Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Vzhůru do předčasného důchodu. Systém penzí hoří a vláda dál přikládá

Pavel Jégl
Pavel Jégl
8. 11. 2022
 356 079

Naplňuje se proroctví Andreje Babiše, který před dvěma lety zvěstoval, že bude možné snížit věk, v němž se odchází do důchodu, protože bude „ještě líp“. Jenže jen z poloviny. Češi míří do důchodu dřív, a přitom je hůř.

Vzhůru do předčasného důchodu. Systém penzí hoří a vláda dál přikládá
Premiér Petr Fiala (vlevo) a ministr školství Marian Jurečka. / Zdroj: Úřad vlády ČR

Nejvýraznější změnou v důchodech od listopadu 89 bylo zavedení vzorce, podle kterého se plynule prodlužuje věk odchodu do starobního důchodu. Prosadila ho v roce 2011 koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. U mužů se každoročně posouvá o dva měsíce a u žen o čtyři.

Podle tohoto schématu by měly dnes narozené děti odcházet do penze po sedmdesátce. Vláda sociálních demokratů a ANO však v roce 2018 stanovila pro důchodový věk maximální hranici 65 let. Co víc, Andrej Babiš o dva roky později hlásal, že věk pro odchod do důchodu jeho vláda dokonce sníží, protože bude ještě líp. Naštěstí k další devastaci státních financí nedostal příležitost.

Zaúřadovala však inflace, která odhalila slabé místo schématu, podle něhož se valorizují penze. A tak se reálný důchodový věk v Česku nejspíš sníží, byť jen přechodně.

Ve chvíli, kdy data ukazovala, že systém začíná hořet, měla se některému z úředníků na stole rozsvítit červená kontrolka.

Levá ruka neví, co dělá pravá

Ministerstvo práce a sociálních věcí ve druhé polovině října zvěstovalo, že předčasná penze vychází letos líp než řádný důchod pro příští rok, a to až o tisíce korun. Rozdíl 16 procentních bodů mezi součtem třech valorizací a vyměřovacím základem, který je pro výši penze určující, výrazně převýšil penalizaci za odchod do předčasného důchodu, která může dosáhnout nejvýš osmi procent.

Sociálky jsou teď zavaleny žádostmi o předčasný důchod, a tak se ani mnozí z těch, kteří odcházejí do „řádného“ důchodu, nedočkají včas jejího vyměření a výplaty.

Výpočet odchodu do důchodu

+

Další kalkulačky

Je přitom pozoruhodné, jak na tento vývoj reagoval ministr Marian Jurečka a jeho podřízení.

Ve chvíli, kdy data ukazovala, že systém začíná hořet, měla se některému z úředníků na stole rozsvítit červená kontrolka. Ministr měl dostat zprávu a do vlády předložit legislativu, která by požár rychle (v režimu legislativní nouze) uhasila.

Jenže šéf ministerstva a jeho lidé namísto hašení přikládali do ohně polínka. Sám Jurečka populaci v předdůchodovém věku upozorňoval, jak je předčasná penze výhodná.  A to krátce poté, co přiznal, že v budoucnu bude nutné zrušit věkový strop pro odchod na penzi, jinak důchodový systém neufinancujeme.

Nenastane snad jednou situace, kdy mezi důchodci budou ti předčasní ve většině?

Cosi shnilého v systému

Stav, kdy předčasní důchodci dostanou „inflační bonus“ a (kromě těch, kteří požádají o předčasný důchod bez výplaty) přestanou odvádět daně i pojistné, tento neufinancovatelný stav jen přiblíží. Způsobí další výpadek příjmů státního rozpočtu i důchodového účtu.

Duchod penze
Shutterstock

Do penze později? Růst důchodového věku očima expertů

Zákon teď uvádí, že Češi do starobního důchodu budou chodit nejpozději v 65 letech. Marian Jurečka říká, že to není udržitelné, že na to Česko nebude mít. Co na to jeho poradci nebo zástupkyně seniorů? Zeptali jsme se expertů.

Fakt, že s odchody do důchodu není něco v pořádku, přitom signalizují data České správy sociálního zabezpečení už mnoho let. Mimo jiné z nich vyplývá, že v září 2001 bylo evidováno 167 919 penzistů s předčasným důchodem, letos ve stejném měsíci už 676 441, tedy čtyřikrát víc.

A zatímco na počátku milénia tvořili „předčasní důchodci“ devět procent všech starobních důchodců, v září 2022 jich bylo víc než 28 procent.

Po letošním úprku do předčasných důchodů se dá očekávat, že jejich podíl překročí třicetiprocentní hranici. Nenastane snad jednou situace, kdy mezi důchodci budou ti předčasní ve většině?

A jak k tomu přijdou ti, kteří půjdou do důchodu za několik let a budou ho mít nižší, byť pracovali déle a přispívali na vyšší penzi předčasným důchodcům?

Ti, kteří mají našetřeno, mohou jednoduše odejít do předdůchodu. Ale za své.

Jak snížit motivaci pro předčasný důchod

Je zjevné, že předčasný důchod měl být už dávno výrazněji penalizován.

Uvažujete o předčasném odchodu do důchodu?

Většina lidí do něj zjevně neodchází z vážných zdravotních důvodů – pro ně by měl být určen invalidní důchod. A ti, kteří mají našetřeno, mohou jednoduše odejít do předdůchodu. Ale za své – za to, co mají nastřádáno v doplňkovém penzijním spoření.  

Snížit motivaci pro odchod do důchodu doporučuje také NERV. Komě toho upozorňuje, že do valorizací penzí by se měl promítat nejen růst reálných mezd, ale i jejich pokles, což současný systém nepřipouští. Systém totiž zjevně počítal s tím, že bude líp. Napořád.

Nejvyšší čas, abychom téhle pohádce odrostli.

Kam dál? Pavel Jégl na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
-72
+

Sdílejte

Diskutujte (9)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

důchodykomentářMarian Jurečkapenzepenzijní systémvláda
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo