Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Kam s Babišem? Na Hrad to nevypadá, Strakovka zatím není na dohled

Pavel Jégl
Pavel Jégl
27. 9. 2022
 19 448

Druhé kolo voleb do Senátu Andreji Babišovi definitivně ukáže, zda má smysl usilovat o prezidentství. Soupeřům ale nemůže předhazovat odpovědnost za vládní přehmaty.

Kam s Babišem? Na Hrad to nevypadá, Strakovka zatím není na dohled
Andrej Babiš se na Hrad tak úplně nehrne. Asi by se radši vrátil do Strakovky. / Zdroj: Hnutí ANO

Pokud bychom brali nynější volby jako referendum o vládě, tak výsledek není pro kabinet dobrý. Zároveň se však nedá říct, že jde o propadák. Na druhé straně, ani pro ANO není neúplná volební bilance oslnivá.

Země se potácí v energetické krizi a vláda tápe s jejím řešením. V takové situaci by vláda logicky měla ztrácet a opozice získávat.

Andrej Babiš s tím počítal a spustil velkohubou kampaň. Připomínal staré dobré časy, kdy řídil zemi ze Strakovky a „bylo líp“. Sliboval hory doly, pokud do vládní politiky zase bude moci mluvit – nižší daně, regulované ceny i kobercové bombardování populace penězi z vrtulníku.

Dá se čekat, že ANO uhájí tři místa v Senátu, která letos obhajuje. Možná získá o jedno víc. V horní komoře bude dál bezvýznamné.

Tsunami se nekoná

Jenže žádný strhující výsledek podobný oranžovému tsunami, které předvedli ve volbách do Senátu a krajů v roce 2008 sociální demokraté, se z toho nevyvrbil. Pravda, celkově ANO posílilo. Nahlíženo „velkou politikou“, do které chce mluvit, to však žádná sláva není.  Zatímco před čtyřmi lety vyhrálo v jedenácti krajských městech, letos v osmi.

Vlada
Vláda ČR

Na Česko se valí sociální bouře. Smete i vládu?

Vláda konečně naznačila, jak chce zvládnout energetickou krizi. Podoba a výsledek jejího záchranného projektu je ovšem zatím nejistý, píše v dalším komentáři Pavel Jégl.

Ve volbách do Senátu stojí ANO po prvním kole vysoko. Do druhého kola postoupilo v sedmadvaceti obvodech sedmnáct kandidátů a jeden senátorské křeslo získal. Jenže v minulých volbách prošlo do druhého kola devět zástupců hnutí a v Senátu nakonec usedl jediný.

Letos by to mohlo být jiné, protože Češi vyvažují a ve volbách do Senátu se přiklánějí spíš ke kandidátům opozice. Dá se s tím počítat i tentokrát? Spíš se dá čekat, že ANO uhájí svá tři místa v Senátu, která letos obhajuje. Možná získá o jedno víc. V horní komoře bude dál bezvýznamné.

Babiš své hradní vyhlídky patrně nepřeceňuje. Nechal si otevřená zadní vrátka, aby z prezidentských voleb mohl vycouvat.

Těžcí soupeři

Druhé kolo senátních voleb bude spíš než o vládě referendem o Babišovi. Mnozí z těch, kteří nechtějí, aby řídil politiku v Česku, budou příští týden volit jiné kandidáty než z Babišova hnutí, byť jejich favorit do finále nepostoupil. 

Druhé kolo proto naznačí, jaké jsou Babišovy šance v prezidentských volbách. Také ty jsou dvoukolové a také v nich se často hlasuje nejen pro, ale i proti.

Babiš své hradní vyhlídky patrně nepřeceňuje. Nechal si otevřená zadní vrátka, aby z prezidentských voleb mohl vycouvat. A podle všeho se k tomu chystá.

„Naši voliči na výjezdech stále víc říkají, abych nekandidoval, že mám být znovu premiér,“ upozornil Babiš v rozhovoru pro ČTK.

Špatným signálem jsou pro něj výzkumy veřejného mínění. Sonda Medianu z první poloviny září ukazuje, že Petr Pavel by ho ve druhém kole přesvědčivě porazil. A nejspíš by to už dokázala i Danuše Nerudová, jejíž preference strmě stoupají.

Jak Pavel, tak Nerudová nejsou „ušpiněni“ vládní politikou. Pro Babiše by v prezidentských volbách byli obtížnými soupeři. Nemohl by jim předhazovat odpovědnost za vládní přehmaty.

Schillerová se stylizuje do role sociálně citlivé opatrovnice, teď ale pohořela. A koho by zaujal robotický Havlíček, anebo rozpačitý Vondráček?

Místo krále pěšáci?

O Babišových příštích krocích leccos naznačuje samotná kampaň, kterou vůdce ANO vytrvale vede ze svého karavanu, z náměstí a ze sociálních sítí. Není prezidentská, je zacílena na vládu. Prezidentská kandidatura prostě není pro Babiše prioritou. Tím je návrat do vlády (Finmag.cz na to upozorňoval už v červnu).

Černochová Fiala
Úřad vlády ČR

Desítky miliard armádě, ale co ostatní? Vláda musí myslet za roh

Po přešlapování minulých vlád má současný kabinet jasnou strategii. Do podvyživeného českého vojska chce konečně napumpovat dvě procenta HDP. Situaci ale komplikuje fakt, že v jiných oblastech podobná vehemence kabinetu chybí, píše Ondřej Stratilík.

Dnes to s ním nevypadá nadějně. Koalice ve Sněmovně drží pohodlnou většinu osmi hlasů, která jí umožňuje hravě přehlasovat každé prezidentské veto. Co by v takové situaci dělal Babiš na Hradě? Kladl věnce, přednášel slavnostní projevy, třásl pravicí státním návštěvám?

Ve zmíněném rozhovoru pro ČTK Babiš svou kandidaturu relativizoval víc, než kdykoli před tím. Pravil, že ANO zvažuje čtyři prezidentské kandidáty. Zmínil Alenu Schillerovou, Karla Havlíčka a Radka Vondráčka. Čtvrté jméno prozradit nechtěl – sám Babiš, anebo třeba Věra Jourová?

Volební šance zmíněných tří pěšců na volební šachovnici by byly mizivé. Schillerová se stylizuje do role sociálně citlivé opatrovnice, avšak v nynějších volbách v Brně i v městské části Komín pohořela. A koho by zaujal robotický Havlíček, anebo rozpačitý Vondráček? Oba postrádají jakékoli charisma.

Atmosféra ve společnosti bude vypjatější a může vyústit v protestní vlnu, která vládu smete.

Co když budou volby dřív?

O čem teď Babiš sní? Předpoklad autora: O tom, že bude ještě hůř a že na další volby do Sněmovny nebude čekat tři roky, ale že budou předčasné – nejlépe už v příštím roce.

Byl by Andrej Babiš dobrý prezident?

Energetická krize ještě na populaci a ekonomiku nedolehla v plné síle, v příštích měsících i v roce 2023 vskutku bude hůř. Atmosféra ve společnosti bude vypjatější a může vyústit v protestní vlnu, která vládu smete.

A pro úplnost se ještě patří zmínit Babišovu noční můru: Expremiér bude zvolen na Hrad, kde nebude schopen utrácet miliardy cizích peněz a odkud bude moci do předčasných sněmovních voleb na podzim příštího roku jen kibicovat.

Kam dál? Pavel Jégl na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
41
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

Andrej Babišdomácí politikakomentářprezidentské volbyvolby
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo