Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Výbuch státních financí se blíží. Pomohl by Kalouskův a Topolánkův recept?

Pavel Jégl
Pavel Jégl
2. 8. 2022
 36 152

Vládní politika připomíná cestu do pekel po silnicích druhé a třetí třídy. Podle Miroslava Kalouska a Mirka Topolánka má vláda „minutu“ na změnu kurzu. Zvládne to Fialův kabinet?

Výbuch státních financí se blíží. Pomohl by Kalouskův a Topolánkův recept?
Bývalý premiér ČR Mirek Topolánek / Zdroj: yakub88 / Shutterstock.com

Vědci z mnoha oborů sestavují symbolické Hodiny posledního soudu (Doomsday Clock), které ukazují čas zbývající do celosvětové katastrofy.

Mirek Topolánek s Miroslavem Kalouskem, kdysi tvůrci vládní politiky, teď pro web Hospodářských novin sestavili hodiny posledního soudu pro české finance. Od dvanácté hodiny, která představuje čas výbuchu státních financí, nás podle těchto glosátorů české politiky dělí pouhá minuta.

Nahlíženo přes hodinové ručičky by to tedy měla být naléhavější hrozba než globální katastrofa, do které na Doomsday Clock nyní zbývá 100 sekund.

Blížící se dvanáctou hodinu vysvětlují Topolánek s Kalouskem strukturálním deficitem, tedy rozdílem mezi pravidelnými výdaji a pravidelnými příjmy státu, který v Česku dosahuje děsivých 220 miliard korun. Je za ním rozpočtový populismus minulých vlád, nikoli covidová pandemie nebo válka na Ukrajině. Proto s koncem těchto pohrom neodezní.

Úspory měly být hlavním nástrojem stabilizace financí. Kde však jsou?

Jak kurýrovat finance

Zmíněný tandem sepsal k likvidaci deficitu vlastní desatero. Je přísné, přísnější než dekalog (Desatero božích přikázání).

Topolánek a Kalousek předkládají tato přikázání: snížit počet zaměstnanců státu, omezit zvyšování jejich platů i valorizaci důchodů, zrušit strop pro odchod do důchodu, prosadit důchodovou reformu, zvýšit spoluúčast ve zdravotnictví, umožnit nadstandardní zdravotní péči, zrušit všechny národní dotace firmám i státní příspěvek na stavební spoření a konečně vrátit do rozpočtu aspoň část příjmů, které vypadly s daňovým balíčkem z podzimu 2020.

Cílem je stabilizovat rozpočet, tedy to, co vláda dala na první místo svého programového prohlášení. „Chceme stát, který nežije na dluh,“ píše v něm. A k tomu v prohlášení dodává: „Chceme stát, který je úsporný.“

Úspory měly být hlavním nástrojem stabilizace financí. Kde však jsou?

Vláda sice naoko rozpočet po Babišovi a Schillerové seškrtala. Teď ho ale vrací k původnímu schodku. Co je však podstatné – kabinet si naplánoval, že v letech 2023 až 2025 se bude deficit blížit hranici 300 miliard korun.

Vláda v programovém prohlášení nalinkovala štíhlou státní správu a omezení míst placených ze státního rozpočtu. Její rozpočet na příští rok, ba ani rozpočtové výhledy na roky 2024 a 2025 však nic takového nepředpokládají, podotýká ve čtvrtletním stanovisku k fiskální a rozpočtové politice vydané v červnu Národní rozpočtová rada.

Kabinet kalkuluje s tím, že bude státní finance kurýrovat hlemýždím tempem 0,2 procenta HDP ročně. To je číslo blízké nule, které znamená, že státní finance se ponechají v nemocničním pokoji.

Léčba financí se neobejde bez toho, aby vláda aspoň zčásti vrátila do rozpočtu peníze, které z něj vytáhl daňový balíček.

Z deficitů se neproškrtáme

Zato Topolánek s Kalouskem nabízejí sadu škrtů. Leckoho patrně nadzvednou ze židle – zejména penzisty a státní zaměstnance.

Vlada CR
Úřad vlády ČR

Schodek 330 miliard? Děs! A výhledy horší než za Babiše

Ministerstvo financí nově plánuje schodek rozpočtu pro letošní rok ve výši 330 miliard korun. Šéf resortu Zbyněk Stanjura právě takový deficit navrhnul vládě, která ho nakonec také schválila. Co je ale horší, to jsou vyhlídky na další roky, píše v komentáři Lukáš Kovanda.

Nakonec však uznávají to, co ODS (aspoň navenek) dodnes nepřipouští: ze současných deficitů se neproškrtáme – pokud ovšem nechceme zrušit většinu sociálních služeb.

Léčba financí se neobejde bez toho, aby vláda aspoň zčásti vrátila do rozpočtu peníze, které z něj vytáhl daňový balíček prosazený ANO, ODS a SPD.  Tahle „pomoc lidem“ pomohla nakopnout inflaci a zejména zdvojnásobila strukturální deficit. 

Zatím ODS připouští, že si na příjmové straně rozpočtu vláda pomůže dočasnou daní pro energetický sektor.

Je však zřejmé, že ani ta by deficit nevyřešila. Podle pirátského návrhu dodá do rozpočtu nejvýš dvacet miliard.

Babiš by se do pekel řítil velkou rychlostí a řevem po dálnici, zatímco Fiala tam míří tiše a pomalu po okreskách.

Fiala naslouchá. Jen naslouchá

K úpravě daní z příjmů vyzývají nejen Topolánek s Kalouskem. Přehodnocení daňového balíčku zmiňují také členové Národní rozpočtové rady i Národní ekonomické rady vlády. Přidávají k nim návrhy na rozšíření daňového základu a omezení daňových výjimek.

Mají Kalousek a Topolánek pravdu?

Že by vláda, potažmo ODS, která jako jediná z pětikoalice pro daňový balíček hlasovala, rádce nakonec vyslyšela? Z rozhovoru s Helenou Horskou na webu SeznamZprávy.cz, je patrné, že se v to doufat nedá. Horská, která patří do týmu premiérových poradců, v něm říká: „Premiér Petr Fiala naslouchá, a to velmi pečlivě. Ale na jednom z prvních setkání bylo řečeno, že my jsme ti odborníci a on ten politik, který nese odpovědnost…“

Pravda, na obhajobu Fialova kabinetu se patří dodat, že nepodléhá bezuzdnému rozpočtovému populismu Andreje Babiše a jeho výzvám, aby vláda zastropovala ceny a populaci permanentně kropila penězi z vrtulníku. Neutrácí cizí peníze v míře, která byla typická pro vlády ANO a ČSSD.

Politika jeho vlády však směřuje do pekel, stejně jako ta Babišova. Rozdíl je v tom, že Babiš, pokud by byl ve Strakovce, tak by se se do pekel řítil velkou rychlostí a řevem po dálnici, zatímco Fiala tam míří tiše a pomalu po okreskách.

Takže zbývá aspoň ta pomyslná Topolánkova a Kalouskova minuta na změnu kurzu...

Kam dál? Pavel Jégl na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
35
+

Sdílejte

Diskutujte (17)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

daněMirek TopolánekMiroslav Kalousekstátní rozpočetvláda
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo