Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Erár snese všechno, i „urputné hovado“ na Hradě. Jaké šance má teď Babiš?

Pavel Jégl
Pavel Jégl
1. 11. 2022
 13 818

Pomáhá lidem, proto Babiš. Tenhle slogan, s kterým majitel a sponzor hnutí ANO vyráží do prezidentských voleb, může být přitažlivý. Zejména pro ty, kteří si neuvědomují, že jim jako premiér pomáhal z jejich peněz. Proto Andreje Babiše nemůžeme předem odepisovat.

Erár snese všechno, i „urputné hovado“ na Hradě. Jaké šance má teď Babiš?
Andrej Babiš oznámil kandidaturu na prezidenta. S pravidly volební kampaně si hlavu moc nelámal. / Zdroj: Hnutí ANO

Je to venku, Andrej Babiš kandiduje na Hrad. Nominoval sám sebe a své rozhodnutí si nechal demokraticky potvrdit svou stafáží – předsednictvem ANO.

Je téměř jisté, že Babiš postoupí do druhého kola prezidentských voleb. Může ho i vyhrát. Ve finále však jeho šance nejsou vysoké.

Pravda, stojí za ním sešikované řady stoupenců, vesměs seniorů. Jenže ve druhém kole voleb se hlasuje nejen pro určitého kandidáta, ale také proti němu. A tábor těch, kteří stojí proti Babišovi, je početnější než houfy jeho skalních voličů.

Vše nasvědčuje tomu, že Babiš do druhého kola vstoupí jako outsider. Což ovšem neznamená, že by se měl předem odpisovat.

Outsider pro druhé kolo

Rozložení preferencí ilustruje sonda Medianu. Ukazuje, že Babiš by prohrál nejen s Petrem Pavlem nebo Danuší Nerudovou, ale třeba i s Josefem Středulou nebo Markem Hilšerem.

Že by Babišovi pomohla mobilizace voličů a jejich masivní účast? Čím dál svízelnější ekonomická situace mu může přihrát kupu hlasů. A volební heslo jeho kampaně „Pomáhá lidem, proto Babiš“ zní svůdně – aspoň těm, kteří si neuvědomují, že jim jako premiér pomáhal z jejich peněz.

Senátní volby ovšem ukázaly, že mobilizace se může obrátit i proti Babišovi. K volebním urnám v Jihlavě, místě prestižního duelu Miloš Vystrčil versus Jana Nagyová, přišli v hojném počtu nejen Babišovi stoupenci, ale také ti, kteří chtěli zabránit úspěchu Babišovy kandidátky.

Vše zkrátka nasvědčuje tomu, že Babiš do druhého kola vstoupí jako outsider. Což ovšem neznamená, že by se měl předem odpisovat.

Vždyť ani Miloš Zeman nebyl na počátku prezidentských voleb v letech 2013 a 2018 favoritem. Petr Pavel se už sice tváří a mluví jako vrchní velitel, ale vzpomeňte si na to, jak dopadli favorizovaní Jan Fischer a Jiří Drahoš.

Dá se předpokládat, že podstatnou část nákladů Babiš odkloní na obecní a senátorské volby. Počin hodný Chytré horákyně.

Odkloněné náklady

Babiš je „urputné hovado“, jak o sobě sám říká. Stojí za ním špičkový maketingový tým. Zároveň je schopen využívat estébácké metody, což dokazoval už jako ministr financí. A kdoví, co obsahuje jeho složka na generála. O tom, jak moc si jeho protivník jako důstojník armády zadal s komunismem, toho zatím víme pramálo.

Josef Středula
ČMKOS

Cesta k nedotknutelnosti a lukrativní byznys. Temná stránka odborů

Jak snadno rozjet velmi výhodný byznys? Založte si odbory. Budete dostávat dotace a pomůžete si i při placení daní. V Česku navíc evidentně nevadí ani netransparentní hospodaření, jak ukazuje příklad Českomoravské konfederace odborových svazů.

S tím, jak odkládal své oznámení o kandidatuře, přitom Babiš nic neprováhal. Pozdní oznámení kandidatury není jeho hendikepem. Nepotřeboval spěchat. Všichni ho znají, nemusel se představovat. I tak na sebe strhával pozornost, a to nejen svými výjezdy v karavanu, ale i tím, že všechny držel v nejistotě, zda bude kandidovat. Byl to promyšlený tah.

Kromě toho, oddálením přihlášky do voleb blízko k nejzazšímu datu (tím je 8. listopad, kdy musí kandidát předložit podpisy nejméně deseti senátorů, dvaceti poslanců nebo 50 tisíc voličů), se Babiš snáz vejde do finančních limitů prezidentské kampaně (pro první kolo 40 milionů, pro druhé deset milionů korun). Nejspíš nebude vykazovat platbu za karavan ani mnohé z výdajů na turné po krajích, které absolvoval do konce října.

Když Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran oznámil, že do limitu započítá kampaň kandidátů i z doby, která předcházela jejich formálnímu vstupu do voleb, Babišův tým změnil polep karavanu. Heslo „Za Babiše bylo líp“ se změnilo na „Volte naše. Ať je zase líp. Komunální volby.“ Dá se proto předpokládat, že podstatnou část nákladů Babiš odkloní na obecní a senátorské volby. Počin hodný Chytré horákyně.

Pětikoalici by prezident Babiš nepochybně házel klacky pod nohy, kdykoli by k tomu měl příležitost.

Tři mouchy jednou ranou

Jméno příštího prezidenta bychom měli znát koncem ledna. Pro Babiše se rýsují dva scénáře:

  1. Postoupí do druhého kola. V něm prohraje.

V takovém případě, který je (naštěstí) pravděpodobnější, spustí litanii o spiknutí polistopadového kartelu.

Přes pohru si však upevní pozici opozičního vůdce. Bude se snažit vyvolat předčasné sněmovní volby, případně se pomstít v těch řádných. Prezidentská kampaň se pro Babiše stane pouhou kapitolou v kampani k volbám sněmovním.

  1. Druhé kolo vyhraje a nastoupí na Hrad.

V tomhle případě zabije Babiš hned tři mouchy jednou ranou. Získá beztrestnost, tím pádem se vyvlíkne z obžaloby za dotační podvod v kauze Čapí hnízdo. Prezident může být stíhán jenom za velezradu, nebo pro hrubé porušení Ústavy, ne však za nějaký „Čapák“.

Budete volit Babiše v prezidentských volbách?

Kromě toho se Babiš zbaví komplikací se svým byznysem. Prezident nepatří mezi veřejné funkcionáře, na které se vztahuje zákon o střetu zájmů.

Prezidentství by Babišovi mohlo zajistit i politické přežití, protože jeho vyhlídky na další premiérský termín mu může překazit požadavek čistého lustračního osvědčení pro členy vlády, který se chystá prosadit současný kabinet.

Pětikoalici by prezident Babiš nepochybně házel klacky pod nohy, kdykoli by k tomu měl příležitost. Nakonec by se mohl dočkat vítězství ANO ve sněmovních volbách, jmenovat svého „loutkového premiéra“ a řídit kabinet „budelípu“, nezřízeného populismu a bezuzdného utrácení z Hradu. A to vše pod vlajkou Pravda vítězí.

Není teď tohle Babišův nejoblíbenější sen?

Kam dál? Pavel Jégl na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
10
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

Andrej Babiškomentářprezidentprezidentské volbyvolbyvolební kampaň
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo