Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Putin pošle Evropu do recese. Připravme se na krušnou zimu

Pavel Jégl
Pavel Jégl
19. 7. 2022
 34 868

Ruský vůdce zatím plyn nadobro nezastaví. Nepošle ho však tolik, aby si Evropa mohla vydechnout. Čeká nás těžký konec roku.

Putin pošle Evropu do recese. Připravme se na krušnou zimu
Vladimir Putin odpálí další šokovou vlnu na trhu s plynem, která se hned převalí na trh s elektřinou (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Tento týden má skončit plánovaná technická odstávka plynovodu Nord Stream 1. Dá se počítat s tím, že ihned poté pustí Rusové do trubek sto procent zemního plynu? Je snad reálné předpokládat, že dodávky budou držet na úrovni, které Evropě umožní co nejsnáze a za co nejnižší cenu naplnit zásobníky s plynem před zimou?

Je jasné, že na obě otázky si můžeme odpovědět záporně. Putinovým cílem není rozvíjet obchod s Evropou, chce Evropu energeticky ochromit. A to už před zimou.

Dá se nicméně usuzovat, že ruský vládce (pravitěl) plyn ihned nezastaví. Nebude vynášet všechny trumfy najednou, některé si ještě nechá v ruce. Je pro něj výhodnější škrtit i přerušovat dodávky, a tak šroubovat cenu fosilu.

Plyn je pro Putina zbraň, kterou může prosazovat své zájmy v Evropě. Zbraň hromadného ničení.

Plyn jako atomovka

Nord Stream 1 má být po odstávce spuštěn v pátek, do té doby ale nedorazí v Kanadě opravená turbína pro plynovod. Rusko proto patrně využije opožděnou dodávku jako záminku k prodloužení odstávky. A potom bude přidávat nové důvody, proč export plynu do Evropy snižuje anebo pozastavuje.

Rusko Ukrajina
Shutterstock

Rusko likviduje kulturní dědictví Ukrajiny, krade i nejcennější umění

Nejen záchodové mísy nebo psí boudy, ruští vojáci kradou na Ukrajině i umění nevyčíslitelné hodnoty. Rusové na to vytvořili dokonce i speciální tým, který se zaměřuje hlavně na zlaté artefakty starověkých Skytů. Jak se ale zdá, vůbec jim nejde o finanční stránku věci: podle expertů je to spíš kulturní genocida.

Naznačuje to „stav vyšší moci“, který ruský Gazprom na dodávky plynu do zemí Evropské unie vyhlásil. „Zdánlivě čistě technických důvodů si Rusko dokáže vytvořit, kolik bude chtít," upozorňuje v rozhovoru pro agenturu ČTK energetický konzultant Michal Kocůrek.

Plyn je pro Putina zbraň, kterou může prosazovat své zájmy v Evropě – a to zbraň nejmocnější, zbraň hromadného ničení. Přiznávají to ostatně strategické dokumenty ruské vlády. Evropa však o nich dlouho nechtěla slyšet.

Kontrolka se přitom na starém kontinentu měla rozsvítit už loni v létě, kdy Rusko začalo škrtit dodávky. Rusové si tím potvrdili, že když přísun plynu omezí, neprodělají, protože cena fosilu na trhu stoupne. Analýza energetického portálu ICIS ukazuje, že za čtvrtinové množství plynu inkasuje Gazprom stejné peníze, denně na sto milionů eur.

Putin tedy bez toho, aby působil Rusku bolest, snadno pošle Evropu do recese. Stačí ji tam jemně postrčit tím, že bude odkládat spuštění plynovodu, či omezovat dodávané množství fosilu.

Tak odpálí další šokovou vlnu na trhu s plynem, která se hned převalí na trh s elektřinou, protože pravidla jsou nastavena tak hloupě, že cenu elektřiny určuje malý počet plynových (závěrných) elektráren. A tyhle vlny nakopnou další inflaci.

Česko patří k zemím s nejvyšší inflací v Evropě. Putin by nám k recesi vlastně ani pomáhat nemusel.

Vyhlídky špatné a horší

Nemalujme si čerta (ba ani Putina) na zeď. Přesto se raději připravme, že si utáhneme opasky, ne však o jednu dírku, ale hned o dvě, nebo o tři. Na tom, že recese dorazí, se dnes většina ekonomů shodne. Liší se jen v tom, jak hluboká a dlouhá bude. Nepochybuje se ani o vyšší inflaci. Debaty se vedou pouze o její konečné výši a o tom, kdy se vrátí k normálním (dvouprocentním) hodnotám.

Česko patří k zemím s nejvyšší inflací v Evropě. Putin by nám k recesi vlastně ani pomáhat nemusel. Zkušenost z Ameriky, která se potýkala s vysokou inflací v sedmdesátých letech minulého století, naznačuje, že zbavit se jí bez recese je sotva myslitelné. A to je v Česku inflace už teď vyšší než ta americká v sedmdesátkách.

Vývoj inflace v ČR

Dá se snad předpokládat, že to je jen přechodná chřipečka, která se dá vyležet s normálními sazbami, vyššími mzdami i platy a dalším zadlužováním? Že by centrální banka pod vedením Aleše Michla zastropovala své sazby?

Prognózy pro příští měsíce se každopádně dají rozdělit do dvou kategorií: špatné, a ještě horší. Ty druhé jsou stále reálnější. Patří mezi ně předpověď ředitele Mezinárodní energetické agentury Fatiha Birola. „Svět ještě nikdy nebyl svědkem tak velké energetické krize, co do její hloubky a komplexnosti. Možná jsme ale ještě neviděli to nejhorší,“ řekl Birol na energetickém fóru v Sydney.

Škrtněme si možná a dostaneme realistické proroctví.

Žádný „budelíp“ se zatím nedá očekávat. Zbývá jen doufat, že Matka příroda nás tentokrát ušetří.

Snad nás Matka příroda ušetří

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar upozorňuje, že na úplné vypnutí dodávek se nedá připravit. Dvě pětiny firem by podle něj velmi rychle přestaly fungovat.

Čeká nás recese?

Jenže i kdybychom nakrásně měli v zimních měsících plynu tolik, abychom nemuseli omezovat průmysl, drahé energie nezůstanou bez vážných následků – jak pro domácnosti, tak pro firmy. Domácnosti zchudnou a podnikům porostou náklady.

Mnohé evropské firmy (ty české nebudou výjimkou) ztratí schopnost konkurovat firmám z Ameriky nebo Asie a padnou.

Žádný „budelíp“ se zatím nedá očekávat. Zbývá jen doufat, že Matka příroda nás tentokrát ušetří a nenadělí nám nějakou novou děsivou variantu covidu.

Kam dál? Energetika na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
26
+

Sdílejte

Diskutujte (12)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

energetikakomentářplynRuskoVladimír Putin
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo