Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Penzijní perpetuum mobile nefunguje. Dožít se důchodu bude těžší

Pavel Jégl
Pavel Jégl
18. 10. 2022
 179 674

Drazí čtyřicátníci a padesátníci, zapomeňte na věk odchodu do důchodu zastropovaný na 65 letech. Rozlučte se s perspektivou, že strávíte v penzi čtvrtinu života jako současní důchodci. „Vynález“ Andreje Babiše nefunguje, většina z vás proto bude makat déle.

Penzijní perpetuum mobile nefunguje. Dožít se důchodu bude těžší
Demografie je neúprosná. Češi budou do důchodu odcházet později než v pětašedesáti letech, a to dřív než po roce 2030. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Babiš během svého angažmá ve Strakovce vymyslel penzijní perpetuum mobile. „Důchody budou nadále růst. Není důvod k obavě, že by nerostly. Tím, že navyšujeme platy, máme vyšší odvody sociálního pojištění,“ hlásal bývalý premiér.

Těm, kteří si nedělali starosti s veřejnými financemi, inflací, zadlužením, horšími časy nebo s demografickým vývojem, to znělo skvěle.

Znepokojivé na zmíněné cifře 63 miliard je mimo jiné to, že do důchodu ještě nezačaly odcházet Husákovy děti.

Bude zase líp?

Časy se ale mění. Penze sice rostou, ale vláda si na jejich výplatu příští rok musí půjčit už 63 miliard korun. O tenhle balík mají převýšit předpokládané výdaje důchodového systému jeho příjmy. Ministerstvo financí kalkuluje v rozpočtu s tím, že důchody vyjdou státní kasu o 93 miliard korun dráž.

Duchody penize
Shutterstock

Ustojí důchodový systém budoucí zátěž? Reforma penzí očima expertů

Tlak na penzijní reformu je silnější než kdy dřív a vláda slibuje, že ji předloží do konce příštího roku. Co by měla obsahovat? A kde na to vezmeme? Zeptali jsme se expertů.

Pro srovnání: loni skončil důchodový účet v mírném dvoumiliardovém schodku, letos se přiblíží 30 miliardám.

Znepokojivé na zmíněné cifře 63 miliard je mimo jiné to, že do důchodu ještě nezačaly odcházet Husákovy děti – populačně silné ročníky narozené v sedmdesátých letech minulého století. Tahle demografická bomba vybuchne teprve v první polovině příštího desetiletí.

Žijeme pořád v období, kdy deficit důchodové bilance brzdí snižující se počet důchodců a algoritmus, podle kterého se pravidelně zvyšuje věk odchodu do důchodu. Přesto schodek roste.

Dá se snad spolehnout na to, že se růst zastaví, až pomine energetická krize a pádivá inflace a až parlament schválí reformu důchodového systému?

Vláda ji chce předložit ve druhé polovině příštího roku. Pořád má však podobu faty morgány. V důchodech se zatím dělají jen drobné úpravy jako časnější důchody pro zdravotnické záchranáře, pětisetkorunový bonus za vychované dítě nebo nižší penze pro papaláše bývalého režimu.

Daně dnes na běžný provoz státu nestačí a stačit nebudou, ani když stát podstoupí odtučňovací kúru. Musely by se tedy zvýšit.

Fialova tečka

Kabinet Petra Fialy slíbil ve vládním prohlášení reformu důchodů. Premiér ji zařadil mezi šest priorit, na které osobně dohlédne. A dohlíží?

Vláda naznačila, že její reforma bude vycházet ze závěrů páté důchodové komise, kterou vedla Danuše Nerudová. Podrobně jsou popsány tady.

Plán, který komise předložila, není nijak průlomový a jen s přimhouřenýma očima se dá označit za reformní. Pouze upravuje nynější průběžný systém, do něhož ekonomicky aktivní jedinci povinně sypou peníze, které pak obratem směřují na účty důchodců. Dál spoléhá na peníze od státu, na státní přerozdělování a nemotivuje k individuální odpovědností za vlastní penzi.

Penzi dělí na nultý (solidární) pilíř hrazený z rozpočtu, potažmo z daní, a první (zásluhový) pilíř oceňující zejména vyšší částky odvedené v daních. Tento pilíř by měl být placen z pojistného.

Když vláda takové členění přijme za své, je jasné, že bude problém s nultým pilířem placeným z daní. Daně dnes na běžný provoz státu nestačí a stačit nebudou, ani když stát podstoupí odtučňovací kúru. Musely by se tedy zvýšit.

Jenže to občanští demokraté odmítají. „Nebudeme zvyšovat daně. Tečka,“ po x-té ujistil v rozhovoru pro televizi Nova Fiala a připustil pouze windfall daň, která však bude dočasná.

Výpočet odchodu do důchodu

+

Další kalkulačky

Pokud stát nezapojí dodatečné daňové příjmy, má ještě dvě možnosti, jak nultý pilíř postavit – omezit růst vyplácených důchodů, případně důchody snížit nebo zvyšovat věk odchodu do důchodu.

Snížit růst důchodů změnou jejich valorizačního schématu, kterou ve svém desateru k uzdravení rozpočtu navrhli Mirek Topolánek a Miroslav Kalousek, však šéf financí Zbyněk Stanjura označuje za „politicky i lidsky neprůchozí“.

Budoucí vláda může být Babišova. A kdo ví, zda se místo toho nebude pokoušet roztočit své penzijní perpetuum mobile.

Odstropujeme!

Zbývá tedy třetí možnost – zrušit věkový strop pro odchod do důchodu který vláda Bohuslava Sobotky v roce 2018 stanovila na 65 let. Původně se důchodový věk měl zvyšovat podle algoritmu přijatého v roce 2011 koalicí ODS, TOP 09 a Věcí veřejných plynule bez omezení nějakou hranicí. Dnes narozené děti by tak odcházely do penze po sedmdesátce.

V kolika letech by měli lidé odcházet do důchodu?

„Odstropování“ penzí, které, cynicky řečeno, posune odchod do důchodu blíž ke kremaci, je nejméně bolestivé řešení, byť pro některé fyzicky náročné profese sotva myslitelné.

Že takové řešení bude nezbytné, připustil i ministr práce a sociálních věcí Marián Jurečka v rozhovoru po Seznam Zprávy. „Budoucí vláda se tomu nevyhne,“ řekl.

Díky za upřímnost. Zbývá však upozornit, že budoucí vláda může být Babišova. A kdo ví, zda se místo toho nebude pokoušet roztočit své penzijní perpetuum mobile.

Kam dál? Pavel Jégl na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
-71
+

Sdílejte

Diskutujte (27)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

důchodová reformadůchodykomentářpenzevláda
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo