě, ne na lidech“, které koalice Spolu šířila ve volbách, bylo krásně idealistické a pro voliče bezbolestné, nicméně odtržené od reality.

Zmíněnou sondu by však vláda Petra Fialy neměla přehlédnout. Její výsledek by ji měl postrčit k systematickým a rozsáhlým úsporám. Zatím se k nim neodhodlala. Má zpoždění. A hlavní odpovědnost za to nesou občanští demokraté, kteří mají pod palcem ministerstvo financí.

Stát bobtná, zaměstnanců placených státem přibývá, zbůhdarma se dotuje kdeco, nejen energie.

Díra, kterou nikdo nezalátal

Když ruku v ruce s ANO, SPD a komunisty podpořili iniciativu Andreje Babiše, seřízli daně z příjmu, a tak vyvrtali do rozpočtu téměř devadesátimiliardovou díru, občanští demokraté ujišťovali, že ji zalepí. Máme připravený plán a až budeme ve vládě, tak během prvního roku snížíme deficit státního rozpočtu na výdajové straně o sto miliard, slibovali.

Fiala Jurečka
Úřad vlády ČR

Levá přidává, pravá škrtá. Vláda káže střídmost, přitom sama rozhazuje

Kabinet Petra Fialy se na jedné straně chystá škrtit výdaje, na straně druhé zatěžuje rozpočet budoucími výdaji. Sliby „nenecháme nikoho padnout“ a „vykurýrujeme státní finance“ jsou však neslučitelné, píše ve svém dalším komentáři Pavel Jégl.

U vlády jsou už šestnáct měsíců. Mají premiéra, pod palcem klíčový úřad – ministerstvo financí – a jejich vláda přesto seká dluhy dál. Stát bobtná, zaměstnanců placených státem přibývá, zbůhdarma se dotuje kdeco, nejen energie. A stát si půjčuje i na to, aby dotoval rekordní zisky agrobaronů.

Slibovaný úsporný plán jsme dosud neviděli. Pravda, Zbyněk Stanjura patrně za měsíc předloží konsolidační balík, který by měl deficit snížit o 70 miliard. Jenže to už uplyne od nástupu vlády 17 měsíců. Na to, že občanští demokraté „měli plán připraven“, zbývalo ho vytáhnout ze šuplíku a domluvit s koaličními partnery, uplynulo hodně vody.

Co je ale ještě podstatnější: Stanjurův balík nebude obsahovat pouze úspory, potažmo škrty, ale i vyšší příjmy, které do státní poklady dodají vyšší sazby daně z přidané hodnoty.

Pamatujete ujištění „nebudeme zvyšovat daně“, což je „slib, který nehodláme za žádnou cenu porušit“? Ostatně, ještě v lednu Stanjura prohlašoval, že chystané změny DPH budou rozpočtově neutrální. Návrh, který vyšel z financí, však počítá s tím, že v příštím roce nalejí do státního rozpočtu 24 miliard.

Výpadek z daně z příjmů byl v roce 2021 odhadován na 80 miliard. V příštím roce bude nepochybně vyšší.

Potřebujeme balík, ne balíček

Dá se odhadnout, že úspory v konsolidačním balíku (spíš bychom měli psát o balíčku) budou obnášet necelých 50 miliard, což je zhruba polovina částky, kterou se ODS před dvěma lety oháněla. Díru v daňovém kutilství z konce roku 2020 samy o sobě nezalátají.

Jak by se mělo dosáhnout nižšího schodku státního rozpočtu?

Výpadek z daně z příjmů, který narychlo přijatá daňová změna způsobila, byl v roce 2021 odhadován na 80 miliard. V příštím roce bude nepochybně vyšší.

Kromě toho se dá připomenout, že úspory ve výdajích státu, chystané Stanjurou, smažou jen necelou čtvrtinu strukturálního schodku – rozdílu mezi pravidelnými výdaji a pravidelnými příjmy státu.

A to je zoufale málo.

Kam dál? Pavel Jégl na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
51
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

daněkomentářPetr Fialaschodek státního rozpočtustátní rozpočetveřejné financevláda
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo