Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Levá přidává, pravá škrtá. Vláda káže střídmost, přitom sama rozhazuje

Pavel Jégl
Pavel Jégl
14. 3. 2023
 180 312

Kabinet Petra Fialy se na jedné straně chystá škrtit výdaje, na straně druhé zatěžuje rozpočet budoucími výdaji. Sliby „nenecháme nikoho padnout“ a „vykurýrujeme státní finance“ jsou však neslučitelné.

Levá přidává, pravá škrtá. Vláda káže střídmost, přitom sama rozhazuje
Premiér Petr Fiala (vlevo) a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka / Zdroj: Úřad vlády ČR

Vláda připravila nová valorizační schémata důchodů, která mají zpomalit růst penzí. Interní materiál ministerstva práce, který získala Česká televize, navrhuje tři verze kompenzací dopadů inflace na penze. Průměrné důchody by napříště už neměly růst výrazně rychleji než průměrný výdělek. A co je podstatné: úspory z této změny by mohly dosáhnout desítek miliard ročně.

Ministr práce Marian Jurečka se chce na nové verzi valorizací dohodnout s opozicí. Dohodne? Reakce Aleny Schillerové tomu nenasvědčuje. „Absolutně nerozumím, proč vláda začíná s úsporami u důchodců,“ reagovala na návrhy bývalá šéfka financí.

Nerozumí snad Schillerová tvrdým datům? Copak neví, že dnes už každá třetí koruna z vládních výdajů míří do důchodů?

Výdaje státního rozpočtu se přitom už počátkem letošního roku utrhly ze řetězu. Na konci února dosáhl deficit 120 miliard.

Výdaje utržené ze řetězu

Porozumět úpravám valorizace (pokud by jim porozumět chtěla) by Alena Schillerová mohla třeba z četby nejnovější zprávy Národní rozpočtové rady (NRR). Rada ji vydala minulý týden a podotýká v ní, že nerovnováha důchodového systému je „největší problém veřejných financí“.

NRR upozorňuje, že pro jejich stabilizaci je nutné nejen postupně zvyšovat věk odchodu do důchodu a změnit parametry vyměřování důchodu, které v delším časovém úseku poníží penze vůči mzdám, ale také upravit schéma valorizací důchodů.

Výpočet důchoduVěk odchodu do důchodu

Orientační výše starobního důchodu

+

Další kalkulačky

Rada připomíná, že při snížené mimořádné valorizaci penzí dosáhne letos deficit na důchodovém účtu 70 miliard korun. Kdyby ji Ústavní soud zamítl, anebo Sněmovna nepřehlasovala případné veto prezidenta, vystřelil by na 90 miliard. K tomu se dají připočíst vyšší inflační tlaky i vyšší mandatorní výdaje a s nimi spojené vyšší strukturální deficity v příštích letech.

Výdaje státního rozpočtu se přitom už počátkem letošního roku utrhly ze řetězu. Na konci února dosáhl deficit 120 miliard korun. Pravda, tato cifra je částečně zkreslena předfinancováním některých výdajů, to však nic nemění na tom, že je alarmující.

Jak Fiala, tak Jurečka přitom tehdy bohorovně ujišťovali, že na valorizace sahat nebudou.

Úpravy přicházejí pozdě

Dá se tedy vláda za navrhované úpravy valorizací pochválit? Ne, zaslouží si spíš vytahat za uši – za to, že je předloží až letos. Ekonomičtí poradci, které si pořídila – ale i političtí matadoři Mirek Topolánek a Miroslav Kalousek – přitom už loni upozorňovali, že důchodci jsou jedinou skupinou ve společnosti, která si za krize a pádivé inflace polepší, což je nejen nefér, ale také neudržitelné.

Duchodci
Shutterstock

Jak reformovat důchody? Stát by měl najít peníze, ne jen bičovat občany

Zásadním cílem opatření v oblasti penzí by mělo být dostat do důchodového systému víc peněz. Pokud to nemá být na dluh nebo z vyšších daní, nezbývá jiná možnost, než že si lidé budou sami na stáří spořit víc, eventuálně začnou se spořením dřív.

Topolánek a Kalousek loni v červenci ve svém „desateru“ upozorňovali, že k nápravě veřejných rozpočtů je za minutu dvanáct. Jak Fiala, tak Jurečka přitom tehdy bohorovně ujišťovali, že na valorizace sahat nebudou.

K tomu vláda posílala peníze domácnostem (pětitisícovku rodinám s dětmi), plošně dotovala energie a zvyšovala strukturální deficit – nejen trojími valorizacemi za rok, ale i výchovným, tedy pětistovkou měsíčně pro seniorky za vychované dítě.

Teď kabinet osekává valorizace a finance připravují škrty ve výdajích za 70 miliard. Můžeme to pokládat za obrat?

Fialův kabinet však usedl na dvě židle a vše ukazuje na to, že na nich chce sedět dál.

Státní finance poletí s autopilotem

Kdepak. Rozpočtová rada připomíná, že v různé fázi schvalování jsou návrhy na automatické valorizace příspěvků na péči nebo zákonné záruky na průměrné mzdy ve výši 130 procent pro učitele v regionálním školství.

Souhlasíte s návrhy, které mají zpomalit růst penzí?

K tomu můžeme připočíst automat na valorizaci rodičovského příspěvku, protlačovaný Piráty, který má podporu lidovců. A aby se mohly valorizace odrazit od slušného základu, chystají se tyto dvě strany ještě předtím rodičovskou o 20 procent zvýšit. Jak jinak než plošně.

Je snad prozíravé nasazovat rozpočtového autopilota na další výdaje za ekonomických turbulencí, kterými stát prochází? Rozpočtová rada to pokládá za riziko, protože vláda si tak „snižuje řiditelnost veřejných financí a zmenšuje si rozhodovací prostor pro diskreční zásahy“. Jinými slovy, omezuje si schopnost samostatně rozhodovat o výdajích. A to při neočekávaném výkyvu ekonomiky může mít neočekávané dopady.

Fialův kabinet však usedl na dvě židle a vše ukazuje na to, že na nich chce sedět dál. Z jedné káže střídmost a oznamuje úspory, ze druhé sype vypůjčené peníze a sebevědomě hlásá, že nikoho nenechá padnout. Copak ale vláda může zachraňovat všechny, dokonce i ty, kteří zachraňovat nepotřebují?

Kam dál? Pavel Jégl na Finmagu:

Přišla zima a s ní i nový Finmag. Co v něm najdete?

Kam kráčí nakladatelé? Český knižní trh je v dobré kondici. Nulová DPH na knížky ale cenovky na pultech nejspíš nezmění. Co bude s ušetřenými penězi?

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

KNIHY JSOU BYZNYS

• Jak zacloumal knižním trhem nástup komiksu? • Proč si za sebe slavné osobnosti nechávají psát knihy? • Investice do knih se vyplatí, ale pro byznys se to dělat nedá.

BYZNYS JE HRA

• Než úspěšní podnikatelé zestárnou, musí vyřešit, co bude dál. Kdo převezme Pradu? • Hřbitovy mají problém: Velká poptávka nepřináší víc peněz. • Kolik platů stojí byt?

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
-43
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

důchodykomentářpenzePetr Fialastátní rozpočetvalorizace důchodůveřejné financevláda
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo