Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nižší valorizace důchodů a peklo ve Sněmovně. Čeká nás penzijní pohádka

Pavel Jégl
Pavel Jégl
21. 2. 2023
 135 835

Schyluje se k jedné z největších politických bitev tohoto volebního období. Strhne se o valorizaci důchodů.

Nižší valorizace důchodů a peklo ve Sněmovně. Čeká nás penzijní pohádka
Důchody rostou, ale prý až moc. Vláda hledá řešení, jak tomu zabránit (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Vláda předkládá do Sněmovny návrh změny zákona, který důchody v červnové mimořádné valorizaci zvýší jen o 754 korun namísto 1771 korun podle současného valorizačního vzorce. Kabinet tím ušetří 19 miliard.

Pro populistickou opozici to je samo sebou nahrávka na smeč.

„Od prvního června jim vezmou tisíc korun měsíčně u průměrného důchodu proti tomu, co by měli podle valorizačního vzorečku dostat. Pojistka valorizace je v zákoně proto, aby amatérské vlády nesnížily svou nekompetencí seniorům životní úroveň. A ten zákon chtějí teď změnit,“ láteří v rozhovoru pro deník Právo Babiš.

Zdroje jsou. Cifra vskutku sedí. Jenže výdaje na důchody stouply o 58 miliard a další miliardy spolykaly jiné sociální dávky.

Zítra to roztočíme, drahoušku…!

Měli bychom si ale připomenout, že valorizační vzorec, který sčítá míru inflace a polovinu růstu reálných mezd, byl do zákona začleněn také proto, aby populistické vlády odrazoval před nákupem voličů-důchodců. Bývalý premiér se jím nicméně nedal svázat a zvyšoval penze nad rámec valorizace. Tím rostly finanční závazky státu, protože vyšší důchody urychlovaly jejich růst i v dalších letech.

Teď tedy ANO vyrazí do boje „za sociální práva důchodců“. Vlastně už vyrazilo. A nemůže u toho chybět Alena Schillerová. Někdejší ministryně financí na Twitteru upozorňuje, že stát loni získal díky inflaci a vyššímu daňovému inkasu 137 miliard korun.

Klasik by dodal: zdroje jsou. Cifra vskutku sedí. Jenže výdaje na důchody stouply o 58 miliard a další miliardy spolykaly jiné sociální dávky.

Podle Schillerové by patrně všechen vyšší daňový příjem měl směřovat do výplat důchodů a jiných dávek. Znáte snad lepší způsob, jak roztáčet pádivou inflaci?

V souvislosti s důchody se v Česku často mluví o mezigenerační solidaritě. Teď by se ale mohl tento pojem používat i obráceně.

Důchodci přes palubu?

Prosadit návrh na změnu valorizací ve Sněmovně nebude pro vládu snadné, byť koalice v ní má pohodlnou většinu osmi křesel. Poslanci za ANO už dávají najevo, že chystají obstrukce. To, co koalici ve Sněmovně čeká, shrnul Karel Havlíček do slova „peklo“. A vládě vzkázal: „Házíte důchodce přes palubu.“

Důchodová reforma
Shutterstock

Důchody znamenají moc, na reformu zapomeňte

Ministryně práce a sociálních věcí chce ze spravedlivých důchodů udělat chybějící předvolební téma sociální demokracie. Marně tím Jana Maláčová zakrývá fakt, že svou hlavní prioritu, tedy důchodovou reformu, vláda, v níž sedí, nesplnila. Důchody se tak dál lepí jen politicky výhodnými příplatky.

Takové tvrzení může znít až paradoxně, protože důchodci jsou jedinou skupinou, která díky valorizacím dosud inflaci porážela. Porážela také ty, z jejichž daní jsou důchody vypláceny.

Penze rostly rychleji než ceny. Zatímco inflace za loňských rok vyrostla o 15,1 procenta, průměrný důchod po třech valorizacích však vystřelil o 17,1 procenta. Výdělečně činným jedincům se přitom reálný příjem v průměru propadl o devět procent.

V souvislosti s důchody se v Česku často mluví o mezigenerační solidaritě. Teď by se ale mohl tento pojem používat i obráceně. A mezigenerační solidaritu by mohli připomínat zaměstnanci, živnostníci, rodiče samoživitelé…

Důchodci nejsou skupinou, kterou inflace a energetická krize zasáhla nejvíc. Jsou ale mezi nimi senioři, kteří žijí s nízkými důchody...

Valorizace penzí na jedno použití

To vše ale neznamená, že to, co vláda s valorizací důchodů předvádí, je v pořádku. Její návrh je pouhou improvizací, nikoli systémovým řešením. Kabinet jednoduše šlápl na brzdu a zatím neví, kudy se vydat dál.

Důchody
Shutterstock

Monstrum zvané penze. Když ho nezkrotíme, vydáme se řeckou cestou

Tak dlouho si budeme říkat, že zadlužení státu je zatím ještě dobré, až to dobré nebude. Pozor si musíme dát hlavně na velkorysé penzijní systémy. Itálie nebo Řecko by mohly vyprávět, upozorňuje v komentáři Pavel Kohout.

Nynější změna je jednorázová, jenže valorizační vzorec je žádoucí změnit s vyhlídkou na několik let. Zvyšování procentní výměry důchodů rozevírá nůžky mezi důchodci s vyššími a nižšími penzemi. A to není udržitelný stav.

Důchodci nejsou skupinou, kterou inflace a energetická krize zasáhla nejvíc. Jsou ale mezi nimi senioři, kteří žijí s nízkými důchody na hranici chudoby. Zmíněný vládní návrh na to zaplaťpánbůh pamatuje. Důchody podle něj vzrostou o čtyři stovky všem a teprve nad touto částkou se zvýší individuálně o 2,3 procenta.

Do budoucna to však nic nezaručuje, protože tahle valorizace má být jen na jedno použití.

Návrh neřeší ani propastné nerovnosti, které vznikají podle doby odchodu do důchodu a za kterými je vysoká inflace. Ponechává dál možnost valorizovat i předčasné důchody. Kdy budou Jurečka a spol. tohle řešit? Zase někdy příště, v další legislativní nouzi?

Ve Sněmovně se tentokrát bude bivakovat. A patrně do ní přijde i Andrej Babiš. Bude v ní vyprávět budelípovou poháádku...

Ve Sněmovně se bude bivakovat

Opoziční kritika je oprávněná i v tom, že vláda s žádnou mimořádnou valorizací v rozpočtu nepočítala a návrh předkládá na poslední chvíli. A chce ho projednat zrychleně.

Má stát brzdit růst důchodů?

Dalo se přece už na podzim předpokládat, a to s pravděpodobností hraničící s jistotou, že meziměsíční inflace v lednu se zrušením úsporného tarifu vyletí nahoru. Kabinet, který má kvalifikované predikce z první ruky, by se proto neměl tvářit překvapeně a reagovat pět minut po dvanácté. Valorizace penzí se měla řešit mnohem dřív a komplexněji.

Vymyslí ale party kolem Babiše a Okamury něco lepšího? Ne, budou Sněmovnu blokovat, ačkoli jim musí být jasné, že současný stav důchodů a státních financí není udržitelný.

Ve Sněmovně se tentokrát bude bivakovat. A patrně do ní přijde i Andrej Babiš. Bude tam vyprávět budelípovou pohádku o tom, jak důchody zvýšit a důchodový věk snížit, anebo aspoň udržet. Tak si ji nenechte ujít.

Kam dál? Pavel Jégl na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
-176
+

Sdílejte

Diskutujte (22)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

důchodová reformadůchodykomentářpenízepenzevalorizace důchodůvláda
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo