Dobrá zpráva pro českou ekonomiku. I nezištná pomoc Ukrajině se nám vyplatí

Ondřej Stratilík
Ondřej Stratilík
8. 12. 2022
 49 519

Z ruské agrese proti Ukrajině se stává nejen obrovská možnost pro tuzemské zbrojní firmy, ale konečně i pro samotnou českou armádu a naši obranyschopnost. Pomoc napadanému státu se nám vyplatí.

Dobrá zpráva pro českou ekonomiku. I nezištná pomoc Ukrajině se nám vyplatí
Česko začalo pomáhat s výcvikem ukrajinských vojáků. Do budoucna se nám to vyplatí. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

O Vánocích to bude už deset měsíců, co šéf Kremlu Vladimir Putin bezdůvodně napadl Ukrajinu a jeho demoralizovaná, nevytrénovaná a špatně vybavená vojska začala západního souseda sadisticky drancovat. Aby Kyjev dokázal agresory porazit a zatlačit zpátky, potřebuje nejen techniku, ale především dobře organizované a zkušené vojsko s kvalitními specialisty.

Co se týče zbraní a techniky, je Česká republika spolehlivým spojencem a štědrým dárcem. Teď se navíc přidala k dalším zemím, které trénují ukrajinské jednotky na vlastním území.

Možná až několik tisícovek Ukrajinců, kteří by měli v následujících měsících v českých vojenských újezdech projít výcvikem, je především jasným symbolem do budoucna. Nejde totiž jen o to, že je tu budou drilovat a trénovat zkušení čeští instruktoři s velkými zkušenostmi z operací Severoatlantické aliance.

Naopak i sami Ukrajinci předají českým vojákům důležité know-how o tom, jací jsou vlastně Rusové bojovníci a jak se jako protivníci chovají v kritických situacích.

Co se týče České republiky, celkový účet za výcvik pěti rotací ukrajinských vojáků by měl vyjít na necelou miliardu korun.

Vzkaz do Kremlu

Realita je totiž jasná. Hlavním ohrožením pro bezpečnost a normální život v Evropě představuje a v nejbližších letech představovat bude aktuální drastická politika Kremlu. A výcvik ukrajinských vojáků na území států, na něž si Putin a jím řízená propaganda dělá chutě, je jasným signálem, že stejně jako Ukrajina chtějí případným útokům Moskvy vzdorovat i další země. A že dodávkami zbraní ze skladů to nekončí.

Co se týče České republiky, celkový účet za výcvik pěti rotací ukrajinských vojáků by měl vyjít na necelou miliardu korun. Podílet by se na něm mělo několik desítek českých instruktorů. Jak už ministerstvo obrany uvedlo dříve, část peněz by nakonec měla refundovat Evropská unie.

Nicméně právě zahájený výcvik Ukrajinců na Libavé má samozřejmě i další kontext. Zatímco se Rusko na úrovni vnitřní politiky soustředí jen na to, aby své obyvatele přesvědčilo, že jím řízený masakr na Ukrajině je pro obyčejné Rusy prospěšný a ti se zase diví, proč v zemi začaly vybuchovat vojenské cíle a proč nefunguje obrana země, Kyjev je o mnoho kroků napřed. Připravuje už scénáře toho, jak bude probíhat poválečná obnova Ukrajiny.

Už nyní je zjevné, že český průmysl bude při obnově zničené země dost důležitým hráčem.

Nákladná obnova

Vzhledem k tomu, jak Putinova armáda systematicky ničí a devastuje Ukrajinu, je zřejmé, že rekonstrukce země bude extrémně nákladná.

Výcvik ukrajinských vojáků v Česku

Výcvik ukrajinských vojáků vychází z bilaterální dohody vlády ČR a Ukrajiny, ale výhledově bude převeden pod asistenční misi EU. Podle schváleného mandátu se bude jednat o pět rotací, z nichž na každé může být až 800 ukrajinských vojáků.

„Výcvik ukrajinských vojáků je další cesta, jak pomoci Ukrajincům v boji s ruskými agresory. Při našem jednání v Kyjevě byla ze strany Ukrajinské delegace značná poptávka po výcviku zdravotníků, chemiků, ženistů a také mechanizovaného praporu. Jsem ráda, že můžeme vyjít Ukrajincům vstříc a předat jim naše cenné zkušenosti,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová.

Konkrétně se bude jednat až o 700 příslušníků mechanizovaného praporu a 40 osob jednotek zabezpečení, 30 specialistů zdravotnických odborností, 10 specialistů chemického vojska a 20 specialistů ženijního vojska. Zbylé čtyři výcvikové cykly ve stejném složení se plánují na příští rok. Náklady na výcvik ukrajinských vojáků v ČR jsou odhadovány na 975 milionů korun, z toho letos 195 a příští rok 780 milionů korun. Tyto prostředky budou hrazeny z kapitoly ministerstva obrany, nicméně náklady na výcvik budou po převedení výcviku pod asistenční misi EU částečně refundovány prostřednictvím finančních nástrojů EU.

Zdroj: Ministerstvo obrany ČR

Už na přelomu letošního jara a léta se mluvilo celkově o 750 miliardách dolarů (17,3 bilionu korun). Nicméně s dalšími a dalšími útoky ruských raket na civilní ukrajinskou infrastrukturu je zjevné, že finální suma bude daleko větší a obnova země komplikovanější a komplexnější.

Jak navíc nedávno uvedla Světová banka, v krátkém časovém horizontu bude třeba provést záchranné projekty za 105 miliard dolarů (2,42 bilionu korun). Za tyhle peníze se má obnovit především sociální infrastruktura, jako jsou nemocnice, školy, železniční tratě a zařízení nutná k výrobě a distribuci energií.

Firmy, jež se k těmto záchranným projektům dostanou, se tak mohou těšit na velké a dlouhé zakázky. A už nyní je zjevné, že český průmysl bude při obnově zničené země dost důležitým hráčem. Především díky tomu, jak silným partnerem pro Ukrajinu a její obranu nyní Praha je.

Výcvik ukrajinských vojáků je tak dalším dílkem v téhle konstelaci. Samotní zbrojní výrobci to už pociťují několik měsíců, kdy se jim díky dodávkám techniky a munice na Ukrajinu rapidně zvyšují tržby. Řada firem mluví o tom, že růst bude oproti dřívějším plánům dokonce několikanásobný.

Z Česka bylo loni vyvezeno na Ukrajinu zboží za 29,2 miliardy. A tahle suma by se při poválečné obnově země mohla rapidně zvýšit.

Pomoc se nám vyplatí

I když byly slyšet hlasy, jež brojily proti výcviku Ukrajinců na českém území, pomoc je naprosto logická.

Mělo by se Česko podílet na výcviku Ukrajinců?

Jednak proto, že je to to nejmenší, co můžeme pro obranu Evropy před středověkými choutkami Ruska udělat. A také proto, že to do budoucna pomůže české ekonomice.

Stále užší česko-ukrajinské partnerství by se totiž mohlo podepsat na vylepšení vzájemné obchodní výměny. Jak uvádí Český statistický úřad, dovoz zboží z Ukrajiny v roce 2021 dosáhl rekordních 40,4 miliardy Kč. Téměř polovina z této sumy připadá na rudy.

Naopak z Česka bylo loni vyvezeno na Ukrajinu zboží v hodnotě 29,2 miliardy korun. A tahle suma by se při poválečné obnově země mohla rapidně zvýšit.

Autor je členem redakce Reportérů ČT

Kam dál? Ondřej Stratilík na Finmagu:

Ohodnoťte článek

-
30
+

Sdílejte

Diskutujte (27)

Vstoupit do diskuze
Ondřej Stratilík

Ondřej Stratilík

Vystudoval žurnalistiku a následně i mediální studia na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Člen redakce Reportérů ČT a externí dopisovatel magazínu Jane's Defence Weekly pro oblast střední... Více

Související témata

armádakomentářUkrajinaválkazahraniční obchodzbrojní průmysl

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo