Hrozí Evropě závislost na Číně? Solární zítřky ji mohou přinést

Pavel Jégl
Pavel Jégl
12. 7. 2022
 15 569

Z bláta do louže, geograficky přesněji – z tlap ruského medvěda do tlamy čínského draka. I tak se dá popsat energetická politika Evropské unie. Evropa se zbavuje fosilní závislosti na Rusku a pěstuje si solární závislost na Číně.

Hrozí Evropě závislost na Číně? Solární zítřky ji mohou přinést
Ve výrobě solárních panelů má dnes Čína téměř světový monopol (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Je snad Čína vůči Evropě naladěna přátelštěji než Rusko? A dá se sázet na to, že bude za všech okolností stavět byznys na první místo?

Unijní plány na uhlíkovou neutralitu těmto otázkám dodávají na naléhavosti.

Evropa dobrovolně a naivně upadla do závislosti na ruském fosilu, zejména na zemním plynu. Z dat Eurostatu vyplývá, že u dodávek zemního plynu do států Evropské unie přesahoval ruský podíl před invazí na Ukrajinu 40 procent. U některých zemí blíž Rusku byl přitom téměř stoprocentní.

Čtyři z pěti dovezených solárních panelů v současnosti pocházejí z Číny.

Mají křemík, fabriky a Ujgury

Po ruské invazi na Ukrajinu a roztržce s Kremlem se teď hledá způsob, čím ruský plyn nahradit, a to co nejrychleji. Jednou z alternativ je přitom fotovoltaika, kterou Evropa – směřující k uhlíkové neutralitě – tlačí, jak může.

Produkce elektřiny ze soláru ve světě

S ní je však namístě obava z nové závislosti. Čtyři z pěti dovezených solárních panelů v současnosti pocházejí z Číny, jen zlomek je původem z Japonska, Jižní Koreje, Tchaj-wanu, anebo z Německa či Nizozemska. Solární panely z evropských států jsou však často jen reexporty, téměř ve všech je nějaká čínská komponenta, zpravidla aspoň čínský křemík.

Analytička agentury Bloomberg Jenny Chaseová se specializací na fotovoltaiku na webu Center for Strategic and International Studies upozorňuje, že přinejmenším 95 procent solárních panelů obsahuje aspoň část křemíku, který pochází z čínské oblasti Sin-ťiang, kde čínský režim hojně využívá nucené práce Ujgurů.

Můžeme snad spoléhat na to, že Číňané si za žádnou cenu nebudou chtít kazit obchod s Evropou?

A co na to špioni?

Ředitelé tajných služeb, americké FBI a britské MI5, minulý týden poprvé veřejně vystoupili na jednom pódiu. Ken McCallum a Christopher Wray na společné tiskové konferenci varovali před Čínou a prohlásili ji za největší hrozbu pro západní spojence.

Energetika Cesko
Shutterstock

Energetická suverenita Česka očima expertů. Je Fialův plán vůbec reálný?

Premiér Petr Fiala ve svém nedávném mimořádném projevu zmínil plán na dosažení energetické suverenity Česka, tedy stav, kdy si bude moci samo určit, od koho za kolik bude potřebné energie odebírat. Je ale vůbec takový cíl reálný? V anketě Finmag.cz jsme se zeptali expertů.

McCallum a Wray upozornili, že Číňané kradou vyspělé technologie západních společností, a jejich pomocí se snaží ovládnou trhy. Co víc, varovali před pokusem Číny napadnout Tchaj-wan. „Čína se může Tchaj-wan pokusit získat násilím, což bude představovat jedno z nejstrašnějších narušení světového obchodu,“ řekl Wray.

Byla to snad slova vypuštěná do větru? Anebo nekontrolovaný výtrysk sinofobie?

Mám za to, že ani na jednu z těchto otázek se nedá odpovědět kladně. Dá se předpokládat, že oba dva mají dobré informace. Můžeme snad spoléhat na to, že Číňané si za žádnou cenu nebudou chtít kazit obchod s Evropou?

Pokud napadnou Tchaj-wan, anebo se dostanou do vážného střetu s Američany v jihočínském moři, může se byznys s „továrnou světa“ zadrhnout. Důsledkem pak mohou být sankce, protisankce, vydírání. Že by Číňané nebyli schopni využít energetické slabosti a zranitelnosti Evropy?

Jejich pokušení v konfliktní situaci by bylo značné. Ve výrobě solárních panelů má dnes Čína téměř světový monopol. Čínská roční produkce převyšuje 100 gigawattů – ve světě se přitom ve fotovoltaice ročně instaluje něco přes 120 gigawattů výkonu.

Pro Čínu se z toho rýsuje obrovský byznys a pro Evropu nebezpečně obrovitá závislost.

Číňan slunce nevypne, ale…

Že by se Čína nemohla jednou chovat obdobně jako Rusko?

Tomu, že Rusko někdy použije svůj zemní plyn jako zbraň, až donedávna věřil v Evropě málokdo. Andreas Goldthau, profesor mezinárodních vztahů Erfurtské univerzity, koncem loňského roku vysvětloval, proč si to Rusové nemůžou dovolit.

Bojíte se závislosti na Číně?

„Plyn jako geopolitická zbraň může fungovat jen v nerovném obchodním vztahu, v němž má jedna strana jednoznačně navrch. A to není případ energetických vztahů Evropské unie s Ruskem. Evropa je přední zákazník a Rusko zase nemá tolik možností, kam vyvážet,“ tvrdil před invazí na Ukrajinu Goldthau v deníku Independent.

Zle se mýlil. Nejen on.

Pravda, mezi zemním plynem a solárními panely je podstatný rozdíl. Plyn zavře Rus jednoduše tak, že otočí ventilem. Slunce Číňan nevypne. A panely, které do Evropy už dodal, neodveze.

Jenže bruselská Evropa plánuje výrazné snižování emisí – až o 55 procent do konce desetiletí. Velkolepý energetický plán Fit for 55 počítá s tím, že obnovitelné zdroje v závěru této dekády pokryjí dvě pětiny energetické spotřeby. A poté, co Rusko vtrhlo na Ukrajinu, přibyl ke klimatickým důvodům pro zelené zítřky a stavbu fotovoltaických elektráren silný geopolitický podnět.

Výsledkem budou gigantické investice do obnovitelných zdrojů. Podle předpokladů Evropské komise bude nutné solární kapacity do roku 2030 zvýšit zhruba pětinásobně.

Pro Čínu se z toho rýsuje obrovský byznys a pro Evropu – pokud neoživí domácí produkci nezávislou na Říši středu – nebezpečně obrovitá závislost.

Kam dál? Energetika na Finmagu:

Ohodnoťte článek

-
36
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

ČínaenergetikaEvropakomentářRuskosolární energie

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo