Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Proč Babiš váhá? Jeho plánem A není pochod na Hrad, ale návrat do Strakovky

Pavel Jégl
Pavel Jégl
14. 6. 2022
 19 503

O čem teď Andrej Babiš sní, když náhodou spí? Skutečně se vzdal pomyšlení na vládní comeback? Jeho odsouvání oznámení kandidatury na prezidenta tomu nenapovídá.

Proč Babiš váhá? Jeho plánem A není pochod na Hrad, ale návrat do Strakovky
Není pro Andreje Babiše Hrad jen plánem B? Neotálí proto, že čeká, zda dostane šanci uskutečnit svůj plán A? / Zdroj: photocosmos1 / Shutterstock.com

Andrej Babiš křižuje Česko v karavanu pokrytém slogany hlásajícími, že za jeho vlády bylo líp. A pro případ, že byste ho minuli, polepil jimi celou zemi. Přesto ujišťuje, že žádnou kampaň nevede a zdráhá se vyhlásit kandidaturu na prezidenta.

Vůdce nejsilnější opoziční strany odvolal původní záměr v září oznámit, zda do prezidentských voleb půjde. A zavrhl i plán kandidovat jedině s podpisy voličů na petici. Teď mu budou stačit podpisy jeho poslanců. Pokud tedy ovšem kandidovat bude.

Všichni s tím počítají. Je to ale opravdu jisté? Není pro Babiše Hrad jen (záložním) plánem B? Neotálí proto, že čeká, zda dostane šanci uskutečnit svůj plán A?

Není těžké uhádnout, co jím může být. Babiš samo sebou nechce „ztvrdnout“ v opozici. A sotva se dá věřit tomu, že touží po poklidném rodinném životě rentiéra a nechce rodinu vystavovat stresujícími životu pod veřejným dohledem. Babiš je jiná nátura.

Plánem A (či aspoň snem A) je pro něj návrat do Strakovky.

Prezident může být stíhán pouze za velezradu, nebo pro hrubé porušení Ústavy, ne však za nějaký „Čapák“.

Výhody prezidentství

Pravda, prezidentství by pro Babiše nebylo k zahození a expremiér na něj pomýšlí. Získal by prestižní úřad a uspokojil své ego. Z Hradu by si mohl aspoň pohlídat byznys a otupit tlak na svůj střet zájmů, protože český zákon s takovým pojmem u prezidenta (zatím) nepočítá.

Andrej Babis
Twitter / @AndrejBabis

Že bylo líp? Babiš blábolí, účet jsme za něj ještě ani nezaplatili

Andrej Babiš se vydal po českých a moravských krajích šířit myšlenku, že z krizí je možné se prožrat. Pavel Jégl komentuje jeho „spanilou jízdu“.

Kromě toho by Babiš získal ochranu před justicí. Vrchní velitel může být stíhán pouze za velezradu, nebo pro hrubé porušení Ústavy, ne však za nějaký „Čapák“. Městský soud v Praze sice líčení v této dotační kauze naplánoval na září a říjen, nedá se však předpokládat, že pravomocný verdikt za „nejlepší Babišův projekt“ padne do inaugurace příštího prezidenta.

V prezidentských volbách by přitom Babiš měl slušné šance na vítězství, o tom není pochyb. V květnovém volebním modelu agentury Median získal hlasy 28,5 procenta lidí. Ti, kdo už oznámili kandidaturu, jsou několik koňských délek za ním. Kromě toho už volby do Sněmovny ukázaly, že Babiš má na své straně 27 procent voličů. A průzkumy naznačují, že jeho ANO (což se rovná Babiš) od voleb posílilo. Postup do druhého kola by tedy měl mít jistý.

Jenže sám Babiš už mnohokrát upozornil, že role prezidenta neodpovídá jeho gustu. Není kladeč věnců ani pronašeč slavnostních projevů. Proto dlouho tuto možnost vehementně odmítal.

Pokud prezident létá po světě, musí o setkání s ním někdo stát. A o poptávce po Babišovi v zahraničí se dá pochybovat.

„Kdybych já byl prezidentem…“

„Ubezpečuji, že nikdy nebudu kandidovat na prezidenta,“ tweetoval v roce 2014. Jenže nikdy neříkej nikdy, Babiš postupně mírnil silná vyjádření a nakonec začal upozorňovat, jaký by byl dobrý prezident.

„Kdybych já byl prezidentem, to byste se divili… Létal bych po celém světě, to je moje profese, zahraniční obchod. Umím navazovat vztahy s lidmi...,“ básnil letos v lednu v rozhovoru pro Deník N.

S myšlenkou v první větě se dá souhlasit, protože z údivu našinec nevycházel už během Babišova angažmá ve Strakově akademii. Myšlenka Babiše coby velkolepého obchodního vyjednavače v cizině je však přitažená za vlasy. Pokud prezident létá po světě, musí mít nějaká pozvání, jinými slovy, někdo musí o setkání s ním stát. A o poptávce po Babišovi v zahraničí se dá pochybovat.

A doma? Občas by mohl pronést projev, položit věnec, navrhnout či jmenovat nějaké figury do státních institucí. A taky někdy vetovat zákon, který by však vládní většina ve sněmovně zase mohla lehce přehlasovat (stačí k tomu většina zvolených poslanců).

Kde je psáno, že vláda vydrží čtyři roky? Fiala se ukazuje jako obratný kompromisní šéf, projekt složený z pěti stran ale není skálopevný.

A co když to Fiala neudrží?

Teď je Babiše každopádně plno. Na náměstích, festivalech, na Facebooku, Twitteru i na TikToku. Kritizuje vládu a říká, co by na jejím místě dělal jeho kabinet. Mluví jako kandidát na premiéra, ne na prezidenta.

Sněmovní volby jsou ale příliš vzdáleny – víc než tři roky. A volby prezidentské jsou na dosah – už za pár měsíců.

Andrej Babiš...

Jenže kde je psáno, že tahle vláda vydrží čtyři roky? Petr Fiala se ukazuje jako obratný kompromisní šéf, projekt složený z pěti stran nicméně není skálopevný.

Nejtěžší zkoušky přitom Česko i vládu teprve čekají. Na podzim patrně budou energie ještě dražší, dodávky zemního plynu možná omezené a do toho se tady jako klíště bude držet pádivá inflace. Lidovci, kteří bývají (často po právu) označováni za sociální demokraty, co chodí do kostela, i Piráti budou tlačit vládu doleva a napínat ji k prasknutí.

Babiš není v takovém postavení, aby musel s oznámením prezidentské kandidatury spěchat. Je známý, nemusí se voličům představovat. Klidně může počkat až na počátek listopadu a ponechat si otevřená zadní vrátka, aby mohl z tažení na Hrad lehce vycouvat, pokud vláda praskne (anebo aspoň začne praskat) a naskytne se možnost vyrazit s ANO do předčasných voleb.

Není snad plán A to, o čem Babiš sní, když náhodou spí?

Kam dál? Andrej Babiš na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
34
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

Andrej BabiškomentářPetr Fialaprezidentské volbyvolbyvolební kampaň
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo