Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Tři minus pro Fialu. Vládní tahy v prvním roce zbytečně zatíží veřejné finance

Lukáš Kovanda
Lukáš Kovanda
20. 12. 2022
 9 650

Vláda Petra Fialy se v prvním roce nechala zbytečně zahnat do defenzivy. Chybné bylo hlavně její rozhodnutí rezignovat na adresnou pomoc. Na mezinárodní scéně naopak zabodovala.

Tři minus pro Fialu. Vládní tahy v prvním roce zbytečně zatíží veřejné finance
Premiér Petr Fiala (ODS) / Zdroj: Úřad vlády ČR

Kabinet Petra Fialy (ODS) v prvním roce své vlády, který uplynul o posledním víkendu, čelil nečekaně složitým okolnostem, které však aspoň z ekonomického hlediska nelze srovnávat s těmi z covidového roku 2020. Tehdy se ekonomika hluboce propadla, nejvíc v historii České republiky, zatímco letos poroste. Proto i přes složité okolnosti kabinet měl a mohl naplňovat víc slibů ze svého programového prohlášení.

Na domácí půdě se vláda nechala až příliš zahnat do defenzivy mimořádnými okolnostmi v podobě ekonomických, zejména inflačních, dopadů války na Ukrajině a energetické krize.

Zbyněk Stanjura
Vláda ČR

Za vyšší daně dostanete od státu míň. Léčba financí zabolí

Ministr financí Zbyněk Stanjura začíná nalévat čistého vína. Kapku po kapce dává najevo, že v budoucnu od státu získáte míň, a přitom zaplatíte víc. Vládní plány hodnotí hlavní komentátor Finmag.cz Pavel Jégl.

Rezignovala na adresnou pomoc potřebným. Místo ní uskutečňovala zbytečně nákladnou pomoc plošnou, která nemístně zatíží veřejné finance a potřebné nakonec podpoří míň, než mohla, protože peníze zbytečně půjdou bohatým a dobře finančně situovaným lidem.

Zároveň zatím stále není zřejmé, jak chce vláda ozdravovat veřejné finance, jak slibovala.

Pasivitu ve snaze ozdravit veřejné finance nelze stále jen svalovat na válku na Ukrajině nebo nutnost vypořádat se s energetickou drahotou. Mimořádná daň a mimořádné odvody jsou také mnohem rozsáhlejší, než měly být.

Zhruba od září je vláda sice aktivnější právě i na domácí půdě, ale to se děje zřejmě až pod tlakem okolností.

Plusové body za pomoc Ukrajině

Fialův kabinet na druhou stranu zabodoval organizací předsednictví EU. Zároveň upevnil reputaci Česka na mezinárodní scéně, stejně jako ji upevnila rozhodná pomoc a podpora Ukrajině.

Počet hlasů:

Když to shrneme: pozitivně lze hodnotit vládní aktivitu až proaktivitu na mezinárodní scéně, zejména ve vztahu k Ukrajině, negativně pak pasivitu na scéně domácí.

Zhruba od září je Fialův kabinet sice aktivnější právě i na domácí půdě, ale to se děje zřejmě až pod tlakem okolností, například masivní sedmdesátitisícové demonstrace v Praze na Václavském náměstí z počátku září.

Celkově si tak vláda zasluhuje – jako při hodnocení ve škole – známku 3-.

Kam dál? Komentáře na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
7
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Je členem Národní ekonomické rady vlády. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze. Je členem vědeckého grémia České bankovní... Více

Související témata

komentářmezinárodní vztahyPetr Fialaveřejné financevláda
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo