Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Sliby chyby. Zemanův příklon k Číně se Česku ani za mák nevyplatil

Lukáš Kovanda
Lukáš Kovanda
8. 3. 2023

Za vlády končícího prezidenta Miloše Zemana se schodek obchodu Česka s Čínou víc než zdvojnásobil, Loni byl dokonce historicky rekordní, poprvé přes 500 miliard korun. Většina čínských investic totiž zůstala jen na papíře.

Sliby chyby. Zemanův příklon k Číně se Česku ani za mák nevyplatil
Čínský prezident Si Ťin-pching na pivu s Milošem Zemanem (Praha, 30.3.2016) / Zdroj: Dan Materna / MAFRA / Profimedia

V posledních letech schodek narůstá dramatickým tempem a loni vykázal svoji historicky suverénně nejvyšší úroveň. Loňský schodek českého obchodu s Čínou totiž představuje 545,2 miliardy korun. To je o 25 procent vyšší úroveň než roku 2021.

Jedná se nejvýraznější meziroční nárůst schodku českého obchodu s Čínou od roku 2007, kdy však byl celkový obrat česko-čínského obchodu třikrát nižší než loni. Z nižší základny je přitom snazší dosahovat vyššího procentuálního nárůstu.

Jinými slovy: v uplynulých deseti letech Zemanova mandátu se nepodařilo ani zčásti dostat obchodní vztahy obou zemí do vyváženější polohy. Právě naopak.

Inflace to neokecá

Loňský rekordní schodek českého obchodu s Čínou nelze uspokojivě vysvětlit ani celosvětově rapidně rostoucí inflací. Schodek totiž představuje rozdíl mezi objemem vývozu Česka do Číny a objemem českého dovozu čínského zboží. Navíc, v Číně je inflace výrazně slabší než v Česku. A bylo tomu tak i loni.

Indie je nová Čína
Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Indie je nová Čína. Ekonomická diplomacie Česka nabrala nový směr

Jsme Češi a chceme u vás podnikat. Tak by se dala shrnout nedávná návštěva ministra zahraničí Jana Lipavského v Indii. Na přelomu měsíce se vydal s podnikateli na několikadenní misi, která měla ukázat odhodlání české vlády a diplomacie „odemykat“ českým firmám perspektivní trhy v Indopacifiku.

Schodek tak neplyne z toho, že by čínské zboží mocně zdražilo. Prostě ho Česko dováží množstevně stále víc a víc, přičemž svůj export do Číny není s to udržovat, ani vzdáleně, ve stejném tempu růstu. Je však pravda, že nebýt například problému v tuzemském autoprůmyslu, které pramenily z globálního nedostatku čipů, byl by schodek přece jen o něco nižší.

V úplném roce Zemanova prezidentování, 2014, ovšem činil daný schodek ještě jen 249,5 miliardy korun. Byl tedy ani ne poloviční v porovnání s tím loňským.

Zemanovi se tedy nepodařilo vyvážit obchodní vztahy s Čínou ve prospěch České republiky. Třeba při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, kterou roku 2016 velkoryse hostil, se s čínskou stranou podepisovaly pouze jakési smlouvy o smlouvě budoucí. Nebylo zaručeno, že dojde k jejich naplnění. A ekonomové na to už tehdy upozorňovali.

Složitý trh

Částečně za tím stojí přehnanost slibů končícího prezidenta. Na jeho obranu je ale taky třeba říct, že je za tím i objektivní faktor: sám Peking v uplynulých letech výrazně celosvětově omezil svoji investiční činnost. A to nemohl Zeman před lety tušit.

Počet hlasů:

K řadě čínských akvizic docházelo totiž na dluh, a to posléze Peking omezil.

Za prohlubováním schodku je také politická realita. Čínský trh je specifický, není klasickou tržní ekonomikou. Má tam velké slovo politbyro a na lokálních úrovních jednotliví provinční vládci.

Pokud tedy chcete v Číně uspět v odvětvích, která jsou pro ně zásadní, musíte mít velice dobré politické kontakty. Ideálně až do nejvyšších pater.

Kam dál? Lukáš Kovanda na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
4
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Je členem Národní ekonomické rady vlády. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze. Je členem vědeckého grémia České bankovní... Více

Související témata

ČeskoČínadiplomaciekomentářMiloš Zemanstatistikazahraniční obchod
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo