Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Proč bohatí bohatnou a chudí chudnou? Čapí hnízdo to jasně ukázalo

Pavel Jégl
Pavel Jégl
10. 1. 2023
 20 611

Z Čapího hnízda si můžeme odnést poučení, že dotace mohou sloužit k přerozdělování bohatství od chudých k bohatým. A to bez ohledu na výrok soudce.

Proč bohatí bohatnou a chudí chudnou? Čapí hnízdo to jasně ukázalo
Čapí hnízdo nepochybně nebylo jediným případem, kdy se podporoval projekt firmy, která by se obešla i bez dotací. (ilustrační foto) / Zdroj: Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0, Richenza

Soudce Jan Šott zprostil (nepravomocně) Andreje Babiše a jeho poradkyni Janu Nagyovou obžaloby z dotačního podvodu v kauze dotace na Čapí hnízdo. Patří se tedy na celý případ zapomenout?

Kdepak, měl by nám připomínat, že dotace jsou prostředím stvořeným pro nejrůznější lumpárny a triky a že z veřejných peněz mnohdy pomáháme těm, kteří pomoc nepotřebují.

Našinec se může ptát, na kolik honosných hotýlků už přispěl. A také na to, kolik podpořil úplně nesmyslných projektů.

Čapák, rozhledny a dotovaní úředníci

Peníze, které původně získal projekt Farmy Čapí hnízdo a které poté Babišův holding pod tlakem vrátil, měly pomoci rozvoji českého venkova. Pomohl mu ale luxusní resort? A dává snad smysl, že obyvatelé Evropské unie, včetně Čechů, měli platit v daních stavbu luxusního resortu, který nakonec shrábl miliardář?

Křišťálová koule
Shutterstock

Křišťálová koule 2023: první prezidentka, nové vakcíny, E.T. nepřiletí

Také v příštím roce budeme topit a svítit. Válka na Ukrajině však neskončí a drahé energie ani vysoká inflace neodezní. A dostaneme historicky první prezidentku, předpovídá hlavní komentátor Finmag.cz Pavel Jégl.

Finta s Čapím hnízdem, a to bez ohledu na rozsudek, naznačuje, že dotace mohou sloužit jako metoda přerozdělování bohatství od chudých směrem k bohatým.

Putování Čapího hnízda ven z Babišova holdingu do firmičky jeho dvou dětí a bratra jeho manželky, ukrytých za anonymními akciemi, a zase zpátky do holdingu, naznačilo, jak snadno (a legálně!) mohou končit veřejné peníze vyhrazené pro malý a začínající byznys u vypasených korporátů.

Čapí hnízdo nepochybně nebylo jediným případem, kdy se podporoval projekt firmy, která by se obešla i bez dotací. Našinec se může ptát, na kolik obdobných honosných hotýlků, anebo golfových hřišť už přispěl. A také na to, kolik podpořil úplně nesmyslných projektů.

Za jejich symbol se dá označit šest rozhleden postavených na Uherskobrodsku. Stály 3,3 milionu korun, z toho 2,3 milionu přispěla Evropské unie. Stavby jsou nízké a kromě toho nestojí na vyvýšených místech, takže z nich houbelec vidíte.

Ve Španělsku na sebe upozornili koumáci, kteří do sítě připojili dieselagregát, aby dotovanou „solární“ elektřinu mohli prodávat i v noci.

Ústí i Španělsko

Připomenout se patří také dotační úředníky, kteří byrokratickou agendu spravují a mnohé nesmysly schvalují. Jsou vypláceni z daní – a nejen z těch našich. A jsou také dotováni z Bruselu.

Andrej Babiš
Hnutí ANO

Erár snese všechno, i „urputné hovado“ na Hradě. Jaké šance má teď Babiš?

Pomáhá lidem, proto Babiš. Tenhle slogan, s kterým majitel a sponzor hnutí ANO vyráží do prezidentských voleb, může být přitažlivý. Zejména pro ty, kteří si neuvědomují, že jim jako premiér pomáhal z jejich peněz. Proto Andreje Babiše nemůžeme předem odepisovat.

Dotace na platy a provoz dostal například regionální úřad pro přidělování dotací v Ústí nad Labem. A pobíral je i v době, kdy kvůli machinacím s jejich přidělováním byly evropské dotace pro region pozastaveny.

Nesmyslné dotace samosebou nejsou jen českým folklórem. Ve Španělsku na sebe třeba upozornili koumáci, kteří do sítě připojili dieselagregát, aby dotovanou „solární“ elektřinu mohli prodávat i v noci.

Skupina poslanců Evropského parlamentu zase prosadila dotace na výzkum léčby hospodářských zvířat pomocí homeopatik – metodou, která za léčivé pokládá roztoky s koncentrací míň než molekula účinné látky na hmotu v pozorovatelném vesmíru.

Evropě se říká starý kontinent. Tahle přezdívka jí padne jako ulitá. Zaostává technologicky a digitálně.

Dotace matkou pokroku?

Žijeme v Evropě – v oblasti, kde se dotuje ostošest. Patrně i proto, že se někomu vrazila do hlavy scestná představa, že dotace jsou zárukou pokroku. Nedostali jsme se ale už do situace, kdy nás evropské dotace brzdí?

Jsou podle vás dotace zárukou pokroku?

Evropě – té pevninské – se říká starý kontinent. Tahle přezdívka jí padne jako ulitá. Zaostává technologicky a digitálně. Je oblastí s nízkou mírou inovací.

Při pohledu na rozsah evropských dotačních programů se vtírá otázka, zda to není způsobeno i tím, že mnozí manažeři víc než o inovacích přemýšlejí o tom, jak na své projekty získat dotační peníze. Pro některé firmy to může být způsob, jak si zajistit místo na trhu.

Mimo diskusi je pak to, že dotace vytvářejí prostředí, ve kterém se daří korupci, podvodům i nejrůznějším trikům. V době podání žádosti o dotaci pro Čapí hnízdo bylo možné v Česku přidělovat dotace z regionálních operačních programů firmám, jejichž vlastníci zůstávali ukryti za anonymními akciemi.

Skupina Good Governance zjistila, že v letech 2007 a 2013 získalo dotace z těchto programů 123 anonymních žadatelů, u kterých bylo stěží možné zjistit, zda patří do kategorie malých nebo středních podniků. A jejich možné propojení s velkými firmami ani nikdo nezkoumal.

V roce 2014 zákon anonymní akcie zapověděl. Společnosti s ručením omezeným ale začaly vydávat kmenové listy, které dokážou dál držet skutečného vlastníka společnosti v anonymitě.

Počítejme proto s tím, že některé peníze utracené v dotacích zmizí v kapsách miliardářů nebo vykutálených šíbrů.

Teď už vše křišťálově čisté?

Nynější vláda v programovém prohlášení ujišťuje, že prosadí „pravidla transparentního doložení skutečných majitelů společností, které čerpají dotace“, i důslednou „kontrolu propojení firem čerpajících dotace“.

Takže budou dotace konečně křišťálově čisté? Takové ujištění jsme už slyšeli mnohokrát.

Počítejme proto s tím, že některé peníze utracené v dotacích zmizí v kapsách miliardářů nebo vykutálených šíbrů.

A nebuďme překvapeni, za jaké hlouposti se veřejné peníze rozhazují.

Kam dál? Pavel Jégl na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
70
+

Sdílejte

Diskutujte (6)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

Andrej BabišdotaceEvropská uniekomentářpodvodsoudy
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo