Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Fialova vláda má další problém. Proč důl Turów dál okrádá Česko o vodu?

Petr Fischer
Petr Fischer
27. 10. 2022
 32 923

Spor o těžbu v příhraničním polském dole Turów se vrací vládě jako bumerang. Voda na české straně dál mizí ze studní, a místní si stěžují u Evropské komise. Proč, když česko-polská smlouva měla všechny problémy vyřešit? Možná proto, že to byla víc smlouva mezi dvěma spřátelenými stranami. A bohužel to vypadá, že v Česku dostaly stranické zájmy přednost před ochranou občanů.

Fialova vláda má další problém. Proč důl Turów dál okrádá Česko o vodu?
Překvapivě rychlá dohoda mezi Českem a Polskem ve sporu o důl Turów se vládě vrací jako bumerang (ilustrační foto) / Zdroj: Michael von Aichberger / Shutterstock.com

Volání lidí zasažených úbytkem vody kvůli ekologicky ničivé těžbě v polském dole Turów připomíná proslulé volání žíznivých na poušti. Tou pouští je české politické prostředí, které v posledním roce dělá všechno proto, aby žíznivé nebylo slyšet.

A když už se ozvou, stačí říct, že se jedná o ekologické aktivisty, případně o notorické nespokojence ze Sousedského spojku Uhelná, kteří nechápou složité peripetie mezinárodní politiky a už vůbec nerozumí dohodnutým doložkám o kontrole stavu dolu a vodního hospodářství kolem.

Poláci zachránili zisky a tisíce pracovních míst pravděpodobně na mnohem déle. PGE totiž očekává, že dostane další povolení k těžbě...

Hlavně ať je klid

smlouva, na jejímž základě Česko ve věci Turowa stáhlo žalobu na polskou vládu u Evropského soudní dvora, vyvolávala pochybnosti. Dodatek smlouvy, konstruující kontrolní mechanismy dodržování vodního režimu při těžbě, byl příliš otevřený a liberální a vytvářel jen malý tlak na firmu, která dlouhodobě poškozuje vodní zásobování v celé pohraniční krajině.

Důl Turów
Shutterstock

Polsko hraje o hodně. Spor o důl v Turowě je víc než politika

Polská média mluví o největší diplomatické přestřelce mezi Českem a Polskem od pádu železné opony. Ve sporu o zastavení těžby v Turowě jde ale o víc než politiku. Česko hraje o vodu, zatímco Polsko o energetickou bezpečnost. Kdo tuhle bitvu vyhraje, může ale ukázat právě i diplomatické vyjednávání obou zemí, analyzoval spor Polska a Česka pro Finmag.cz specialista na Polsko Jan Škvrňák.

Mediálně se problém vyřešil tím, že dobré vztahy s Polskem jsou důležitější než technické detaily, což musí každý pochopit (pokud bydlí daleko od místa, chápe se to snadno), Závazky Poláci převzali, navíc Česko dostalo 45 milionů eur, tedy něco přes miliardu korun, která zůstane v záloze na pomoc zasaženého regionu.

K čemu smlouva opravdu sloužila, je vidět právě teď. Mizí-li voda ze studní, nemohou se občané obracet prakticky na nikoho, protože česká vláda je přesvědčena, že vše je dobře ošetřeno. Polská skupina PGE si prostřednictvím polské vlády koupila za miliardu „klid na práci“, což je vzhledem k obratům a ziskům společnosti výhodné.

Poláci zachránili zisky a tisíce pracovních míst pravděpodobně na mnohem déle. PGE totiž očekává, že dostane další povolení k těžbě až do roku 2044. Problémy s vodou a znečištěním životního prostředí v okolí Turowa tedy přetrvají další dvě desetiletí a zasáhnou zřejmě daleko větší území, protože důl má být rozšířen o dalších třicet kilometrů čtverečních směrem na Žitavu.

Z velkého vítězství dobré vyjednávací politiky premiéra Petra Fialy se tak stává černá můra obyvatel v oblasti Trojmezí. A to nejen těch českých, ale pomalu i těch německých.

Fiala dobře vnímá evropskou sílu Polska, vyřešení sporu kolem Turowa bylo pro něj tedy důležitým úkolem.

Na držhubné miliarda nestačí

Smlouva se přitom uzavírala na ochranu místních obyvatel, je tedy s podivem, že si místní musí dnes stěžovat v Bruselu, když byly jejich zájmy prioritou. Jediná odpověď, jak tento rozpor vysvětlit, je to, že prioritou nebyly. Hlavním zájmem bylo urovnat česko-polské vztahy, zbavit Polsko zátěže právoplatných pokut a vytvořit řešení, které bude vítězné pro obě strany sporu.

Voda mizí dál

Uniká vám snad, o co tady jde? Nevadí, vezmeme to hopem: Sdružení Frank Bold podalo k Evropské komisi stížnost jménem tří organizací (Greenpeace, Bund Sachsen a Sousedský spolek Uhelná), v němž dohodě mezi Polskem a Českem vyčítá nedostatečné garance pro zemezní ubytku spodních vod z Česka. Vlivem invazivní těžby na polské straně bojují zejména české obce v okolí dolu. Jenže zatímco stěžovatelé tvrdí, že ochrana spodních vod a podmínky, které má těžařská společnost PGE zajistit, je příliš vágní, zmocněnec České republiky pro jednání o Turowu Michal Pastvinský tvrdí, že je to nejlepší možné řešení. Odmítá i výtku organizací, že si Česko dohodou s Polskem fakticky zablokovalo cestu pro podání stížnosti k Soudnímu dvoru EU. A voda v příhraničí mezitím mizí dál, i když tomu měla zamezit bariéra, která je součástí napadené dohody obou států. Co tahle stížnost znamená a co může přinést, zatím ale nikdo neví. Aktuálně ji analyzuje sama Komise.

Na jedné straně možnost těžit prakticky nekonečně dlouho, na druhé straně symbol dostatečně nepředstavitelné sumy miliardy korun pro region a závazek ekologické autoregulace dolu, jehož kontrola je vcelku pofiderní.

Jenže peníze místním pusu nezavřely. Realita v krajině je zkrátka jiná než vzletné sliby na papíře. Smlouva není win-win z hlediska stran, které jsou ve sporu, a to jednoduše proto, že se na jednu stranu z Česka úplně zapomnělo a ve sporu ji zastupovali politici, kteří mysleli primárně na širší souvislosti sporu a na jeho globální, nikoli lokální dopad.

Premiéry Petra Fialu a Mateusze Morawieckého nespojuje jen společný klub zástupců jejich stran v Evropském parlamentu. Právo a spravedlnost je pro Fialovu ODS jeden z nejbližších konzervativních vzorů, příklad politiky, která může vykazovat výrazné viditelné znaky národní suverenity v rámci společného evropanství.

Fiala dobře vnímá evropskou sílu Polska jako největší země mezi novými státy Evropské unie, vyřešení sporu kolem Turowa bylo pro něj tedy důležitým úkolem, který umožnil větší stranické propojení obou politických sil. To se hodilo už během českého předsednictví v Unii. Premiér Fiala pomohl své straně v evropském prostředí konzervativně laděné politiky a uklidnil situaci na úrovni států, které se teď snadněji podporují na úrovni Evropské unie.

Jak vypadá důl Turów

Lokální problém se řešil většinově globálně, detaily z nadhledu, důsledkem je nespokojenost místních a jejich stížnost u Evropské komise, kterou podpořili i někteří europoslanci za vládní strany.

V Turowě to vážně není žádná zelená ideologie, žádný green deal, nýbrž prostý boj o právo na normální a čisté prostředí k životu.

Politické přehlížení

Spor to rozhodně není marginální. Důvěra v politiku se posiluje tím, že lidé na místní úrovni vědí, že když je zle, mohou se na své místní i celonárodní vlády spolehnout. O kauze Turów se to bohužel nedá říct, rozhodně ne z české strany.

Kde se to pokazilo?

Přímé politické poškození jistě vzhledem k počtu zasažených obcí nehrozí, politické přehlížení konkrétních problémů životního prostředí se nevyplácí. I ze zkušenosti s bývalým režimem víme, že trvalé ekologické problémy nakonec ženou k protestům i ty, kteří by nikdy nebyli neloajální k politickému systému. Současná krize demokracie je přece krizi zastupitelství, krize reprezentace moci, která nakonec reprezentuje někoho úplně jiného, než jsou občané, kteří reprezentujícím předávali svou politickou voličskou moc.

Ne, v Turowě to vážně není žádná zelená ideologie, žádný green deal, nýbrž prostý boj o právo na normální a čisté prostředí k životu. To jsou zájmy, které by i pro politiky měly být samozřejmé. O to víc, pokud se hlásí ke konzervativním hodnotám.

Kam dál? Petr Fischer na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
55
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Petr Fischer

Petr Fischer

Analytik týdeníku Euro. Český novinář, scenárista, moderátor a filozof. Po absolvování Filozofické fakulty Univerzity Karlovy pracoval v řadě redakcí, mimo jiné v Lidových novinách, Hospodářských novinách,... Více

Související témata

Českoekologieenergiemezinárodní vztahyPetr FialaPolskotěžařské firmytěžbauhlívodazahraniční politika
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo