Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Strach pominul, „holubičí nálet“ se nekoná. Co čekat od nové rady ČNB?

Lukáš Kovanda
Lukáš Kovanda
8. 6. 2022
 9 007

Koruna posiluje, trh se bál „holubičího náletu“, který se ale nekoná. Noví radní ČNB Eva Zamrazilová, Karina Kubelková a Jan Frait jsou totiž hlavně pragmatici, dva z nich navíc trhům už dobře známí

Strach pominul, „holubičí nálet“ se nekoná. Co čekat od nové rady ČNB?
Zdroj: Shutterstock

Česká národní banka bude mít bankovní radu s největším zastoupením žen v historii. Půjde o radu více feminizovanou, než je kterákoli z předešlých, ale také o radu více holubičí, než je ta stávající. To může vytvořit určitý tlak na oslabování koruny. Bezprostředně po jmenování ale koruna posílila.

Prezident Miloš Zeman jmenoval tři nové členy bankovní rady, i když hned ve dvou případech jde o členy staronové. V bankovní radě už jednou zasedali dva ze dnes jmenovaných, a to Eva Zamrazilová a Jan Frait.

Zamrazilová byla členkou rady v letech 2008 až 2014. Kromě ní už v radě v její dosavadní historii zasedala jediná další žena, a to Michaela Erbenová v letech 2000 až 2006. Frait v bankovní radě zasedal rovněž v letech 2000 až 2006. Třetí dnes jmenovanou je Karina Kubelková, dosavadní analytička Hospodářské komory.

Noví členové rady ČNB
Hospodářská komora, Národní rozpočtová rada, ČNB

Sníží úroky? Zeman vybral novou trojici do ČNB k Michlovi

O dalším vývoji úrokových sazeb, případných intervencích na měnovém trhu a obecně o měnové politice bude od července rozhodovat bankovní rada České národní banky v novém složení. Prezident Miloš Zeman do ní dnes jmenoval tři nové členy: ekonomky Karinu Kubelkovou a Evu Zamrazilovou a ekonoma Jana Fraita. Zamrazilová bude viceguvernérkou.

Zamrazilová na post bankovní radní přejde z pozice šéfky Národní rozpočtové rady. Frait v ČNB už od roku 2007 působí coby vedoucí pracovník zodpovědný za oblast finanční stability a makroobezřetnostní politiky.

Holibičí rada? Kdepak...

Kurs koruny na jmenování nových radních bezprostředně reagoval posílením. To značí, že trh sázel, že by noví radní mohli být ještě více holubičí, než jak vyhodnocuje ty stávající. „Holubičí nálet“ se ale nekoná.

Kubelková sice coby dosavadní představitelka Hospodářské komory může být vnímavější ke steskům malých a středních podniků v ČR, které často vyjadřují nespokojenost se současným podle nich příliš razantním utahováním měnové politiky. Ani tak však nebude dogmaticky lpět na ponechávání sazeb beze změny, pokud si silné inflační tlaky v ekonomice vyžádají jejich další zvýšení.

Proti možné přechodné, „prázdninové“ stabilizaci sazeb ale patrně nic namítat nebude.

Pragmaticky se k otázce změn sazeb budou stavět i Zamrazilová a Frait, které už trhy poznaly během jejich předchozího působení v bankovní radě, a vnímají je tedy jako jistou záruku kontinuity. To platí zvláště v případě Fraita, jenž v ČNB působil i v mezidobí, po skončení jeho předchozího působení v bankovní radě až do současností.

Stará a nová rada ČNB

Tak se na to podívejme. Dosud ČNB předsedá složení vlavo, tučně jsou uvedeni oponenti většinového názoru. Nově se rada ČNB poskládá dle mustru vpravo. Vytučněni jsou nováčci, jejichž názor na zvyšování úrokových sazem zatím není dostatečně jasně znám: 

Složení rady ČNB před a po 1. červenci 2022
guvernér ČNB: Jiří Rusnok
viceguvernér ČNB: Marek Mora
viceguvernér ČNB: Tomáš Nidetzký
člen bankovní rady ČNB: Vojtěch Benda
člen bankovní rady ČNB: Oldřich Dědek
člen bankovní rady ČNB: Tomáš Holub
člen bankovní rady ČNB: Aleš Michl
guvernér ČNB: Aleš Michl
viceguvernér ČNB: Marek Mora
viceguvernér ČNB: Eva Zamrazilová
člen bankovní rady ČNB: Karina Kubelková
člen bankovní rady ČNB: Oldřich Dědek
člen bankovní rady ČNB: Tomáš Holub
člen bankovní rady ČNB: Jiří Frait

 

Kam dál? ČNB na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
9
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Je členem Národní ekonomické rady vlády. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze. Je členem vědeckého grémia České bankovní... Více

Související témata

Aleš MichlČeská národní bankaČNBinflaceJiří Rusnokrada ČNBúrokové sazby
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo